Η Τεχνητή Νοημοσύνη των υπολογιστών, κατά το αγγλικότερο Artificial Intelligence, θεωρείται το δυσκολότερο έργο των επιστημόνων, αλλά και το πιο ενδιαφέρον. Μια από τις μεθόδους εξέλιξης είναι η εμπλούτιση με ολοένα περισσότερες πληροφορίες στην βάση δεδομένων της, ώστε να αυξηθεί η γνωσιακή βάση, με αποτέλεσμα αμεσότερες και εγκυρότερες απαντήσεις σε κάθε ερώτηση που τίθεται στην Τ.Ν. Όμως αυτή η ενσωμάτωση πληροφοριών γίνεται με πολύπλοκο τρόπο, ο οποίος είναι χειροκίνητος, δηλαδή κάποιο φυσικό πρόσωπο πρέπει να εισάγει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων. Μια άλλη μέθοδος είναι η «αυτο-εκπαίδευση» της Τεχνητής Νοημοσύνης, κατά την οποία από μόνη της μαθαίνει τα δεδομένα και κρίνει την σωστή ανταπόκριση, για παράδειγμα το πρόγραμμα / υπηρεσία που χρησιμοποιούμε για ανταλλαγή e-mail, όπου αρκετές φορές «αντιλαμβάνεται» από μόνο του ποια μηνύματα είναι κακόβουλα ή spam, διαγράφοντάς τα από τον φάκελλο των εισερχομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, όπως πολλοί θα έχουν βιώσει, η υπηρεσία e-mail δεν κρίνει πάντα σωστά ποιο μήνυμα είναι spam ή όχι, ουσιαστικά έχοντας την ανάγκη παρέμβασης του χρήστη να υποδείξει το κατάλληλο κακόβουλο μήνυμα. Αυτή η μέθοδος, δηλαδή εκπαίδευσης της Τεχνητής Νοημοσύνης με την αρωγή του χρήστη, αποδεικνύεται η πιο αποδοτική. Βέβαια, για πολύπλοκες Τ.Ν., πέραν των υπηρεσιών e-mail φυσικά, δεν μιλάμε για έναν απλό, καθημερινό χρήστη, αλλά για επιστήμονα. Κάπου εδώ εγείρεται η ερώτηση «πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια Τ.Ν. που να εκπαιδεύεται από την βοήθεια ενός απλού ανθρώπου;».

Απ’ όσο φαίνεται, τα εργαστήρια της Microsoft βρίσκονται στην αρχή μιας ελπιδοφόρας κατεύθυνσης, με την λεγόμενη «νέα εξέλιξη εκπαίδευσης μηχανήματος» (new evolution machine learning), που φιλοδοξεί να δέχεται καταχωρίσεις πληροφοριών σε απλή ανθρώπινη γλώσσα από οποιονδήποτε χρήστη. «Κανείς δεν έχει αναπτύξει ένα εργαλείο εκμάθησης υπολογιστών, για τον απλό άνθρωπο, δηλώνει ο Πάτρις Σίμαρντ, εξέχων μηχανικός του τμήματος Έρευνας της Microsoft. Με αυτό το νέο εργαλείο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορεί να γίνεται εξυπνότερη ολοένα και περισσότερο, αποκτώντας τη δυνατότητα για ακόμα πιο ακριβή, άμεσα και σωστά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η μετάφραση γλώσσας σε πραγματικό χρόνο της υπηρεσίας Skype Translator. Ο κ. Σίμαρντ αποσκοπεί ώστε μελλοντικά με την εξέλιξη του νέου εργαλείου, ο καθένας ανάμεσά μας που δεν έχει γνώσεις υπολογιστών να μπορεί να εκπαιδεύσει την Τεχνητή Νοημοσύνη , δηλαδή ένας γιατρός να εισάγει σε ανθρώπινη γλώσσα ιατρικές πληροφορίες και όρους ή ένας σεφ να προσθέτει υλικά και μεθόδους παρασκευής, ώστε να λαμβάνουν ιατρικές απαντήσεις και συνταγές αντίστοιχα. Με λίγα λόγια ο κ. Σίμαρντ, όπως ο ίδιος έδωσε τον χαρακτηρισμό, «η εκδημοκράτιση είναι η λύση για την εκπαίδευση των μηχανημάτων». Ας ελπίσουμε λοιπόν, η ακριβέστερη και πιο εξελιγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη να γίνει πραγματικότητα, αλλά παράλληλα, να την εκμεταλλευτούμε για την εξυπηρέτηση πραγματικών και ουσιαστικών αναγκών του ανθρώπου και όχι για κακόβουλους σκοπούς (πχ. οπλικά συστήματα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες:

http://blogs.microsoft.com/next/2015/07/10/the-next-evolution-of-machine-learning-machine-teaching/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης