Οι συμβιβασμοί στην ποιότητα εικόνας, στις δημιουργικές λειτουργίες και στο χειρισμό, που δεν αποτελούν στοιχεία ανησυχίας των κατόχων μιας μεγαλύτερης φωτογραφικής μηχανής, δυστυχώς συνοδεύουν τους υποψήφιους αγοραστές μιας μικρότερης -και φορητής- φωτογραφικής μηχανής. Ανατροπή αυτού του σκηνικού μέλλεται από τη νέα Cyber-shot RX10 της Sony, η οποία αποτελεί μία ενδιαφέρουσα προσθήκη στις φωτογραφικές μηχανές «bridge», για τους λάτρεις των DSLR, αποδίδοντας εξαιρετική ποιότητα εικόνων, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον φακοί.

Ο σταθερός φακός Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-200mm (ισοδύναμο με 35 χιλιοστά) F2.8 προσφέρει εξαιρετικά επίπεδα ευκρίνειας και ισχύος, τα οποία θα περίμενε κανείς από εναλλάξιμους φακούς πολλαπλάσιου κόστους. Με εύχρηστο εύρος ζουμ, από ευρυγώνιο μέχρι τηλεφακού, αποτελεί τη λογική επιλογή για ατμοσφαιρικά πορτρέτα, κινηματογραφικά τοπία, σκηνές στην άγρια φύση, στο δρόμο και σε εσωτερικούς χώρους με φυσικό φωτισμό. Η δυνατότητα εστίασης σε αποστάσεις τόσο κοντινές, όσο τρία εκατοστά, τον καθιστά ιδανικό για πολύ λεπτομερή κοντινά macro σε έντομα, λουλούδια και άλλα.



Ένα φωτεινό, μέγιστο διάφραγμα F2.8, σε όλο το εύρος ζουμ, παρέχει την επιπλέον φωτεινότητα που αποδίδουν και οι εναλλασσόμενοι φακοί prime. Εκτός από λήψεις σε χαμηλό φωτισμό και χωρίς αύξηση των ρυθμίσεων ISO, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε εύκολα ομαλά, κυκλικά εφέ απο-εστίασης φόντου («bokeh»), βελτιωμένα από το διάφραγμα ίριδας 7 λεπίδων. Η λειτουργία Optical SteadyShot συμβάλει στις καθαρές εικόνες χωρίς θόλωμα, στις λήψεις με τη μηχανή στο χέρι – ακόμα και σε μακρύτερα εστιακά μήκη όταν το κούνημα του χεριού αποτελεί μία πρόκληση για τα μη σταθεροποιημένα οπτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνετη στο κράτημα και με πλούσιο εξοπλισμό από χειροκίνητους ελέγχους, η Cyber-shot RX10 μοιάζει οικεία σε οποιονδήποτε είχε ποτέ μία φωτογραφική μηχανή τύπου DSLR. Μέσα στη φωτογραφική μηχανή, ο σχεδιασμός των σταθερών φακών επιτυγχάνει εξαιρετική απόδοση απεικόνισης σε αρμονία, με τον μεγάλο και ευαίσθητο αισθητήρα εικόνας, καθώς και τον εξελιγμένο επεξεργαστή «BIONZ X», που πλέον προσφέρει -κατά προσέγγιση- τρεις φορές μεγαλύτερη βελτίωση στην ταχύτητα επεξεργασίας, σε σχέση με προηγούμενους επεξεργαστές BIONZ.

Ο αισθητήρας «Exmor R CMOS» τύπου 1 ίντσας, οπίσθιου φωτισμού και με 20,2 ενεργά MegaPixel, είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος από αυτόν που διαθέτει μια compact φωτογραφική μηχανή. Η εξαιρετική ανάλυση και η αναπαράσταση υφής εκτινάσσεται στα ύψη, χάρη στον εξελιγμένο επεξεργαστή BIONZ X, που χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής λεπτομερειών, μείωση ψηφιακού θορύβου για συγκεκριμένες περιοχές και μείωση της περίθλασης για πιο καθαρές, και ακόμα πιο όμορφες εικόνες με αναλυτικές λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτόματη εστίαση είναι ταχεία και με γρήγορη απόκριση, χάρη στο νέο μηχανισμό Direct Drive SSM, ο οποίος λειτουργεί σε συνδυασμό με τον αισθητήρα Exmor R CMOS και τον ισχυρό επεξεργαστή BIONZ X. Η λειτουργία Lock-on AF παρακολουθεί με ακρίβεια κινούμενα θέματα, διατηρώντας την εστίαση του θέματός σας ακόμα και αν εξαφανιστεί στιγμιαία από το κάδρο και μετά επανεμφανιστεί. Παράλληλα, η λειτουργία Eye AF που αναπτύχθηκε πρόσφατα, διασφαλίζει ευκρινή πορτρέτα με το βλέμμα του μοντέλου σας πάντα σε καθαρή εστίαση, ακόμα και αν δεν κοιτάζει κατευθείαν τον φακό. Επιπλέον, διατίθεται μια σειρά τριών επιλέξιμων μεγεθών για το κάδρο spot AF, μειώνοντας έτσι το ρίσκο των τυχαίων σφαλμάτων εστίασης με πολύ μικρά αντικείμενα, όπως κοντινά πλάνα macro εντόμων.

Εκτός από άψογες φωτογραφίες, η φωτογραφική μηχανή διαθέτει και εξίσου εντυπωσιακές δυνατότητες για τη δημιουργία ταινιών. Ο νέος ισχυρός επεξεργαστής BIONZ X, χρησιμοποιώντας στο έπακρο την ποιότητα του φακού μεγάλου διαφράγματος, διαβάζει τα δεδομένα από κάθε ένα από τα pixel του μεγάλου αισθητήρα, για να δημιουργήσει εξαιρετικά ομαλό, βίντεο Full HD με πολλές λεπτομέρειες. Μπορείτε να γυρίσετε πλάνα ταινιών σε ταχύτητα κάδρων 50p (προοδευτικό AVCHD) ή σε κινηματογραφικό 25p, με πλήρες έλεγχο στις λειτουργίες έκθεσης P/A/S/M. Μια «καθαρή» έξοδος HDMI επιτρέπει τον έλεγχο των βίντεο σε εξωτερική οθόνη ή την εγγραφή τους σε ξεχωριστή συσκευή αποθήκευσης.

Οι ταινίες-δημιουργίες σας θα ακούγονται όσο καλά φαίνονται, χάρη στον μετρητή για το επίπεδο του ήχου καθώς και τις ρυθμιζόμενες στάθμες του. Επίσης, με το βύσμα μικροφώνου και την έξοδο για ακουστικά, μπορείτε να παρακολουθείτε με ακρίβεια το επίπεδο του ήχου. Με το κιτ του προαιρετικού προσαρμογέα «XLR-K1M» μπαίνετε στον κόσμο της εγγραφής ήχου επαγγελματικής ποιότητας, επιτρέποντας την προσθήκη ενός εξωτερικού μικροφώνου, μέσω του ισορροπημένου τερματικού XLR.


Το νέο σκόπευτρο υψηλής αντίθεσης OLED Tru-Finder, με υψηλή ανάλυση 1.440.000 dots, προσφέρει ευκρινή ορατότητα του κάδρου από άκρη σε άκρη, καθώς και μια ευρεία γωνία προβολής περίπου 33 μοιρών. Για να έχετε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις συνθέσεις σας, η ευκρινής, φωτεινή οθόνη LCD τύπου 3.0, White Magic, γέρνει προς τα πάνω ή κάτω για εύκολο καδράρισμα, κρατώντας έτσι τη φωτογραφική μηχανή ψηλά ή κάτω χαμηλά.

Ταυτόχρονα, το ελαφρύ, γερό σώμα της φωτογραφικής μηχανής από κράμα μαγνησίου, είναι ανθεκτικό στη σκόνη και την υγρασία, διαθέτοντας προστατευτικά για μεγαλύτερη αντοχή στις εξωτερικές χρήσεις.

Η εύκολη, εργονομική λειτουργία βελτιώνεται από τους άφθονους ελέγχους που παρέχουν ευελιξία τύπου DSLR για προηγμένους χρήστες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε ελεύθερα τις λειτουργίες χειρισμού για το δακτύλιο διαφράγματος. Ακούστε το «κλικ» όταν ρυθμίζετε χειροκίνητα το δακτύλιο του διαφράγματος, ή αλλάξτε τις λειτουργίες για ομαλή, συνεχή ρύθμιση χωρίς κλικ – ιδανική επιλογή, εάν γυρίζετε ταινίες ή δεν θέλετε να ενοχλήσετε το θέμα σας. Επίσης, η νέα μηχανή διαθέτει επτά προσαρμόσιμα κουμπιά και μια οθόνη LCD στο επάνω μέρος, για άμεση επιβεβαίωση της έκθεσης και άλλων βασικών ρυθμίσεων.

Οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μπορούν να προβάλλονται απευθείας σε τηλεόραση Ultra HD 4K, που προσφέρει τέσσερις φορές περισσότερες λεπτομέρειες από τις τηλεοράσεις Full HD 1080p, ενώ χάρη στην υποστήριξη της τεχνολογίας «TRILUMINOS Colour», έχετε στη διάθεσή σας μια εντυπωσιακή παλέτα πλούσιων, φυσικών χρωμάτων κατά την προβολή ταινιών και φωτογραφιών, που τραβήχτηκαν με την Cyber-shot RX10, σε μια συμβατή τηλεόραση BRAVIA με τεχνολογία TRILUMINOS Display.

Η ενσωματωμένη ασύρματη δικτύωση κατά Wi-Fi, επιτρέπει την εύκολη σύνδεση με ένα άγγιγμα με το Xperia ή το smartphone ή το tablet σας με λογισμικό Android, συμβατό με τεχνολογία NFC. Μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας ασύρματα στην κινητή σας συσκευή, ή προβάλλετέ τις σε μια HD τηλεόραση και σε άλλες συσκευές του οικιακού σας δικτύου. Εγκαθιστώντας την εφαρμογή PlayMemories Mobile (έκδοσης 3.0), μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ως ένα εύχρηστο τηλεχειριστήριο για να ενεργοποιήσετε το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής.

Παράλληλα, μπορείτε να επεκτείνετε τις δημιουργικές επιλογές σας ακόμα περισσότερο, με τη σειρά συμβατών αξεσουάρ από τη Sony. Η LCJ-RXE είναι μια πολύ καλής ποιότητας θήκη που προστατεύει τη μηχανή από τη σκόνη και τα χτυπήματα. Συνδέστε το στερεοφωνικό μικρόφωνο ECM-XYST1M μέσω του Multi Interface Shoe της φωτογραφικής μηχανής, για να έχετε καθαρούς διαλόγους και ήχους περιβάλλοντος, όταν γυρίζετε βίντεο HD. Μπορείτε επίσης να φωτίσετε το θέμα σας με το ισχυρό φλας HVL-F43M ή το φως για βίντεο, HVL-LEIR Video IR, που λειτουργεί με μπαταρίες.

Η «όλα σε ένα», compact ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Cyber-shot RX10, από τη Sony, διατίθεται για προ-παραγγελία από την τοποθεσία http://www.sony.co.uk/product/dsc-r-series/dsc-rx10 και για αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://store.sony.eu/wm/rx/rx10_EN_GB.html

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης