Φαίνεται ότι η εταιρεία ASUS (Asustek) έχει πάρει πολύ σοβαρά τη νέα αγορά ταμπλετών, καθώς φήμες αναφέρουν πως ετοιμάζει νέα πρόταση άγνωστης ακόμα ονομασίας, με «καρδιά» τεσσάρων κύριων πυρήνων και δώδεκα υπο-πυρήνων ειδικά για γραφικά – πάρα πολλή «δύναμη» δηλαδή για μια συσκευή τύπου ταμπλέτας. Έως σήμερα οι ταμπλέτες εμπεριέχουν κεντρικό τσιπ – καρδιά ενός ή δύο βασικών / κύριων πυρήνων και ειδικά για την απόδοση των γραφικών, άλλους 1-2 πυρήνες.
Το τσιπ που φημολογείται ότι θα χρησιμοποιηθεί από την ASUS είναι το «Tegra 3» της NVIDIA με τα εκπληκτικά νούμερα πυρήνων που αναφέραμε (4 βασικοί + 12 γραφικών) και είναι ο διάδοχος του σημερινού Tegra 2 που «κατοικεί» σε αρκετές ταμπλέτες με λίαν καλή απόδοση, η οποία αυξάνεται πενταπλά στο νέο τσιπ. Αυτή η αύξηση συνοδεύεται μάλιστα και από την υποστήριξη υπερ-υψηλής ανάλυσης για την οθόνη, η οποία φτάνει το νούμερο των 2560×1600 γραμμών (για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι σύγχρονες τηλεοράσεις Full HD αποδίδουν έως 1920×1080 γραμμές ή αλλιώς 1080p).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία πρόσφατη επίδειξη τεχνολογίας, η NVIDIA παρουσίασε σε πρωτότυπη μορφή το νέο τσιπ (με προσωρινή ονομασία «Kal-El» – εμφανώς με αίσθηση χιούμορ το βάπτισε η NVIDIA καθώς αυτό είναι το πραγματικό όνομα του Superman), εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους, μιας και το Tegra 3 / Kal-El έδειξε τα «αιχμηρά» δόντια του, προβάλλοντας ένα βίντεο ανάλυσης 2560×1440 γραμμών (ή αλλιώς 1440p!) ταυτόχρονα σε δύο οθόνες διαφορετικών ιντσών και αντίστοιχα αναλύσεων. Η μία ανήκει σε μια ταμπλέτα ανάλυσης 1366×768 (το βίντεο ομαλά κλιμακώνεται για να χωρέσει) και η άλλη είναι μια οθόνη 30 ιντσών με ανάλυση 2560×1600 (όπου το βίντεο παίζει σε πλήρη οθόνη, αφήνοντας στο πάνω και κάτω μέρος της επιφάνειας, τις γνωστές μικρές μαύρες λωρίδες). Όπως θα παρατηρήσετε, η αναπαραγωγή του βίντεο είναι αψεγάδιαστη, χωρίς το παραμικρό «σπάσιμο» στη ροή – μια σαφής απόδειξη τεχνολογικής ισχύος που αποδίδει το Tegra 3, διότι προς το παρόν κανένα άλλο τσιπ που διατίθεται στην βιομηχανία δεν καταφέρνει τα παραπάνω.

Παράλληλα σε ένα άλλο βίντεο – συγκριτικό μεταξύ Tegra 2 και Tegra 3, παρουσιάστηκε και ένα παιχνίδι, το «Great Battles Medieval», ώστε να επιδειχθεί η απόδοση γραφικών στον τομέα των videogame. Ο τίτλος «τρέχει» σε ανάλυση 1280×720 γραμμές (720p) με 650 στρατιώτες επί της οθόνης – αρκετά «βαριές» συνθήκες γραφικών δηλαδή για ένα τσιπ κατηγορίας ταμπλετών, για αυτό και η απόδοση του Tegra 3 (που είναι ομαλότατη) συγκριτικά με του Tegra 2 (που εμφανέστατα δυσκολεύεται, αποδίδοντας πολύ «σπαστή» ροή), κρίνεται άκρως εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη για την όποια ταμπλέτα θα έχει μελλοντικά το νέο τσιπ της NVIDIA.

Η ASUS δεν έχει τοποθετηθεί περί της ημερομηνίας έλευσης της νέας ταμπλέτας με το πολύ δυνατό Kal-El, όμως η NVIDIA έχει ανακοινώσει πως θα διαθέσει το τελευταίο στην αγορά σε λίγους μήνες (τον Αύγουστο 2011), κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αργήσει να λανσαριστεί και η ταμπλέτα της ASUS. Τέλος, οι ίδιες φήμες που αναφέρουν τα παραπάνω, προλόγισαν και άλλη μια -νέα- ASUS ταμπλέτα, αυτή τη φορά με «καρδιά» από την Intel, δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο 1080p και «μεγάλη» (ότι σημαίνει αυτό) διάρκεια μπαταρίας. Ενδιαφέρουσες φήμες λοιπόν, οι οποίες ακόμα και αν δεν επαληθευθούν, δείχνουν ότι έστω και εργαστηριακά, η ASUS πειραματίζεται με διάφορες προτάσεις για τη νέα αγορά ταμπλετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε αυτή η τάση πειραματισμού και διαφοροποίησης από τις ανταγωνιστικές εταιρείες και τις προτάσεις τους, φαίνεται από τα ASUS Eee Pad Trasformer και Eee Slate EP121, δύο από τα τελευταία προϊόντα της εταιρείας, υβριδικού τύπου, ήτοι ταμπλέτα / netbook σε μια ενιαία μορφή (διαβάστε περισσότερα: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=236119&cid=36 και http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=233942&cid=36).

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.digitimes.com/news/a20110503PD216.html

http://www.engadget.com/2011/02/15/nvidia-announces-quad-core-kal-el-soc-promises-it-in-tablets-by/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης