Ο χαρακτηρισμός «μεγάλη» για την εταιρεία Samsung στον τομέα των σκληρών δίσκων είναι υποτίμηση, καθώς είναι από εκείνες με μακρά ιστορία στα αποθηκευτικά μέσα και αποδεδειγμένη πορεία εν γένει στην ανελέητη κούρσα της τεχνολογίας. Πρόσφατα λοιπόν, η Samsung ανακοίνωσε ότι δουλεύει πυρετωδώς πάνω σε μια ένα νέο τρόπο συνδεσμολογίας αλλά και στην σμίκρυνση των σκληρών δίσκων τύπου SSD, με στόχο να γίνει εφικτό να χωρέσουν σε μικρές συσκευές όπως τα netbook, τα MID (Mobile Internet Device – φορητή συσκευή για Internet) και τα UMPC (Ultra Mobile Personal Computer).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσους δεν γνωρίζουν ακόμα τι εστί SSD, είναι η νέα γενιά σκληρών δίσκων, που αναφέρονται (προς το παρόν) ως «σκληροί δίσκοι» αν και δεν είναι καθόλου «δίσκοι» και αυτό γιατί στο εσωτερικό τους υπάρχουν τσιπ μνήμης, εξ ου και ονομάζονται Solid State Drive δηλαδή δίσκος σταθερής κατάστασης ή αλλιώς μη-κινούμενης (επειδή η «βελόνα» ενός κανονικού δίσκου κινείται, ενώ σε έναν SSD δεν υπάρχει καν «βελόνα» ούτε δίσκος, όπως προαναφέραμε).

Αυτοί οι σκληροί δίσκοι καταναλώνουν αρκετά λιγότερη ενέργεια, ενώ έχουν παράλληλα τρομερές ταχύτητες που αφήνουν πολύ πίσω τα ξαδέλφια που είναι «σκληρά» και έχουν δίσκους. Ένας τυπικός σκληρός δίσκος αγγίζει το πολύ τα 70-75ΜΒ/sec ανάγνωσης και 40-55ΜΒ/sec εγγραφής δεδομένων, ενώ ένας SSD με άνεση φτάνει τα 180-200MB/sec ανάγνωσης και αντίστοιχα τα 80-120ΜΒ/sec. Όπως αντιλαμβάνεστε η διαφορά είναι τεράστια και στην πράξη μεταφράζεται (με απλά λόγια) τα προγράμματα να φορτώνουν σχεδόν ακαριαία και οι χειρισμοί του χρήστη να έχουν άμεση ανταπόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η Samsung είναι αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια, δημιουργώντας έναν SSD κατά 80% μικρότερο σε μέγεθος από τους κανονικούς σκληρούς δίσκους των laptop που είναι στις 2.5 ίντσες με ταχύτητες 200MB/sec εγγραφής και 100ΜΒ/sec ανάγνωσης, στοχεύοντας να τον διαθέσει στην αγορά στις αρχές του 2010.

Όπως φαίνεται τα λιλιπούτεια μηχανάκια του 2010, ενδέχεται να είναι άπιαστα σε ταχύτητα. Ίδωμεν…(περισσότερες πληροφορίες: http://www.newswire.co.kr/?job=news&no=412816 και http://www.businesswire.com/portal/site/home/permalink/?ndmViewId=news_view&newsId=20090622006326&newsLang=en)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης