Είναι λογικό οι περισσότεροι αναγνώστες να μην γνωρίζουν τον όρο «Terabyte», αφού ακόμα δεν έχει αρχίσει να διαδίδεται, δεδομένου ότι οι πρώτοι σκληροί δίσκοι του 1 TB μόλις είναι ακόμα φρέσκοι στην αγορά. Έτσι λοιπόν θεωρούμε ότι πρέπει να αποσαφηνίσουμε λίγο το τοπίο: το byte είναι (μεταξύ άλλων) η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιούμε για να αντιλαμβανόμαστε τη χωρητικότητα των σκληρών δίσκων. Όπως όλες οι μονάδες μέτρησης έχει τα πολλαπλάσιά της, πχ το μέτρο (m) x 1000, γίνεται χιλιόμετρο (Km) κοκ. Έτσι και το 1byte x 1000 γίνεται Kilobyte (KB), αντίστοιχα το 1ΚΒ x 1000 ισούται με 1 Megabyte (MB), εν συνεχεία 1ΜΒ x 1000 = 1 Gigabyte και τέλος φτάσαμε στο 1GB x 1000 = 1 Terabyte.

Ο νέος σκληρός δίσκος από την εταιρεία Western Digital έφτασε το ψυχολογικό όριο των 2TB! Για να αντιληφθούμε καλύτερα για το τι εστί «2TB», ας αναφέρουμε μερικά νούμερα βγαλμένα από την καθημερινότητά μας. Σε αυτόν το σκληρό δίσκο χωρούν περίπου 500.000 μουσικά κομμάτια MP3 (θεωρώντας 4 MB το κομμάτι). Αν είστε σινεφίλ και ασχολείστε με το «σπορ» του κατεβάζειν ταινίες από το Διαδίκτυο, τότε θα χαρείτε να μάθετε ότι σε 2TB χωρούν περί τις 2.855 ταινίες (έχοντας ως γνώμονα 700ΜΒ μέγεθος ανά ταινία). Εν τούτοις αν σας αρέσει η νέα μόδα των ταινιών High Definition (επίσης από το Διαδίκτυο) που είναι σε μέγεθος τεράστιες – ήτοι  8GB και παραπάνω, στον Western Digital χωρούν γύρω στις 250 ταινίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και για τους ευαισθητοποιημένους οικολογικά ανάμεσά μας, να αναφέρουμε ότι Caviar Green 2000GB WD20EADS (όπως είναι η πλήρης ονομασία του), λειτουργεί στις 7.200 στροφές ανά λεπτό και όταν «αντιληφθεί» ότι δεν υπάρχει φόρτο εργασίας, πέφτει στις 5.400 στροφές. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, λιγότερες στροφές, σημαίνει λιγότερη απαίτηση του σκληρού για ρεύμα (ενέργεια). Εντάξει μην φανταστείτε ότι θα μειωθεί και ο λογαριασμός της ΔΕΗ, απλά ο νέος σας σκληρός δίσκος των 2TB είναι περισσότερο «πράσινος» από τους υπόλοιπους, που είναι και μικρότερης χωρητικότητας. Για τους λάτρεις των τεχνικών χαρακτηριστικών ο σκληρός έχει προσωρινή μνήμη (αγγλιστί «cache») στα 32ΜΒ και χρόνο αναζήτησης (seek time) στα 8.9 millisecond. Για όλους τους υπολοίπους δύο στοιχεία τους ενδιαφέρουν: ένα είναι η χωρητικότητα των 2 Terabyte και δύο η τιμή του, που αναμένεται στα 170 με 180 περίπου ευρώ. Καλές αποθηκεύσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης