Οι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι νέες αφίξεις στην Τουρκία και τα επικαιροποιημένα στοιχεία των τουρκικών αρχών για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εκεί έχουν ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες σε περισσότερους από 4.013.000 ανθρώπους (στοιχεία Ιουλίου 2015).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, τουλάχιστον 7,6 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας – πολλοί από αυτούς μάλιστα βρίσκονται σε δυσχερείς συνθήκες και σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες.

Στα 4 εκατομμύρια περιλαμβάνονται 1.805.255 Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, 249.726 στο Ιράκ, 629.128 στην Ιορδανία, 132.375 στην Αίγυπτο, 1.172.753 στον Λίβανο, και 24.055 αλλού στη Β. Αφρική. Στον αριθμό αυτό δε συμπεριλαμβάνονται πάνω από 270.000 αιτήσεις ασύλου Σύρων στην Ευρώπη, αλλά και χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί σε τρίτες χώρες.

Στο μεταξύ, η χρηματοδότηση του προγράμματος για τους πρόσφυγες της Συρίας αποτελεί ένα εξίσου επείγον ζήτημα. Για το σύνολο του 2015, η Υ.Α. και οι εταίροι της έκαναν έκκληση για 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ως τα τέλη Ιουνίου, μόνο το ένα τέταρτο της έκκλησης για ανθρωπιστική χρηματοδότηση είχε καλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν νέες μειώσεις στην παροχή επισιτιστικής βοήθειας και παλεύουν να έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας ή να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν αφιχθεί φέτος στην Ελλάδα, αριθμός που είναι εξαπλάσιος από πέρυσι και μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφύγων σε όλο τον μεσογειακό χώρο μέσα στο 2014, τονίζει η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, σε σημερινή συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα.

Οι μεθοδολογίες Crowdsourcing και Crowdfunding μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αναγκών για υποστήριξη των προσφύγων με τους εξής τρόπους:

-Συγκέντρωση προσφοράς αγαθών, υπηρεσιών και λοιπών πόρων όπως διάθεση δωματίου ή κατοικίας από πολίτες και νομικά πρόσωπα και match-making με τη ζήτηση σε επίπεδο οργανωμένων κινήσεων ή ΜΚΟ για την άμεση διοχέτευσή τους

-Δημιουργία συνεργιών μεταξύ των ομάδων υποστήριξης και καλύτερη οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

-Συγκέντρωση χρημάτων με τη μεθοδολογία του crowdfunding για την υποστήριξη των ομάδων υποστήριξης

-Πληροφόρηση των ίδιων των προσφύγων (καθώς οι περισσότεροι έχουν εξοπλισμό για σύνδεση στο internet) για σημεία που μπορούν να λάβουν βοήθεια ή για να στέλνουν ανάγκες σε είδη και υπηρεσίες
Πληροφόρηση, λογοδοσία, διαφάνεια

Μια τέτοια ψηφιακή υλοποίηση θα μπορέσει να αποτελέσει ένα κοινό σημείο (single point) για καταγραφή αναγκών, διοχέτευση προσφορών και πληροφόρησης όλων, προσφύγων, των οικογενειών τους, των οργανώσεων που τους υποστηρίζουν, των εθελοντών, των πολιτών και επιχειρήσεων που θέλουν να προσφέρουν, της πολιτείας και άλλων θεσμικών φορέων.

Με τη σημερινή τεχνολογία και με σχετικά άμεση υλοποίηση, μπορεί να δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποστήριξης των προσφύγων και να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της υποστήριξής τους με τη βοήθεια όλης της κοινωνίας.

Η Crowdpolicy πραγματοποιεί επαφές προκειμένου να προσφέρει δωρεάν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία της προς αυτή την κατεύθυνση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης