Όπως κάθε χρόνο, από την έλευση του πρώτου και επαναστατικού iPad το 2010, ήρθε η ώρα για την εταιρεία Apple να μας δείξει τις όποιες νέες προτάσεις έχει ετοιμάσει για τους απανταχού φίλους της, αλλά και τα εκατομμύρια καταναλωτών που επιθυμούν να εισέλθουν στον θαυμαστό κόσμο της. Έτσι λοιπόν, μετά την παρουσίαση προ ενός μηνός περίπου των iPhone 5C και 5S, εχτές Τρίτη 22 Οκτωβρίου και ώρα Ελλάδας 20:00 είχαμε περαιτέρω αποκαλυπτήρια – και τι αποκαλυπτήρια μάλιστα!

Για άλλη μια φορά, η Apple αποδεικνύει περίτρανα ότι ξέρει πάρα πολύ καλά τους όρους του «παγκόσμιου παιχνιδιού», υπό την έννοια ότι γνωρίζει ακριβώς πως να ελκύσει τους καταναλωτές προσφέροντας προϊόντα με απαράμιλλη ποιότητα σε όλα τα επίπεδα εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα ξέρει -επίσης πολύ καλά- πως να τα παρουσιάζει. Εδώ, δεν έχουν θέση τα διάφορα ευτράπελα που έχουν συμβεί πολλάκις σε αντίστοιχες παρουσιάσεις άλλων εταιρειών (ας μην κρυβόμαστε, η Microsoft έχει τα πρωτεία σε ατοπήματα του είδους), ούτε κρυφά νοήματα (μετάφραση: επιμελώς κεκαλυμμένα) από τον καταναλωτή. Αντιθέτως, εδώ έχουμε καθαρά και ξάστερα τις προτάσεις της μηλο-εταιρείας, ευθέως διατυπωμένες, εκπληκτικά προβεβλημένες και λίαν ελκυστικές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, το διάβα μας ανάμεσα στις ιδιαίτερα χορταστικές ανακοινώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δε νομίζουμε ότι το iPad χρειάζεται πλέον διθυραμβικές συστάσεις: αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία, την νούμερο ένα φορητή συσκευή υπολογιστή τύπου ταμπλέτας στον κόσμο. Τα 170 εκατομμύρια καταναλωτών που το έχουν εμπιστευτεί καθώς και καθολική προτίμηση του αγοραστικού συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο (81% iPad – 19% όλες οι άλλες ταμπλέτες), δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, όσο και αν οι (φιλότιμες;) προσπάθειες άλλων εταιρειών (με λένε Google / Samsung) είναι ανεπιτυχείς να ελκύσουν τις μάζες, παρόλο που οι συσκευές τους ως επί το πλείστον, είναι αντιγραφή των Apple προϊόντων. Το νέο iPad λοιπόν είναι γεγονός. Απόλυτο γεγονός. Όμως καλύτερα να αφήσουμε ένα μολύβι…να μας το παρουσιάσει, όσο περίεργο και αν ακούγεται: απλά δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε τι εννοούμε!

Είδατε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα απλό μολύβι; Έτσι το είδαν και όσοι παρακολούθησαν την παρουσίαση, μένοντας αποσβολωμένοι. Καλωσορίζουμε το νέο iPad Air!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ολοκαίνουρια ναυαρχίδα των iPad, έρχεται να μας εντυπωσιάσει για μια ακόμη φορά, ξεκινώντας όπως είναι φυσικό, από το design της. Οι μηχανικοί της Apple κατάφεραν να περάσουν το νέο iPad από αυστηρή «δίαιτα», χωρίς όμως να μειώσουν την αποδιδόμενη «ιπποδύναμη» – απεναντίας μάλιστα την αύξησαν κατακόρυφα. Το νέο iPad Air, το οποίο διέφυγε της ονομασίας «iPad 5», χαρακτηρίζεται από τον λεπτό σχεδιασμό του, που ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την πρόσθεση της λέξης «Air». Είναι 20% πιο λεπτό από τον προκάτοχό του (iPad 4), έχει 43% μικρότερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη (το λεπτό design δηλαδή του iPad mini), ενώ το βάρος έχει πέσει στα μόλις 469 γραμμάρια (το iPad 4 ήταν στα 601 γρ.). Πραγματικά η διαφορά είναι τόσο μεγάλη μεταξύ του προηγούμενου μοντέλου iPad 4 και του νέου iPad Air, που αντιστοιχίζεται με τις διαφημίσεις ινστιτούτων αδυνατίσματος που παρουσιάζουν φωτογραφίες πελατών τους «πριν» και «μετά» το επιτυχές αδυνάτισμα.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η Apple δεν έκανε απολύτως κανένα συμβιβασμό στην εσωτερική δύναμη της νέας συσκευής, επειδή την έκανε πιο λεπτή και με μικρότερο βάρος. Τα «σωθικά» του iPad Air αποτελούνται από τον συνδυασμό τσιπ A7 + M7, δηλαδή τα ίδια που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από έναν μήνα στο εσωτερικό του iPhone 5S – το αν είναι περαιτέρω αναβαθμισμένα στο iPad Air είναι άγνωστο μεν, αλλά όχι και απρόσμενο δε. Χωρίς περιστολές, ένα αρκεί να δηλώσουμε: ο συνδυασμός A7+M7 έως την στιγμή που συντάσσονταν το παρόν, είναι ο δυνατότερος που κυκλοφορεί παγκοσμίως σε φορητή συσκευή του είδους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το νέο iPad Air έχει διπλάσια «κεντρική» δύναμη (CPU) και επίσης, διπλάσια απόδοση στον τομέα των γραφικών (GPU) σε σχέση με το iPad 4. Σε σχέση με το πρώτο iPad που εμφανίστηκε το 2010, το νέο iPad Air (κρατηθείτε) είναι κατά 72 φορές δυνατότερο! Και ένα σημείο το οποίο θα ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τα «τεχνολογικά»: εμφανέστατα η Apple ωθεί το οικοσύστημά της σε ένα πλήρως 64-bit περιβάλλον, μια και όλες οι φορητές συσκευές της εταιρείας είναι πλέον καθολικά 64-bit, ανοίγοντας έτσι τους «ορίζοντες» για πραγματικά πρωτοποριακή χρήση και επικοινωνία μεταξύ συσκευών εν καιρώ, καθώς οι προγραμματιστές θα εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερο την 64-bit παρεχόμενη δύναμη.

Η οθόνη των 9.7 ιντσών, όπως σε κάθε iPad μετά το τρίτο μοντέλο (iPad 3), φυσικά είναι «Retina». Για όσους δεν γνωρίζουν τον όρο αυτό, κατά την Apple σημαίνει ότι η πυκνότητα της οθόνης είναι τόσο υψηλή, που ο αμφιβληστροειδής (Retina) του ανθρώπινου ματιού δεν μπορεί να δει ατέλειες, από την απόσταση που συνήθως έχουμε το iPad κατά την χρήση του. Έτσι, η ανάλυση των 2048×1536 γραμμών για την οθόνη παραμένει, προσφέροντας άκρως ποιοτική απεικόνιση. Παράλληλα, σημαντική αναβάθμιση έχει υποδεχτεί και η ασύρματη δικτύωση, που πλέον διαθέτει δύο κεραίες (2.4 GHz και 5GHz, MIMO πρωτόκολλο), εκτοξεύοντας την ταχύτητα διασύνδεσης στα 300Mbit, ενώ η διασύνδεση μέσω Bluetooth είναι 4ης έκδοσης (Bluetooth 4.0).

Η βασική κάμερα είναι των 5MP (MegaPixel), με δυνατότητες μεταξύ άλλων, όπως αυτόματη εστίαση, σταθεροποίηση εικόνας, αναγνώριση προσώπων, έκθεση f/2.4 και λήψη βίντεο ποιότητας 1080p, ενώ η μπροστινή κάμερα που προορίζεται για βιντεοσυνδιαλέξεις, λαμβάνει φωτογραφίες των 1.2MP, έχει κι αυτή αναγνώριση προσώπων και μπορεί να συλλάβει βίντεο ποιότητας 720p.

Όπως είναι λογικό, με όλες αυτές τις αναβαθμίσεις, από πλευράς δύναμης και ασύρματης δικτύωσης, αλλά και με το «λίφτινγκ» που υπέστη το νέο iPad Air, εγέρθηκαν ανησυχίες για την διάρκεια της μπαταρίας, η οποία είναι πιο μικρή/λεπτή σε μέγεθος ώστε να επιτευχθεί η «δίαιτα» στο μέγεθος της συσκευής. Καμία ανησυχία τελικά δεν επιβεβαιώθηκα, απεναντίας αποσοβήθηκε πανηγυρικά: όπως όλα τα iPad, έτσι και στο iPad Air, η μπαταρία διαρκεί 10 ώρες.

Τέλος, περνάμε στις τιμές και στην ημερομηνία έλευσης. Το νέο iPad Air έχει τις ίδιες ακριβώς τιμές που έθεσε η Apple από το πρώτο iPad του 2010: εκκίνηση από τα 499 δολάρια για το μοντέλο Wi-Fi 16GB και 629 δολάρια αντίστοιχα, για το μοντέλο με Wi-Fi + 4G LTE 16GB. Οι τιμές όπως πάντα είναι τιμές USA – για την ελληνική αγορά, προς το παρόν ακόμα φήμες, γίνεται λόγος για εναρκτήρια τιμή στα 519 ευρώ, χωρίς ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Εντούτοις, δια στόματος Apple, το νέο iPad Air θα διατεθεί στην χώρα μας (μεταξύ άλλων) την 1η Νοεμβρίου, σε δύο διαφορετικά χρώματα ασημί και μαύρο.

Περνάμε τώρα στο επίσης νέο και πολυ-αναμενόμενο μοντέλου του «μικρού αδελφού» – με άλλα λόγια το iPad mini. Ο Βενιαμίν της παρέας, αποκτά μεγαλοπρέπεια στην οθόνη, καθώς μετουσιώθηκε και αυτή σε επίπεδο Retina. Έτσι, iPad Air και iPad mini, ουσιαστικά είναι ολόιδια τόσο στην λεπτή σχεδίαση, όσο και στην «δύναμη».

Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες, αυτό το λιλιπούτειο gadget, διαθέτει ακριβώς τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά: ανάλυση οθόνης, ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 300Mbit, εσωτερικά τσιπ A7 + M7, ίδιες κάμερες και τέλος, ίδια διάρκεια μπαταρίας 10 ωρών. Φυσικά, όντας ο «μικρότερος» αδελφός, με μικρότερη διάσταση στις 7.9 ίντσες, έχει βάρος μόλις 331 γραμμάρια. Η τιμή του ξεκινά από τα 399 δολάρια για το μοντέλο Wi-Fi 16GB. Η Apple όμως, «άνοιξε» κάπως τον μπουφέ των επιλογών, συνεχίζοντας να προσφέρει σε καλύτερες τιμές το iPad 2 (399 δολάρια) με την αιτιολογία «μια μικρότερη εναρκτήρια τιμή για ένα iPad μεγάλου μεγέθους», ενώ το προγενέστερο iPad mini παραμένει να διατίθεται αλλά φθηνότερα στα 299 ως «η φθηνότερη iPad εμπειρία που μπορείτε να αποκτήσετε».

Εμείς, δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε παρά, με ένα ρητό που πολύ σοφά έχει ο λαός μας: ο δρόμος είναι ανοιχτός και -εμφανώς- τα σκυλιά είναι δεμένα. Ενδέχεται μάλιστα τα τελευταία, να αντικρίζουν το Apple τοπίο πίσω από κάποια, «θολωμένα» πλέον, «παράθυρα», ενώ κάποια άλλη ράτσα «τετράποδων», όντας πίσω από έναν κολοσσό εργαλείων αναζήτησης (δεν χρειάζεται να πούμε το όνομα πιστεύουμε), προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά της – ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/ipad-air/

http://www.apple.com/ipad-mini/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης