Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε κατά την τρίτη και τελική ανάγνωση τον νόμο περί «κυριάρχου ρωσικού διαδικτύου», ο οποίος θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του στην περίπτωση που του αποκόψουν την πρόσβαση από τους σέρβερς του παγκόσμιου δικτύου.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) θα συζητήσει τον νόμο στις 22 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της νομοθετικής επιτροπής και κρατικής διοίκησης και ένας από τους πρωτεργάτες του νομοσχεδίου Αλεξέι Κλίσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νόμου, την αρμοδιότητα για τη σταθερή , ασφαλή και ολοκληρωμένη λειτουργία του διαδικτύου στην Ρωσία θα έχει η εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor. Σε περίπτωση που υπάρξουν απειλές, η εποπτική αρχή θα έχει την κεντρική διαχείριση του διαδικτύου. Παράλληλα η κυβέρνηση θα αποφασίζει για τα είδη των απειλών και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση τους.

Σύμφωνα επίσης με τον νέο νόμο, από το 2021 οι κρατικοί οργανισμοί και τα δημόσια ιδρύματα θα πρέπει να περάσουν πλήρως σε ρωσικούς φορείς ψηφιοποίησης. Για τον σκοπό αυτό θα επενδυθούν 30 δισεκατομμύρια ρούβλια περίπου 413 εκ. ευρώ) .

Ο νόμος, σε περίπτωση που εγκριθεί στην τελική του μορφή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, με εξαίρεση τις διατάξεις που αφορούν την κρυπτογραφική προστασία της ενημέρωσης και τον εθνικό σύστημα κατοχύρωσης διαδικτυακών ονομάτων, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές : TASS, Kommersant

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης