Η εποχή που οι παλαιότεροι και μάλιστα όχι όλοι, είχαμε την πρώτη επαφή με απειροελάχιστο πορνογραφικό υλικό, δηλαδή μια κλεφτή ματιά στις φωτογραφίες ενός άψυχου περιοδικού κατά το διάλειμμα του σχολείου, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, κάτι με τις γρήγορες διασυνδέσεις γραμμών πρόσβασης στο Διαδίκτυο και κάτι με την πλειάδα δωρεάν -και παράνομων- ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Οι έφηβοι, και ακόμη χειρότερα οι παιδικές ηλικίες, έχουν την «ελευθερία» να επισκέπτονται και να βλέπουν τέτοιου είδους υλικό, με αναπάντεχες και συνήθως διαστρεβλωτικές συνέπειες στον ψυχισμό τους. Πέραν αυτών των ιστοσελίδων, ελοχεύει παράλληλα και ο κίνδυνος από τις σελίδες τρομοκρατικού περιεχομένου, όπως και αυτές που διαθέτουν τυχερά παιχνίδια. Λογικό είναι λοιπόν, οι σύγχρονοι γονείς να διέπονται από πολύ μεγαλύτερο φόβο και ανησυχία, για τις διαδικτυακές «περιηγήσεις» του παιδιού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία νέα έρευνα της εταιρείας ESET, αποκαλύπτει ότι οι γονείς ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ακατάλληλο περιεχόμενο στο οποίο τα παιδιά τους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα: ποσοστό 40% των γονιών εκφράζει ανησυχία ότι τα παιδιά τους επισκέπτονται ιστοσελίδες με τρομοκρατικό περιεχόμενο, το 60% ανησυχεί ότι τα παιδιά επισκέπτονται ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό και τέλος, ένα 47% παραδέχεται την αγωνία του για επισκέψεις των παιδιών σε ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών.

Η έρευνα, η οποία μελέτησε τις θέσεις 441 γονέων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε επίσης ότι το 79% θα επέλεγε να εμποδίσει το παιδί του από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ μελετάει για το σχολείο, επισημαίνοντας πόσο εθισμένα είναι τα παιδιά στη μοντέρνα τεχνολογία. Άλλα ευρήματα αποκάλυψαν ότι παρά το ενδιαφέρον σχετικά με τις τοποθεσίες που επισκέπτονται τα παιδιά τους, το 70% των γονέων εξακολουθεί να εμπιστεύεται το παιδί του στη χρήση του Διαδικτύου με υπευθυνότητα. Ωστόσο, το 30% των γονέων παραδέχθηκε ότι δεν έχει ιδέα τι ώρα αποσυνδέεται το παιδί του από το Διαδίκτυο το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Mark James, ειδικός σε θέματα ασφαλείας της ESET, δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά εντυπωσιακά και ενδεικτικά του πόσο τρομακτικό μπορεί να γίνει το Διαδίκτυο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειωθεί ο κίνδυνος πρόσβασης των παιδιών σε παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο, είναι η παρακολούθηση της χρήσης του Internet, καθώς και η εκπαίδευσή τους για τη διαδικτυακή ασφάλεια. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι το γεγονός ότι οι γονείς αντιμετωπίζουν τη χρήση του Διαδικτύου από το παιδί τους όπως την παρακολούθηση της τηλεόρασης: δεν αναμένουν ότι θα δουν ακατάλληλο περιεχόμενο. Ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα και θέλουν να εξερευνήσουν το Διαδίκτυο, ακόμα και όταν ξέρουν ότι αυτό είναι λάθος.»

Όταν οι γονείς ρωτήθηκαν αν το παιδί τους έχει εκπαιδευτεί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, ποσοστό 41% αναφέρει ύπαρξη εκπαίδευσης στο σπίτι, το 35% εκπαίδευση στο σχολείο, το 18% αποκάλυψε ότι δεν γνωρίζει αν το παιδί του έχει λάβει εκπαίδευση, ενώ το 7% είπε το παιδί του δεν είχε λάβει καμία εκπαίδευση. Οι γονείς ρωτήθηκαν επίσης αν αισθάνθηκαν ότι η εκπαίδευση του παιδιού τους ήταν επαρκής, με ποσοστό 62% των γονέων να απαντά «ναι», ποσοστό 4% να δηλώνει «όχι», ενώ το 34% των γονέων να μην είναι σίγουρο.

«Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν ενεργά τα παιδιά τους να κάνουν μαθήματα διαδικτυακής ασφάλειας, έτσι ώστε να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το Internet με υπευθυνότητα. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά θα μάθουν τους κινδύνους του διαδικτύου και πώς οι κυβερνο-εγκληματίες δελεάζουν τα θύματά τους. Παρόλο που ανέκαθεν οι ειδικοί σύστηναν την επίβλεψη των παιδιών όσο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, σπάνια λαμβάνεται υπόψη αυτή η συμβουλή. Οι γονείς δεν θεωρούν το Διαδίκτυο ένα μέρος που θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσο κίνδυνο στο παιδί τους, αφού αν και επισκέπτονται διάφορα «μέρη» διαδικτυακά, οι επισκέψεις γίνονται μέσα στην ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού τους. Αυτό δεν είναι μια ασφαλής θέση που θα μπορούσε κάποιος να υιοθετήσει, και το διαδίκτυο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, καθώς υπάρχουν διάφορες online απειλές που θα μπορούσαν ακόμη και σωματικά να βλάψουν το παιδί τους» καταλήγει ο James.

Τα παραπάνω στοιχεία όπως αναφέρεται, αφορούν τους γονείς του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην Ελλάδα, η κατάσταση ομολογουμένως είναι σαφώς δυσμενέστερη, καθώς η ενημέρωση είναι αρκετά πιο ελλιπής, τόσο όσο αφορά τους γονείς, όσο και στα παιδιά. Παράλληλα, η χρήση του Διαδικτύου είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη, κυρίως επειδή οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν την εξοικείωση που έχουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα δεν ξέρουν τις μεθόδους «μπλοκαρίσματος» ιστοσελίδων μη επιθυμητού περιεχομένου. Όπως πάντα, η ενημέρωση και η πρόληψη, αποτελούν την μεγαλύτερη προστασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης