Λευτέρης Ξυκομηνός

Πριν λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η μεγαλύτερη εικόνα του Γαλαξία μας Milky Way. Η εικόνα απαρτίζεται από το εξωφρενικό νούμερο των 46 GigaPixel, δηλαδή 46 δισεκατομμυρίων Pixel! Πιο συγκεκριμένα, οι αστρονόμοι από το Ruhr-Universitat Bochum Γερμανίας κατάφεραν να συνθέσουν την υπερ-εικόνα από 268 μικρότερες, μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης και φωτογράφισης του Γαλαξία κάθε νύχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέγεθος της εικόνας του Milky Way είναι στα επίσης εξωπραγματικό νούμερο των 194 GigaByte (όσο περίπου είναι 22.000 mp3), κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την «κατεβάσουμε» στον υπολογιστή μας. Άλλωστε, και να μπορούσαμε, σίγουρα δεν θα υπήρχε δυνατότητα να την δούμε, αφού η ανάλυσή της είναι 855.000 x 54.000 γραμμές!

Για να παραθέσουμε μια κλίμακα σύγκρισης, ή καλύτερα, κατανόησης του μεγέθους της υπερ-εικόνας, αρκεί να αναφέρουμε ότι είναι ισάξια με 2.000 φορών μεγαλύτερη εικόνα από αυτή που παράγει μια φωτογραφική μηχανή των 20 MegaPixel. Ακολούθως, αν θέλαμε να δούμε στην πλήρη ανάλυση την εικόνα, τότε θα χρειαζόμασταν 22 χιλιάδες τηλεοράσεις Full HD!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευτυχώς λοιπόν, που αναπτύχθηκε ένα ειδικό διαδικτυακό εργαλείο, υπό την μορφή ιστοσελίδας, δια του οποίου μπορούμε να περιηγηθούμε στο αχανές περιβάλλον του Milky Way, ενώ ακόμα καλύτερα, σε ένα πεδίο μπορούμε να εισάγουμε την ονομασία κάποιου άστρου ώστε να εστιάσει αυτόματα η εικόνα σε αυτό. Για να δείτε τον Γαλαξία στον οποίο ανήκουμε, ακολουθείστε τον σύνδεσμο: http://astro.vm.rub.de/

Περισσότερες πληροφορίες:

http://aktuell.ruhr-uni-bochum.de/pm2015/pm00143.html.en

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης