Ο μοναδικός παίκτης που απουσίαζε από τη νέα μάχη των εταιρειών, η οποία αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη τα επόμενα χρόνια, αυτή των ταμπλετών δηλαδή, ήταν η «μεγάλη» Sony. Μια σχεδόν σκανδαλώδης απουσία θα λέγαμε, αναλογιζόμενοι ότι η Sony είχε και έχει ως κεντρική ιδέα φιλοσοφίας και στρατηγικής τον εναγκαλισμό νέων και πρωτοποριακών τεχνολογιών αιχμής. Τον περασμένο Φεβρουάριο όμως, ξεμύτισαν οι πρώτες πληροφορίες (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=259401&cid=36) για το εγχείρημα ή καλύτερα για τη διπλή συνταγή συσκευών που ενδεχομένως να ακολουθήσει η Sony.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά αυτή η συνταγή είδε το φως της δημοσιότητας: οι συσκευές Sony Tablet S1 media και S2 dual-screen. Η μία είναι τύπου ταμπλέτας (S1) και η άλλη είναι ένα ιδιαίτερο αισθητικώς gadget, καθώς διπλώνει ως βιβλίο, έχοντας δύο ξεχωριστές οθόνες αφής. Από τεχνικής μεριάς, δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως οι λεπτομέρειες για τις δύο συσκευές, πέραν της «καρδιάς» Tegra 2 της NVIDIA που διαθέτουν, δύο κάμερες (εμπρός – πίσω), δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας Wi-Fi αλλά και με δίκτυα 3G και 4G (όπου το τελευταίο είναι διαθέσιμο) και τέλος είναι ήδη «PlayStation εγκεκριμένα» (certified), κάτι που σημαίνει ότι θα διατεθούν μέσω του διαδικτυακού μαγαζιού της εταιρείας, τίτλοι παιχνιδιών των κονσολών PS1 και PS2 μέσω της υπηρεσίας «Xperia PLAY» (περί PS2 διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, αν και είναι ακόμη νωρίς).

Περνώντας στο περιβάλλον και τρόπο χρήσης, παρόλο που και σε αυτό το σημείο η Sony παρέμεινε φειδωλή (οι παλαιότεροι στα δρώμενα της τεχνολογίας γνωρίζουν ότι η εταιρεία ποτέ δεν προβαίνει σε λεπτομερείς αποκαλύψεις στις πρώτες ανακοινώσεις – μόνο λίγο πριν από την έλευση στα ράφια των καταστημάτων παραθέτει τα πλήρη χαρακτηριστικά και δυνατότητες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι το περιβάλλον είναι δημιουργίας της Sony (αισθητική – εικονίδια – τρόπος χρήσης), το οποίο βασίζεται στο υποκείμενο Android 3.0 (honeycomb) της Google και θα προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία χρήσης από αυτές που έχουν συνηθίσει έως τώρα οι χρήστες σε συσκευές ταμπλέτες, καθώς οι ίδιες οι συσκευές προσφέρουν δυνατότητες που έως τη στιγμή που συντάσσονταν το παρόν, δεν προσφέρουν οι υπόλοιπες προτάσεις (ναι, συμπεριλαμβάνεται και το iPad 2).

Πριν όμως αναφερθούμε σε αυτές, να τονίσουμε ότι η S1 ταμπλέτα έχει οθόνη αφής 9,4 ιντσών και ανάλυσης 1280×800, ενώ η συσκευή S2, επειδή έχει σχεδίαση «βιβλίου», διαθέτει δύο οθόνες – η καθεμία των 5,5 ιντσών και με ανάλυση 1024×400, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως μια ενιαία (κρατώντας το κάθετα) ή ως «βιβλίο – περιοδικό» (κρατώντας το οριζόντια), μεταμορφώνοντας την εμπειρία ανάγνωσης ενός ηλεκτρονικού περιοδικού / βιβλίου / εφημερίδας σχεδόν σε «αληθινή» και όχι εικονική. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, η κάτω οθόνη μπορεί να μετατραπεί σε ένα πλήρες πληκτρολόγιο, θυμίζοντας στη χρήση ένα κοινό και εύχρηστο netbook.

Η άλλη δυνατότητα στην οποία αναφέρθηκε η Sony αφορά στην ταμπλέτα S1, διά της οποίας θα μπορούμε να χειριζόμαστε τις όποιες (σχετικά σύγχρονες) συσκευές Sony έχουμε στον χώρο μας (π.χ. τηλεοράσεις της σειράς Bravia), καθώς είναι εξοπλισμένη με μια θύρα υπέρυθρων (Infra Red – IR).

Επίσης, η ταμπλέτα S1 θα μπορεί να «στέλνει ασύρματα» (streaming) μέσω του πρωτοκόλλου DLNA όποιο περιεχόμενο (φωτογραφίες, μουσική, βίντεο) έχει αποθηκευμένο, σε ηχοσυστήματα ή / και σε μεγάλες τηλεοράσεις (που φυσικά υποστηρίζουν το εν λόγω πρωτόκολλο, όπως τα σχετικά πιο σύγχρονα προϊόντα).

Τιμές και σαφής ημερομηνία έλευσης δεν υπάρχει (κλασική Sony), εκτός του ότι «θα διατεθούν τη φθινοπωρινή περίοδο». Μέχρι τότε, αναμένουμε… (να δούμε τι θα κάνουν και οι άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες, μια και η μάχη μπορούμε να πούμε ότι έχει αρχίσει να «φουντώνει» για τα καλά πλέον)

Περισσότερες πληροφορίες:

http://presscentre.sony.eu/content/detail.aspx?ReleaseID=6659&NewsAreaId=2

και

http://www.technobolt.com/2011/04/26/sony-announced-s1-and-s2-dual-screen-tablets-coming-this-fall-video/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης