Μετρήσεις για ιούς, απειλές και κακόβουλο λογισμικό Μάρτιος – Μάιος 2012

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012, 11:44
Λευτέρης Ξυκομηνός
Μετρήσεις για ιούς, απειλές και κακόβουλο λογισμικό Μάρτιος – Μάιος 2012
Δυστυχώς, η σύγχρονη μάστιγα της ψηφιακής τεχνολογίας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία και διάδοση κακόβουλου λογισμικού υπό πολλές και διαφορετικές μορφές. Το σύστημα συλλογής στατιστικών δεδομένων για malware μέσω cloud «Live Grid» της ESET σημείωσε αλλαγή στα στατιστικά δεδομένα των ηλεκτρονικών απειλών για τον τελευταίο μήνα.

Το INF/Autorun κατάφερε να «εκθρονίσει» το HTML/ScrInject.B, το οποίο βρισκόταν για τρεις μήνες στην πρώτη θέση των στατιστικών δεδομένων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου του 2012, το INF/Autorun είχε ποσοστό διείσδυσης 6,36% σε παγκόσμιο επίπεδο και 4,99% στην Ευρώπη, ενώ για τους τρεις προηγούμενους μήνες, από Φεβρουάριο έως και Απρίλιο 2012, το HTML/ScrInject.B είχε καταταχθεί στην πρώτη θέση της λίστας των ηλεκτρονικών απειλών.

Τα παγκόσμια ποσοστά διείσδυσης του HTML/ScrInject.B ανήλθαν στα 5,60% για τον Μάρτιο (6,20% για την Ευρώπη) και 6,75% για τον Απρίλιο (6,95% για την Ευρώπη), διαδοχικά αυξημένα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Για τον μήνα Μάιο, το HTML/Iframe.B βρέθηκε στη δεύτερη θέση των στατιστικών με ποσοστό 4,84% παγκοσμίως και 4,81% στην Ευρώπη, ενώ το HTML/ScrInject.B κατέλαβε την τρίτη θέση, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη, με ποσοστά 4,09% και 4,35%, αντίστοιχα. Τον Απρίλιο, τη δεύτερη θέση κατέλαβε το HTML/IFrame.B με ποσοστό 4,54% σε παγκόσμιο επίπεδο (4,92% για την Ευρώπη) και την τρίτη θέση το INF/Autorun με 4,32% (3,04% για την Ευρώπη). Έναν μήνα νωρίτερα (Μάρτιος), το INF/Autorun καταγράφηκε στη δεύτερη θέση των στατιστικών δεδομένων παγκοσμίως με ποσοστό διείσδυσης 5,19% και στην τρίτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (4,38%), ενώ το HTML/Iframe βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως (3,95%) και στη δεύτερη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (4,66%).

Το INF/Autorun αποτελεί μια ποικιλία malware που χρησιμοποιεί το αρχείο autorun.inf ως έναν τρόπο να θέσει έναν υπολογιστή σε κίνδυνο. Αυτό το αρχείο περιέχει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα που προορίζονται να λειτουργήσουν αυτόματα, όταν αφαιρούμενα μέσα (συνήθως USB flash drives) συνδεθούν σε έναν υπολογιστή με Λειτουργικό Σύστημα Windows της Microsoft.

Το HTML/Iframe.B υποδηλώνει κακόβουλες ετικέτες τύπου «iframe», ενσωματωμένες σε σελίδες html, που ανακατευθύνουν το πρόγραμμα-πλοηγό του Διαδικτύου (αλλιώς browser) σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση του Internet με κακόβουλο λογισμικό. Το HTML/ScrInject.B αποτελεί HTML αρχείο που περιέχει ασαφές περιεχόμενο ή iframe ετικέτες που πραγματοποιούν αυτόματη λήψη κακόβουλου λογισμικού.

«Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί ότι οι οργανισμοί που ακολουθούν πρακτικές για την ασφάλεια των πληροφοριών, όπως είναι η χρήση λογισμικού ασφαλείας για ελέγχο των συσκευών / πρόληψη της μόλυνσης από malware που εξαπλώνεται μέσω USB flash drives, προστατεύονται κατά το πλείστον από το μεγαλύτερο μέρος του κακόβουλου λογισμικού που επιτίθεται σήμερα» δήλωσε ο Stephen Cobb, Security Evangelist της ESET.Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 90% των παραβιάσεων της ασφάλειας θα μπορούσε να είχε προληφθεί με απλά, φθηνά ή ενδιάμεσα μέτρα. Αυτό αποτελεί μία καλή είδηση για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, που προσπαθούν να ευθυγραμμιστούν με τις πρακτικές ασφαλείας, ώστε να προστατευτούν από το κακόβουλο λογισμικό.

Παγκόσμια Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το Live Grid της ESET ανά μήνα:

Μάιος 2012
Απρίλιος 2012

Μάρτης 2012
Ευρωπαϊκή Κατάταξη Απειλών σύμφωνα με το Live Grid της ESET ανά μήνα:Μάιος 2012

Απρίλιος 2012
Μάρτης 2012


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012, 12:34