Έπειτα από εβδομάδες σχετικής φημολογίας, η Apple ανακοίνωσε την εξαγορά της Beats Electronics έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Beats Electronics κατασκευάζει μοντέρνες συσκευές ήχου, όπως ακουστικά και ηχεία, με κύκλο εργασιών περί το 1 δισ. δολάρια ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά της Beats Music, μίας γρήγορα αναπτυσσόμενης μουσικής υπηρεσίας streaming -πεδίο στο οποίο, προς το παρόν, δεν έχει παρουσία η Apple.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, οι συνιδρυτές της Beats, ο γνωστός μουσικός παραγωγός Τζίμι Ιοβάιν και ο σταρ του χιπ-χοπ Dr Dre, θα αποκτήσουν ρόλο στα ηγετικά κλιμάκια της Apple.

To τίμημα της συμφωνίας περιλαμβάνει 2,6 δισ. δολάρια σε μετρητά και 400 εκατ. δολάρια σε μετοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υψηλό ποσό έγινε αντικείμενο ποικίλων σχολίων τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εντούτοις, αποτελεί μόνο το 0,5% της τεράστιας κεφαλαιοποίησης της Apple (σήμερα στα 539 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, αυτή τη φορά είναι η Apple εκείνη που δέχεται πιέσεις από την μουσική βιομηχανία να δημιουργήσει μια υπηρεσία streaming μουσικής που θα αυξήσει τα έσοδά της. Μάλιστα, οι αναλυτές προσθέτουν πως οι δισκογραφικές εταιρείες -που πείστηκαν πριν από μερικά χρόνια από τον Στήβεν Τζομπς να διαθέσουν ψηφιακά το ρεπερτόριό τους μέσω iTunes-, τώρα βλέπουν ότι τα δυνητικά έσοδά τους από την διάθεση της μουσικής τους με τεχνολογία ροής είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την πώληση μουσικής τραγούδι-τραγούδι ή a la carte.

Πάντως, οι συνδρομές σε υπηρεσίες streaming αποφέρουν προς το παρόν πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων της μουσικής βιομηχανίας (1,1 δισ. σε σύνολο 15 δισ. δολαρίων), ωστόσο το 2013 οι συνδρομές αυξήθηκαν κατά 51%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης