Οι τάσεις για την τηλεόραση, το YouTube και τις συνδρομητικές υπηρεσίες βίντεο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, 12:21
Οι τάσεις για την τηλεόραση, το YouTube και τις συνδρομητικές υπηρεσίες βίντεο
Η θέαση ταινιών, εκπομπών και σειρών, αποτελεί μια από τις βασικές ασχολίες μέχρι και σήμερα. Είτε πρόκειται για την κλασική τηλεόραση, είτε για συνδρομητικές υπηρεσίες, είτε ακόμα για θέαση μέσω Διαδικτύου σε ποικίλες συσκευές όπως υπολογιστής, smartphone και tablet, η παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου παραμένει μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες. Η Ericsson, παρουσίασε την τελευταία έκδοση του ετήσιου Ericsson ConsumerLab TV & Media Report, που αντιπροσωπεύει τις συνήθειες παρακολούθησης 680 εκατομμυρίων καταναλωτών, καθιστώντας το μία από τις μεγαλύτερες έρευνες του είδους.Μια βασική διαπίστωση είναι πως οι υπηρεσίες Video-on-Demand (VOD) καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών, επιτρέποντας τους να αλλάξουν τις συνήθειες παρακολούθησής τους. Οι καταναλωτές ξοδεύουν πλέον έξι ώρες την εβδομάδα παρακολουθώντας on-demand τηλεοπτικές σειρές, προγράμματα και ταινίες με streaming, μια προτίμηση που έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2011. Με περιεχόμενο που εγγράφεται και λαμβάνεται online να προστίθεται στην εξίσωση, το 35% όλης της παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο δαπανάται σήμερα στο VOD.

Περαιτέρω στοιχεία τονίζουν τη σημαντική αύξηση στην παρακολούθηση βίντεο σε φορητές συσκευές από τους καταναλωτές: το 61% σήμερα παρακολουθούν στα smartphones τους, αύξηση 71% σε σχέση με το 2012. Αν λάβουμε υπόψη τα tablets, laptops και smartphones, σχεδόν τα δύο τρίτα του χρόνου των εφήβων στην παρακολούθηση τηλεόρασης και βίντεο δαπανάται σε φορητές συσκευές.Την ίδια στιγμή, οι πλατφόρμες περιεχομένου που προέρχεται από χρήστες, αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο καταναλωτών που παρακολουθούν τηλεόραση και βίντεο. Σχεδόν 1 στους 10 καταναλωτές παρακολουθούν YouTube περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα και ένας στους τρεις θεωρούν πλέον πολύ σημαντικό να μπορούν να παρακολουθούν περιεχόμενο δημιουργημένο (User Generated Content – UGC) από χρήστες στην τηλεόραση σπίτι τους. Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει πως η αυξανόμενη κυριαρχία UGC πλατφόρμων, όπως το YouTube, έχει οδηγήσει στην έκρηξη δημοτικότητας των εκπαιδευτικών βίντεο, με τους καταναλωτές να παρακολουθούν τέτοια βίντεο περίπου 73 λεπτά την εβδομάδα.

Ο Anders Erlandsson, Senior Advisor, του Ericsson ConsumerLab, αναφέρει: «Η συνεχής ανάπτυξη των streamed on demand βίντεο και UGC υπηρεσιών αντικατοπτρίζει τη σπουδαιότητα τριών συγκεκριμένων παραγόντων στους σημερινούς θεατές: εξαιρετικό περιεχόμενο, ευελιξία και υψηλής ποιότητας συνολική εμπειρία. Τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που στηρίζουν αυτές τους τρεις τομείς είναι πλέον σημαντικά στη δημιουργία προσφορών τηλεόρασης και βίντεο που είναι σχετικά και ελκυστικά».Άλλα σημαντικά ευρήματα του Ericsson ConsumerLab TV & Media Report 2015 περιλαμβάνουν:

- Το Bingeing αλλάζει το παιχνίδι: η παρακολούθηση πολλών επεισοδίων στη σειρά έχει αποτελέσει γρήγορα βασικό κομμάτι της εμπειρίας τηλεόρασης και βίντεο. Αυτή η συνήθεια ξεχωρίζει ανάμεσα στους χρήστες συνδρομητικών υπηρεσιών Video-on-Demand υπηρεσιών όπως το Netflix, το Amazon Prime και το HBO, από τους οποίους το 87% παρακολουθεί χωρίς μέτρο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

- Η δυσκολία εύρεσης περιεχομένου: Οι μισοί καταναλωτές που παρακολουθούν προγραμματισμένη τηλεόραση αναφέρουν πως δεν μπορούν να βρουν κάτι να βλέπουν σε καθημερινή βάση. Οι καταναλωτές νιώθουν πως τα χαρακτηριστικά προτάσεων δεν είναι αρκετά έξυπνα ή προσωποποιημένα.- Διαφορετικές δέσμες, διαφορετικές στάσεις: Το 22% των καταναλωτών που δεν είχαν ποτέ συνδρομή τηλεόρασης επί πληρωμή, πληρώνουν ήδη για υπηρεσίες περιεχομένου over-the-top (OTT).

- Η προγραμματισμένη τηλεόραση παραμένει κλειδί: Η δημοτικότητα της προγραμματισμένης τηλεόρασης παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω της πρόσβασης που προσφέρει σε premium προβολή και ζωντανό περιεχόμενο όπως τα αθλητικά, καθώς και της κοινωνικής του αξίας. Από αυτή την άποψη, η προγραμματισμένη τηλεόραση δρα συχνά ως κλειδί.

Λευτέρης Ξυκομηνός

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, 12:29