Μια απορία που είχε δημιουργηθεί σε όλους τους «παλιούς» στον χώρο των υπολογιστών και τεχνολογίας εν γένει τα δύο τελευταία χρόνια, επιτέλους πήρε την απάντησή της. Ο λόγος για την διαμάχη μεταξύ των εταιρειών Apple και Psystar που κατέληξε πρόσφατα στο δικαστήριο. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Η Apple είναι πανευτυχής καθώς κατόπιν της μετάβασης προ τεσσάρων περίπου ετών που έκανε στις CPU των μηχανημάτων της (υπενθυμίζουμε ότι από τους επεξεργαστές PowerPC της IBM πήγε στην τεχνολογία Core της Intel), οι πωλήσεις κυριολεκτικά εκτοξεύθηκαν.

Mac-κλώνος της PsystarΚάπου εδώ εισέρχεται η εταιρεία Psystar που είδε την αυξημένη προτίμηση του κοινού και σκέφτηκε γιατί να μην πάρει ένα κομματάκι από την πίττα των πωλήσεων; Όντως κι έτσι έκανε: άρχισε να πουλάει μηχανήματα PC, που πλησιάζουν αρκετά την δόμηση των υπολογιστών Mac, μαζί με το Λειτουργικό Σύστημα (Λ.Σ.) Mac OS X (Leopard και Snow Leopard). Εδώ είναι και το «καυτό σημείο»: για να μπορέσει να «τρέξει» το Mac OS Χ σε υπολογιστές που δεν είναι Mac, πρέπει να υπάρξει επέμβαση στην καρδιά του Λ.Σ. (στον kernel και στα kexts), κάτι που φυσικά το έκανε η Psystar ώστε να μπορεί να διαθέτει στην αγορά τους Mac κλώνους και που είναι 100% παράνομο. Ε, όπως είπαμε και στην αρχή, οι «παλιοί» του χώρου απόρησαν πως μια τέτοια κίνηση επέτρεψε η Apple να υλοποιηθεί, καθώς στο παρελθόν (προ δωδεκαετίας συγκεκριμένα) παρόμοιες κινήσεις είχαν «συντριβεί» δικαστικά από την μαμά εταιρεία, που -όπως όλες οι εταιρείες- προστατεύει τα πνευματικά της δικαιώματα και τα προϊόντα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 
 Αυθεντικό Mac Pro της Apple

Απ’ ότι φαίνεται οι μέρες «ευτυχίας» για την Psystar τελείωσαν, καθώς στο δικαστήριο της Καλιφόρνια δικαιώθηκε η Apple και ηττήθηκε η Psystar όσον αφορά μερικές από τις παραβιάσεις, ενώ έπεται και συνέχεια του «έργου» στο δικαστήριο της Φλόριντα. Το αποτέλεσμα θα είναι το τέλος των Mac κλώνων από την Psystar (που αν και παράνομοι ήταν λίαν ελκυστικοί λόγω των αρκετά χαμηλότερων τιμών έναντι των αυθεντικών Mac), μια κατάληξη αναμενόμενη για να είμαστε ειλικρινείς, έστω και αν άργησε.

(περισσότερες πληροφορίες: http://www.groklaw.net/article.php?story=20091114101637997)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης