Τα αποτυπώματα δακτύλου χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στην ταυτοποίηση προσώπων, όμως μια νέα τεχνολογία τα αξιοποιεί και για έναν … ακόμη σκοπό, αυτόν της ανίχνευσης χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η εταιρεία Intelligent Fingerprinting έχει αναπτύξει μια νέα φορητή συσκευή -προς το παρόν σε φάση πρωτοτύπου- η οποία έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη χρήση ναρκωτικών ουσιών μόνο και μόνο από τον ιδρώτα του δακτύλου.

Η συσκευή χρησιμοποιεί φυσίγγια μιας χρήσης, χωρίς να υπάρχει βιολογικός κίνδυνος. Η διαδικασία χειρισμού της είναι ιδιαίτερα απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Η τεχνολογία υπόσχεται ότι τα αποτελέσματα που παράγει είναι απίθανο να αμφισβητηθούν και δεν γίνεται να την ξεγελάσει κάποιος, καθώς τα αποτελέσματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών για τον κάθε άνθρωπο συνδέονται με μια οπτική καταγραφή των δαχτυλικών τους αποτυπωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανές χρήσεις της συσκευής είναι η αναγνώριση χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε εργασιακούς χώρους, επιπλέον βοήθεια στην εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών κ.ά. Μπορούν επίσης να αναγνωριστούν και μη παράνομα ναρκωτικά αλλά και άλλοι δείκτες υγείας. Η συσκευή αυτή πρόκειται να διατεθεί για μαζική παραγωγή τον επόμενο χρόνο.

Μερικοί ερευνητές έχουν επίσης καταφέρει να συνδέσουν τα υπολείμματα από αποτυπώματα ενός ανθρώπου για να καθορίσουν και άλλους παράγοντες όπως η διατροφή, η καταγωγή και το φύλο με σκοπό το σχηματισμό ολοκληρωμένων profile για υπόπτους εγκληματικών ενεργειών.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης