Η Google ανακοίνωσε δύο νέες συσκευές, το Nexus 6 έξυπνο κινητό τηλέφωνο σε συνεργασία με την Motorola και την Nexus 9 ταμπλέτα σε συνεργασία με την HTC. Τα δύο νέα gadget είναι τα πρώτα που θα ενσωματώνουν το νέο Λειτουργικό Σύστημα Android 5.0 ή αλλιώς «Lollipop», που φέρει πολλές και ιδιαίτερες βελτιώσεις τόσο αισθητικά όσο και στον ευκολότερο τρόπο χρήσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Nexus 6 είναι κυριολεκτικά το μεγαλύτερο, από πλευράς μεγέθους, κινητό τηλέφωνο που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η Google, διαθέτοντας μια μεγαλοπρεπέστατη οθόνη των 5.9 ιντσών. Σε αυτό το μέγεθος, οποιαδήποτε μεσαία ή ακόμα και σχετικά υψηλή ανάλυση (το πλήθος δηλαδή των κάθετων και οριζόντιων γραμμών) θα είχε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της απεικόνισης. Έτσι, πολύ σωστά η Google εφοδίασε την οθόνη, τύπου AMOLED, προστατευτικής επίστρωσης Gorilla Glass 35 και «κινηματογραφικής» διάταξης 16:9, με ανάλυση 2560×1440 γραμμών, αποδίδοντας ένα εκπληκτικό νούμερο 493 dpi, σε πιο απλά λόγια δηλαδή, η εικόνα που αντικρίζει ο χρήστης είναι απαράμιλλης ποιότητας.

Η «καρδιά» του Nexus 6 ονομάζεται Snapdragon 805 και προέρχεται από την Qualcomm, η οποία στην ουσία εμπεριέχει το τσιπ τεσσάρων πυρήνων (εγκεφάλων) Krait 450 στα 2.7GΗz και το τσιπ γραφικών Adreno 420. Η οπίσθια κάμερα με τα διπλά LED φλας, είναι των 13 MPixel, με δυνατότητα λήψης βίντεο ακόμα και σε Ultra HD ανάλυση (η λεγόμενη «4Κ») με ρυθμό 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ η εμπρόσθια κάμερα είναι των 2 MPixel. Μαζί με το μέγεθος βέβαια, έρχεται και ένα σχετικό βάρος, το οποίο ευτυχώς δεν είναι κουραστικό στην χρήση, όντας 184 γραμμάρια (για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το iPhone 6 Plus των 5.5 ιντσών είναι στα 172 γραμμάρια), ενώ η μπαταρία των 32202 mAh μπορεί να αποδώσει συνεχή λειτουργία 9.5 ωρών με χρήση Internet μέσω Wi-Fi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αισθητήρες που συνοδεύουν την συσκευή απαρτίζονται από ένα γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, μαγνητόμετρο, βαρόμετρο και αισθητήρα περιβαλλοντικού φωτισμού, ενώ φέρει και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας NFC, Wi-Fi ac, GPS και Bluetooth 4.1, καθώς και μια θύρα micro USB 2.0.

Τέλος, το νέο Nexus 6 έρχεται σε δύο χρώματα (midnight blue, cloud white) και με αποθηκευτικό χώρο 32 / 64 GB, ενώ η τιμή ανέρχεται στα 649 δολάρια για την έκδοση των 32 GB στις ΗΠΑ χωρίς όμως δεσμευτική συνδρομή / συμβόλαιο με κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Η προπαραγγελίες για την αγορά των ΗΠΑ ξεκινούν στις 29 Οκτωβρίου.

Ας περάσουμε στη νέα ταμπλέτα, που ονομάζεται Nexus 9 και κατασκευάζεται από την εταιρεία HTC. Η νέα ταμπλέτα είναι της τάξεως των 8.9 ιντσών αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να φτάσει την ποιότητα απεικόνισης του τηλεφώνου, καθώς φέρει ανάλυση 2048×1536, γεγονός που μεταφράζεται σε 281 dpi έναντι των 493 dpi. Όχι ότι η οθόνη της ταμπλέτας δεν είναι καλή, ή μέτρια, αντιθέτως είναι μια χαρά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσφέρει την πυκνότητα των Pixel που αποδίδεται από το τηλέφωνο των Nexus 6 των 5.9 ιντσών. Παράλληλα, η οθόνη τύπου IPS δεν φέρει την κινηματογραφική διάταξη 16:9 αλλά την πιο κλασική 4:3, που κατά αρκετούς μπορεί να μην ενδείκνυται τόσο για προβολή βίντεο/ταινιών, εντούτοις προσφέρει μεγαλύτερο εύρος οθόνης για οποιαδήποτε άλλη χρήση, όπως πχ. σερφάρισμα στο Internet, συγγραφή κειμένων, επεξεργασία εικόνων, κλπ.

Η εσωτερική δύναμη της ταμπλέτας, είναι για πρώτη φορά των 64-bit, αποδιδόμενη από το τσιπ Tegra K1 Dual Denver στα 2.3GHz της nVIDIA, ενώ η μνήμη RAM ανέρχεται στο μέγεθος των 2GB. Η συνδεσιμότητα της ταμπλέτας απαρτίζεται από Bluetooth 4.1, micro USB 2.0 και Wi-Fi ac, ενώ οι αισθητήρες από GPS, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, μαγνητόμετρο και αισθητήρα περιβαλλοντικού φωτισμού (ίδιοι αισθητήρες λοιπόν με το τηλέφωνο Nexus 6, πλην του βαρομέτρου). Η οπίσθια κάμερα είναι των 8 MPixel, με φλάς τύπου LED και αυτόματη εστίαση, ενώ η οπίσθια είναι των 1.6 MPixel.

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι 16 / 32 GB, ενώ το βάρος της ταμπλέτας είναι στα 425 γραμμάρια και αντίστοιχα, στα 436 γραμμάρια με υποστήριξη LTE συνδεσιμότητας μέσω κάρτας SIM. Η μπαταρία είναι των 6700 mAh, αποδίδοντας έως και 9.5 ώρες με συνεχές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi. Επίσης, η ταμπλέτα φέρει στο μπροστινό της μέρος δύο ηχεία BoomSound της HTC, ενώ το περιβάλλον χρήσης, όπως και στο τηλέφωνο Nexus 6, είναι το νέο Λειτουργικό Σύστημα Android 5.0 (Lollipop). Τέλος, η ταμπλέτα Nexus 9 διατίθεται σε 3 χρώματα (indigo black, lunar white, sand) και έχει εναρκτήρια τιμή στα 399 δολάρια για 16GB και Wi-Fi, μεταβαίνει στα 479 δολάρια για τα 32GB με Wi-Fi και φτάνει στα 599 δολάρια για 32 GB και υποστήριξη LTE δικτύου μεταφοράς δεδομένων (το λεγόμενο δίκτυο «4G»).

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.google.com/nexus/6/

http://www.google.com/nexus/9/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης