Ιστορία μου, αμαρτία μου – όπως λέει και το γνωστό τραγούδι, για την εταιρεία Microsoft και το πρόγραμμά της για σερφάρισμα στο Διαδίκτυο (web browser), ο γνωστός Internet Explorer (ΙΕ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει για τα καλά στο μάτι της την MS και την τακτική της να ενσωματώνει τον ΙΕ σε κάθε λειτουργικό σύστημά που εκδίδει, από τα Windows 95 OEM SR2 του 1996 – μέχρι σήμερα που είμαστε στα Windows Vista. Επίσης όπως δείχνουν τα πράγματα, η MS θα ακολουθήσει την ίδια πάγια τακτική (της ενσωμάτωσης) και στα ερχόμενα Windows 7, τα οποία οι φήμες τοποθετούν να διατίθενται περί τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους.

Το επιχείρημα της επιτροπής είναι ότι η ενσωμάτωση του ΙΕ στο λειτουργικό σύστημα, βλάπτει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προγραμμάτων για web browsing, υπονομεύει την καινοτομία στα προϊόντα και τελικά μειώνει τις επιλογές του υποψηφίου χρήστη. Με απλά λόγια η ΕΕ θέλει να πει ότι αφού η MS προσφέρει τον ΙΕ στο λειτουργικό της, ο απλός χρήστης αφού αυτό θα βρει μπροστά του (και μάλιστα με το πρώτο «φόρτωμα» του λειτουργικού) αυτό και θα χρησιμοποιήσει, αγνοώντας ή ακόμα και αδιαφορώντας για το αν υπάρχουν και άλλοι web browsers πέραν του ΙΕ, οι οποίοι ίσως να είναι καλύτεροι. Πληροφοριακά να αναφέρουμε μερικά ονόματα του ανταγωνισμού όπως Firefox, Opera, Safari. Βέβαια λογικό είναι να σκεφτούμε ότι είναι θέμα του κάθε χρήστη να ενημερώνεται εν γένει και μέσα στα ευρύτερα πλαίσια της ενημέρωσης είναι η γνώση ότι υπάρχουν και άλλα προγράμματα πέραν του ΙΕ. Όμως πλειοψηφικά οι χρήστες θέλουν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους (δηλαδή χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ως εργαλείο και μόνο) και δεν ασχολούνται με το «ψάξιμο και μεράκι» των υπολογιστών όπως κάνουν οι γνωστοί «κομπιουτεράδες», κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά απίθανο ο μέσος χρήστης να μην χρησιμοποιήσει τον IE. Έτσι λοιπόν ο ανταγωνισμός και η καινοτομία πάει περίπατο, μιας και οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν γνωρίζουν ότι καν υπάρχει «ανταγωνισμός» (πόσο μάλλον καινοτομία), αφού εξυπηρετούνται με τον ενσωματωμένο IE και δεν ασχολούνται να μάθουν (νιώθοντας ότι δεν έχουν την ανάγκη) αν υπάρχουν και άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Microsoft έχει δοθεί διορία οκτώ εβδομάδων για ανταποκριθεί και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντησή της, δεδομένου ότι ήδη της έχει επιβληθεί από την ΕΕ από το 2004 πρόστιμο για τους ιδίους λόγους (μεταξύ άλλων, όπως εκμετάλλευσης του μονοπωλίου της) της τάξεως των 1.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εμείς σκεπτόμαστε όμως: ωραία όλα αυτά και ας υποθέσουμε ότι εν τέλει δεν θα είναι ενσωματωμένος ο Internet Explorer σε κάθε έκδοση των Windows. Τότε ο απλός χρήστης πώς θα κάνει χρήση του Διαδικτύου ακόμα και με web browser του ανταγωνισμού, αν δεν έχει έστω και έναν υποτυπώδη / βασικό web browser εκ πρώτης για να «μπει» στο Διαδίκτυο και να «κατεβάσει» τον web browser της προτίμησής του; Ίσως με πιο σθεναρή παρουσία και διάθεση των προϊόντων του ανταγωνισμού και εκτός του Διαδικτύου, πχ με διάθεση δωρεάν CD με Firefox / Safari / Opera με την αγορά κάθε υπολογιστή; Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης