Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο που έχει εισέλθει η εταιρεία Apple στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας με το έξυπνο κινητό τηλέφωνο/ μίνι-υπολογιστή iPhone, έχουν έρθει τα πάνω κάτω, λογικό άλλωστε αφού κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο θετική η αποδοχή από το αγοραστικό κοινό. Μάλιστα θα λέγαμε ότι σηματοδότησε την εκκίνηση μιας «iPhone-στρεφούς τάσης» αρκετών ανταγωνιστικών εταιρειών, καθώς παρουσιάζουν συνεχώς συσκευές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προσπαθούν να μοιάσουν (αντιγράψουν) ή να μιμηθούν το φαινόμενο της Apple. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά έχουν συμβεί παρόλο που αρκετοί από τους χρήστες του iPhone, αν και λίαν ικανοποιημένοι από το gadget τους, είχαν ποικίλα παράπονα για περιορισμούς και ελλείψεις που είχε το Λειτουργικό Σύστημά του (OS – Operating System). Με το νέο OS 3.0 που παρουσίασε η Apple σε δοκιμαστική (beta) μορφή, αρκετά παράπονα εισακούστηκαν και επιλύθηκαν, πλειάδα νέων χαρακτηριστικών προστέθηκε και νέες δυνατότητες, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για το πόσο αποφασισμένη είναι η Apple να παραμείνει στο κέντρο των εντυπώσεων και εξελίξεων, φυσικά προς όφελος των καταναλωτών. Ας δούμε συνοπτικά μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες.

  • Πρώτη και καλύτερη δυνατότητα είναι του cut / copy / paste κειμένου (αποκοπή / αντιγραφή / επικόλληση), απλά, γρήγορα και εύκολα με ένα διπλό πάτημα πάνω στο κείμενο που επιθυμούμε. Ακολούθως ισχύει και για τις φωτογραφίες, δηλαδή με ένα πάτημα του action κουμπιού, κάνουμε copy την/τις φωτογραφία/ες και paste στο email μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  • Spotlight και Search στο Mail, Calendar, iPod. Το γνωστό Spotlight για χρήστες Mac, για όλους τους υπόλοιπους το απόλυτο εργαλείο εύρεσης οποιασδήποτε πληροφορίας και στοιχείου που επιθυμεί ο χρήστης, μέσα στο τηλέφωνό του, πχ. από τις επαφές, χάρτες, iPod. Επίσης συνδυάζεται μαζί με εξειδικευμένη εύρεση (search) για τις παραπάνω εφαρμογές.

  • 3G Tethering, η δυνατότητα δηλαδή διασύνδεσης του iPhone 3G με έναν υπολογιστή, όπου το τηλέφωνο θα εκτελεί χρέη modem.(λίαν χρήσιμο για όσους φορητούς υπολογιστές δεν διαθέτουν συνδεσιμότητα 3G για χρήση Internet).
  • Landscape πληκτρολόγιο. Ελληνιστί πληκτρολόγιο σε οριζόντια διάταξη για ευκολότερη πληκτρολόγηση, πλέον και σε εφαρμογές όπως Mail, SMS, Notes.

  • Υποστήριξη MMS. Επιτέλους προστέθηκε η δυνατότητα αποστολής / λήψης MMS περιέχοντας επαφές, τοποθεσίες, εικόνες και ήχο, χωρίς όμως διευκρίνιση για υποστήριξη βίντεο.
  • Stereo Bluetooth A2DP. Επίσης επιτέλους υποστήριξη σε στερεοφωνικά ακουστικά / εξωτερικά ηχεία Bluetooth.
  • Αυτόματο log-in στον Διαδικτυακό πλοηγό Safari. Ο πλοηγός «θυμάται» πλέον τα username και password, ώστε να μην χρειάζεται να τα πληκτρολογείτε ξανά και ξανά κάθε φορά.
  • Wi – Fi αυτόματο log-in. Σε περίπτωση που έχετε πρόσβαση σε προπληρωμένο Wi-Fi hotspot, το iPhone «θυμάται» τους κωδικούς σας και συνδέεται αυτόματα, χωρίς να τους εισάγετε ξανά.
  • Anti – phising, προστέθηκε η γνωστή μέθοδος προστασίας (κατά τη χρήση Διαδικτύου) από κακόβουλες σελίδες.
  • Εκτεταμένος Γονικός Έλεγχος. Ενήλικα φίλτρα μπορούν να εφαρμοσθούν σε ταινίες, σειρές τηλεόρασης, εφαρμογές επιπλέον του Διαδικτύου και μουσικής.

Επίσης νέες εφαρμογές από την Apple, όπως η Voice Memo (επιτρέπει την φωνητική ή οποιουδήποτε άλλου ήχου εγγραφή) και η Send and receive files (εξειδικευμένη εφαρμογή διαμεταφοράς αρχείων μεταξύ συσκευών iPhone αλλά και iPod Touch).

Τέλος νέες εφαρμογές από τρίτους κατασκευαστές, όπως:

  • Peer – to – Peer Bluetooth συνδεσιμότητα μεταξύ συσκευών iPhone, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στους προγραμματιστές να δώσουν προσφέρουν επικοινωνία μεταξύ των εφαρμογών τους, πχ σε ένα παιχνίδι συμμετέχουν δύο παίκτες, ο καθένας με την συσκευή του.
  • Πλοήγηση Απομακρυσμένου Περιεχομένου (Browse Remote Content). Δυνατότητα μέσω εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών για προβολή και χειρισμό περιεχομένου ενός άλλου iPhone από το δικό μας, πχ. τα τραγούδια που βρίσκονται στο iPhone του φίλου μας.
  • Χρήση του iPhone / iPod Touch για χειρισμό περιφερειακών. Μια αρκετά εντυπωσιακή δυνατότητα, με την οποία μπορούμε να ελέγχουμε ποικίλες εξωτερικές συσκευές, πχ ένας σφυγμομετρητής και οι ενδείξεις του,  η εφαρμογή Lifescan της Johnson & Johnson που μετρά τα επίπεδα γλυκόζης και ενημερώνει όταν υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και εφαρμογή ελέγχου του equalizer ενός ηχοσυστήματος!

  • Φωνητική επικοινωνία δια Voice over IP (ιντερνετική τηλεφωνία) μέσα από τις ίδιες τις εφαρμογές, κάνοντας χρήση του Wi-Fi.
  • Λειτουργία Δόνησης, όπως ακριβώς υλοποιείται και στα χειριστήρια των παιχνιδο-κονσολών.

Όπως θα παρατηρήσατε αναφέρθηκε και το όνομα του iPod Touch, διότι το νέο firmware update σε OS 3.0 θα «φοριέται» και σε αυτό, όπως επίσης και στα iPhone 1st generation (πρώτης γενιάς). Τα τελευταία βέβαια δεν θα αποκτήσουν την δυνατότητα στερεοφωνικής ακρόασης μέσω Bluetooth (A2DP) και MMS, καθώς του λείπει το απαραίτητο hardware. H developer beta (δοκιμαστική έκδοση προς κατασκευαστές) του iPhone 3.0 OS είναι ήδη διαθέσιμη, ενώ η τελική μορφή θα διατεθεί το καλοκαίρι. Για τους κατόχους ενός iPhone 3G η αναβάθμιση θα είναι εντελώς δωρεάν, ενώ για εκείνους που έχουν iPod Touch η χρέωση θα είναι 9.95 δολάρια Αμερικής (για την χώρα μας ίδωμεν). Ενδιαφέρουσες εποχές για την Apple, την κινητή τηλεφωνία και φυσικά για εμάς τους χρήστες…(περισσότερες πληροφορίες: http://i.gizmodo.com/5171796/iphone-30-os-guide-everything-you-need-to-know)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης