Η Microsoft, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής και ταυτόχρονα φιλοδοξώντας να καταφέρει επιτέλους, να εισέλθει επαρκώς στην αγορά των συσκευών τύπου ταμπλέτας, παρουσίασε τις ταμπλέτες «Surface», σε δύο διαφορετικά μοντέλα, τα «Surface for Windows RT» και «Surface for Windows 8 Pro». Χρησιμοποιούμε τον προσδιορισμό «εισέλθει επαρκώς», καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες της εταιρείας Microsoft, με μια σοβαρή και ανταγωνιστική πρόταση σε συσκευή ταμπλέτας, ήταν από άθλιες (Microsoft Origami) έως ένα κυριολεκτικό φιάσκο (Windows 7 ταμπλέτες).

Προφανώς και εμφανώς, η Microsoft υπό την καθοδήγηση του Steve Ballmer που ανέλαβε τα ηνία από τον Bill Gates (με αμφισβητούμενη πορεία όμως, από τη στιγμή των νέων καθηκόντων του), κατάλαβε ότι η κατάσταση ως έχει, απλώς δεν πάει άλλο. Η Microsoft από εταιρεία που είχε συνηθίσει τους καταναλωτές να προσφέρει νέες λειτουργίες και τεχνολογίες στο καταναλωτικό κοινό στο παρελθόν (αν και πάλι, η δύναμη του μάρκετινγκ έδινε τη λάμψη και όχι η ουσία), τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε μια πολύ κακή σκιά του παλιού εαυτού της, με μοναδική «ανάσα» τα Windows 7 (αλλά μόνο σε περιβάλλον PC και όχι ταμπλέτας, όπως αναφέραμε).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να ανακοινώσει τις δύο ταμπλέτες Surface, ως καθαρή ιδιοκτησία και κατασκευή της Microsoft, θέτοντας κατά κάποιον τρόπο τους «κανόνες» για το τι θα εστί «Windows 8» ταμπλέτα στα τέλη 2012 / αρχές του 2013, οπότε και θα διατεθούν οι συσκευές μαζικά. Λεπτομέρειες για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, δεν έχουν δοθεί με πλήρη σαφήνεια, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σαφή εικόνα των τελικών τσιπ που θα εμπεριέχονται. Εντούτοις, οι πληροφορίες που έδωσε η Microsoft περιγράφουν δύο ταμπλέτες τελείως διαφορετικές εσωτερικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταμπλέτα που θα έχει βασικό τσιπ αρχιτεκτονικής ARM (όπως τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες) και προέρχεται από την εταιρεία nVIDIA λέγεται Surface for Windows RT και θα διαθέτει οθόνη 10.6 ιντσών, χωρίς καμία αναφορά στην ανάλυσή της, αν και οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για τη μέτρια προς χαμηλή πλέον ανάλυση 1366×768 γραμμών (σε σχέση με τον ανταγωνισμό του iPad με 2048×1536 γραμμές). Το βάρος θα είναι στα 676 γραμμάρια, το πάχος στα 9,3 χιλιοστά, ο αποθηκευτικός χώρος είναι 32/64 GB και, τέλος, οι θύρες περιλαμβάνουν microSD, USB 2.0 και microHDMI.

Η άλλη ταμπλέτα, με την ονομασία Surface for Windows 8 Pro, διαθέτει ακριβώς την ίδια διάσταση οθόνης, στις 10,6 ίντσες, με ανάλυση όμως 1920×1080 γραμμών (τώρα, κάτι πάει να γίνει, όπως λέει και ο λαός μας). Παράλληλα, δεν διαθέτει κεντρικό τσιπ αρχιτεκτονικής ARM, όπως η άλλη ταμπλέτα Surface, αλλά ένα τσιπ αρχιτεκτονικής x86 της Intel: έναν Core i5 (άνευ αναφοράς χρονισμού λειτουργίας).

Αυτή η ουσιαστικότατη διαφορά μεταξύ των δύο ταμπλετών συνοψίζεται σε μια τεράστια δυνατότητα που διαθέτει η ταμπλέτα Windows 8 Pro έναντι της Windows RT: με την πρώτη (Intel) ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει υπάρχοντα προγράμματα για Windows στην ταμπλέτα, ενώ με τη δεύτερη δεν θα μπορεί καθόλου να τα εκτελέσει, εκτός των όσων προγραμμάτων έχουν ειδικά αναπτυχθεί για το τσιπ τύπου ARM. Επίσης, η Surface for Windows 8 Pro ταμπλέτα, «νικά» κατά κράτος την άλλη, καθώς έχει πιο εξελιγμένες θύρες: microSDXC, USB 3.0 και mini DisplayPort.

Δυστυχώς, οι τιμές δεν έχουν γίνει γνωστές, η Microsoft πάντως προλογίζει πως θα είναι ανταγωνιστικές των ταμπλετών Windows 8 που θα παρουσιάσουν άλλοι κατασκευαστές. Η έλευση της ταμπλέτας Surface for Windows RT τοποθετείται αόριστα, μαζί με αυτή των Windows 8 (ήτοι το ερχόμενο φθινόπωρο), ενώ η Surface for Windows 8 Pro θα εμφανιστεί περί τους τρεις μήνες μετέπειτα. Ίδωμεν…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.microsoft.com/surface/en/us/about.aspx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης