Παρόλο που κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ιδιαίτερα από τις αρχές του Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, οι εξελίξεις στο τεχνολογικό τοπίο είναι αραιές, κάποιες ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν στη Samsung δείχνουν ότι στο παρασκήνιο λαμβάνουν χώρα πολλά «μαγειρέματα» που θα δούμε μελλοντικά. Η πληροφορία «διέρρευσε» στην ιστοσελίδα του «Bloomberg» -μέσω προσώπων τα οποία ζήτησαν την ανωνυμία τους – καθώς δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα δημόσια και επίσημα γνωστό.

Η Samsung, πάντα κατά τις «πηγές» του Bloomberg, ετοιμάζει μια ταμπλέτα με επεξεργαστή τύπου ARM (συγκεκριμένα έναν της οικογένειας Snapdragon της εταιρείας Qualcomm), θα φοράει την ειδική έκδοση «Windows RT» και θα παρουσιαστεί στο ίδιο χρονικό «παράθυρο» με την επίσημη έλευση των νέων Windows 8 των τριών διαφορετικών εκδόσεων 8 / Pro / RT (και μια εταιρική «Enterprise»), δηλαδή μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ειδική έκδοση Windows RT υποστηρίζει ταμπλέτες οι οποίες βασίζονται σε βασικό/κεντρικό τσιπ τεχνολογίας ή αλλιώς αρχιτεκτονικής τύπου «ARM», αντί της «x86» αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιείται κατά κόρον στους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές. Τα τσιπ ARM χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των ταμπλετών και κινητών τηλεφώνων ανεξαρτήτως κατασκευαστή (πχ. Apple, Samsung, Google κλπ), επειδή έχουν σεβαστή «δύναμη», ενώ παράλληλα διατηρούν χαμηλή την ενεργειακή κατανάλωση, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας της συσκευής.

Η Microsoft με τα νέα Windows 8 επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την προσφερόμενη εμπειρία στον χρήστη, με μια εξελιγμένη μορφή του περιβάλλοντος και του χειρισμού (καθώς υποστηρίζεται και αναγνώριση πολλαπλής αφής, εκτός πληκτρολογίου και mouse), υιοθετώντας παράλληλα μια νέα αισθητική και μεθόδους απεικόνισης, που εκσυγχρονίζουν τα νέα όγδοα παράθυρα, φέρνοντάς τα πιο κοντά στις σημερινές στιλιστικές απαιτήσεις. Μια σύντομη παρουσίαση των Windows 8, καθώς και τη διεύθυνση ώστε να «κατεβάσετε» δωρεάν τη δοκιμαστική έκδοση «Release Preview» των Windows 8, μπορείτε να δείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://www.zougla.gr/technology/article/dia8esimi-pros-olous-tous-xristes-i-ekdosi-release-preview-ton-windows-8.

Η κίνηση της Samsung, η υποστήριξη δηλαδή της νέας πλατφόρμας Windows RT, έρχεται ή μάλλον θα έρθει το ερχόμενο φθινόπωρο να ενισχύσει την προσπάθεια της Microsoft, μια προσπάθεια που χρειάζεται όσο το δυνατό περισσότερη υποστήριξη από εταιρείες hardware, καθώς, προ μιας εβδομάδας περίπου, υπέστη ένα ισχυρό πλήγμα, την απόρριψη από την εταιρεία Hewlett Packard, η οποία δήλωσε πως δεν θα παρουσιάσει ταμπλέτα με τσιπ ARM και αντίστοιχα Windows RT, παρά μόνο ταμπλέτα με τσιπ τεχνολογίας x86 (ένα νέο τσιπ της Intel, κομμένο και ραμμένο για φορητές συσκευές) και «κλασικά» Windows 8 (περισσότερες πληροφορίες: http://www.zougla.gr/technology/article/hp-den-8a-parousiasoume-tampleta-me-windows-ke-tsip-arm).

Η ίδια η Microsoft, πάντως, θα προσφέρει και τη δική της πρόταση ταμπλέτας, μέσω των δύο μοντέλων «Surface for Windows RT» και «Surface for Windows 8 Pro», τα οποία παρουσίασε επίσημα πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, ενώ η διάθεσή τους θα γίνει σταδιακά, με πρώτη να εμφανίζεται η ταμπλέτα με ARM και Windows RT το φθινόπωρο του 2012 παράλληλα με την επίσημη διάθεση των νέων Windows 8 για υπολογιστές, ενώ η ταμπλέτα με Windows 8 Pro και τσιπ x86 θα εμφανιστεί σχεδόν τρεις μήνες μετά (αναλυτική παρουσίαση: http://www.zougla.gr/technology/article/surface-i-dio-episimes-tampletes-tis-microsoft).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που αρχίζει σιγά – σιγά να διαγράφεται, έστω και με αχνές πινελιές ακόμα, είναι η επικείμενη (;) μεγάλη μάχη επικράτησης στην προτίμηση του χρήστη, του «οικοσυστήματος» που θα αποφασίσει να χτίσει την ψηφιακή του καθημερινότητα. Ως οικοσύστημα θεωρείται ένα σύνολο σύγχρονων συσκευών (φορητός/επιτραπέζιος υπολογιστής – κινητό τηλέφωνο – ταμπλέτα – media player) το οποίο έχει ένα κοινό λειτουργικό περιβάλλον, με εφάμιλλη αισθητική και χρηστική εμπειρία – υπό αυτή την έννοια λοιπόν, οι ανταγωνιστές για τις προτιμήσεις μας μέλλεται να είναι τα οικοσυστήματα Google Android, Apple iOS / OS X και Microsoft Windows 8 / Phone 8.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.bloomberg.com/news/2012-07-06/samsung-said-to-plan-windows-rt-tablet-for-october-introduction.html

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης