Λευτέρης Ξυκομηνός

Πριν από αρκετές δεκαετίες, έκανε την εμφάνισή της μια τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που θα έμενε στην ιστορία, αποκτώντας εκατομμύρια φίλους, ολόκληρη μυθολογία-κουλτούρα, πολλαπλές κινηματογραφικές ταινίες, κόμικς, βιβλία, κούκλες-παιχνίδια, videogames, ακόμα και σειρά κινουμένων σχεδίων. Από το 1966 όταν είδαν οι Αμερικάνοι τηλεθεατές και τα επόμενα χρόνια όλοι οι υπόλοιποι, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο μέχρι σήμερα. Σε παραπάνω από 190 χώρες έχει προβληθεί η εν λόγω τηλεοπτική σειρά. Φυσικά αναφερόμαστε στο φαινόμενο που ακούει στο όνομα «Star Trek».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκκίνηση έγινε με 79 επεισόδια τις χρονιές 1966-67 και 1969, τα οποία ξεκίνησαν την φλόγα του Star Trek, η οποία παραμένει έντονη μέχρι τις μέρες μας. Στην αρχή, η αποδοχή του τηλεοπτικού κοινού ήταν κάπως χλιαρή, από την δεύτερη χρονιά προβολής όμως, το ενδιαφέρον κορυφώθηκε. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι φανατικοί οπαδοί της σειράς Star Trek, αλλιώς γνωστοί ως «Trekkies», ενεργοί όσο ποτέ άλλοτε, 50 χρόνια μετά την προβολή της τηλεοπτικής σειράς. Από το 1969 που σταμάτησε η προβολή του Star Trek, οι απανταχού Trekkies αδημονούσαν για μια συνέχεια της αγαπημένης τους σειράς, κι έτσι το 1979 βγήκε η κινηματογραφική ταινία «Star Trek – The Motion Picture», ενώ στην ενδιάμεση περίοδο (1973-1974) προβλήθηκε η σειρά κινουμένων σχεδίων. Ακολούθησαν συνολικά εννέα ταινίες, με αυτή του 2002 (Nemesis) να δίνει ένα τέλος στη ροή επί τόσες δεκαετίες. Αυτή η ροή διατηρήθηκε, λόγω των νέων τηλεοπτικών σειρών που προβλήθηκαν, με το «The Next Generation» να κάνει την επανεκκίνηση το 1987 (1987-1994), έπειτα ήρθε το «Deep Space Nine» (1993-1999), το «Voyager» (1995-2001) και τέλος το «Entreprise» (2001-2005).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας περάσει από το 2002 επτά χρόνια χωρίς νέα κινηματογραφική ταινία, τελικά είδαμε στις αίθουσες μια νέα παραγωγή, ένα «reboot», που σημαίνει επαναπροσδιορισμός της αρχικής ταινίας, με νέους ηθοποιούς, αρκετά αλλαγμένη βάση ιστορίας, συνθηκών και εξέλιξης. Η ταινία του 2009 ονομάστηκε «Star Trek», υποδηλώνοντας ότι τα πάντα ξεκινούν και πάλι από την αρχή. Το 2013 είδαμε τη συνέχεια «Star Trek: Into Darkness», ενώ το ερχόμενο έτος (2016) θα δούμε την τρίτη ταινία νέας εποχής «Star Trek: Beyond». Όμως τι γίνεται με το τηλεοπτικό τοπίο; Έχουν περάσει δέκα χρόνια χωρίς τηλεοπτική σειρά από το τέλος του Enterprise, ένα κενό που από το 1987 δεν έχει υπάρξει.

Με αφορμή την επέτειο 50 ετών το 2016 του πρώτου Star Trek στην τηλεόραση, η CBS Television Studios ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, την επιστροφή της θρυλικής σειράς στους δέκτες μας τον Ιανουάριο του 2017. Μετά από δώδεκα χρόνια, θα ξαναδούμε την σειρά επιστημονικής φαντασίας που ενέπνευσε επί σειρά δεκαετιών πολλά gadget (όπως το κινητό τηλέφωνο, το ακουστικό Bluetooth, ακόμα και το tablet), πλέον με νέο καστ ηθοποιών και διατηρώντας το γνωστό ύφος εξερεύνησης «εκεί που ο άνθρωπος δεν έχει πάει ποτέ».

Φήμες κάνουν λόγο πως ο συμπαραγωγός των δύο πρόσφατων ταινιών, Αλεξ Κουρτζμαν, τους τελευταίους μήνες είχε μυστικά ραντεβού με στελέχη της CBS, για την δημιουργία της νέας σειράς όπου εν τέλει ευδοκίμησαν, λαμβάνοντας ο ίδιος το «πράσινο φως» για την παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017 στις ΗΠΑ. Εν συνεχεία, τα επεισόδια θα προβάλλονται αποκλειστικά μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας CBS All Access (έναντι 5,99 δολαρίων μηνιαίως), αλλά ευτυχώς για όλους εμάς τους υπόλοιπους, το νέο τηλεοπτικό Star Trek θα διαδοθεί και εκτός ΗΠΑ μέσω τηλεόρασης και λοιπών πλατφορμών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεκταινόμενα της νέας σειράς δεν θα συνδέονται με το περιεχόμενο της επερχόμενης κινηματογραφικής ταινίας Star Trek: Beyond του 2016.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/star-trek-tv-series-works-828638

http://deadline.com/2015/11/star-trek-tv-series-alex-kurtzman-1201603597/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης