Pocket Camcorder…ή κατά το ελληνικότερον Κάμερα Τσέπης, είναι μια κατηγορία ψηφιακών καμερών ιδιαίτερα μικρών σε διαστάσεις, με ενδιαφέρουσες και αρκετά ικανές επιδόσεις, συνάμα με εξαιρετικά προσιτές τιμές. Η εταιρεία Toshiba ταράζει τα νερά της αγοράς με μια νέα κάμερα τσέπης, υπό την ονομασία «Camileo S10», πολλά υποσχόμενη μιας και έχει την δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε ανάλυση Full High Definition.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους (ακόμα) αμύητους στο τι εστί Full High Definition, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στις δύο κατηγορίες του φάσματος High Definition (HD), η μία είναι το HD Ready και η άλλη είναι το Full HD. Συγκεκριμένα η πρώτη απαρτίζεται από δύο διαφορετικές αναλύσεις που λαμβάνουν τις ονομασίες τους από τις γραμμές που τις συνθέτουν, ήτοι το 720p δηλαδή 1280x720progressive scan (προοδευτική σάρωση) και το 1080i αλλιώς 1920x1080interlace scan (πεπλεγμένη σάρωση).

Η δεύτερη κατηγορία, αυτή του Full HD, αποτελείται από μια και μοναδική ανάλυση, την 1080p (1920x1080progressive scan) και θεωρείται η ποιοτικότερη και μεγαλύτερη από τις δύο προηγούμενες που ανήκουν στο HD Ready. Έτσι λοιπόν αντιλαμβανόμαστε τα πόσα προσφέρει μια καμερούλα τσέπης αφής στιγμής προσφέρει εγγραφή βίντεο σε Full HD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Camileo S10 δεν σταματά όμως εδώ, καθώς προσφέρει επίσης δυνατότητα λήψης φωτογραφιών με ανάλυση 5 MegaPixel, ενώ μπορεί να προβάλλει βίντεο και φωτογραφίες που έχετε τραβήξει στην νέα σας τηλεόραση HD (HDTV) και μάλιστα με καλώδιο HDMI ώστε να μην μειωθεί καθόλου η ποιότητα μεταξύ Camileo και τηλεόρασης. Η «αποθήκη» της κάμερας είναι θα λέγαμε φτωχή, με μόνο 128MByte εσωτερικής μνήμης, αλλά την σημερινή εποχή είναι συνετό να έχουμε και μια κάρτα μνήμης, εν προκειμένω η Camileo S10 υποστηρίζει κάρτες τύπου SDHC χωρητικότητας έως και 32GByte, που μεταφράζονται σε 8 ώρες βίντεο σε Full HD, περίπου δηλαδή 15 λεπτά βίντεο ανά 1GByte αποθηκευτικού χώρου.

Η οθόνη προεπισκόπησης της κάμερας (όπου βλέπετε δηλαδή τις λήψεις σας) είναι μεγέθους 2,5 ιντσών LCD, η οποία αποκαλύπτεται «ξεδιπλωτά» (flip screen). Για τους πιο «κομπιουτερόβιους» ανάμεσά μας, να σημειώσουμε ότι ο αλγόριθμος βίντεο που χρησιμοποιεί η κάμερα είναι ο H.264, ένας ευρέα διαδεδομένος πλέον αλγόριθμος μιας και χρησιμοποιείται κατά κόρον στις εγγραφές και λήψεις βίντεο HD (πχ. οι ταινίες Blu-ray αυτόν τον αλγόριθμο χρησιμοποιούν έναντι του πεπαλαιωμένου MPEG2). Επίσης ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της κάμερας, που απευθύνεται αλλά δεν περιορίζεται στους «ιντερνετάκηδες», είναι δυνατότητα «ανεβάσματος» του/των λήψεών σας στο πασίγνωστο video-portal, http://www.youtube.com/ .

Για το τέλος αφήσαμε φυσικά την τιμή και αυτό το κάναμε όχι γιατί είναι δυσάρεστο το άκουσμα, απεναντίας είναι ελκυστικότατο: μόνο 139 ευρώ περίπου και μάλιστα τελική τιμή! (περισσότερες πληροφορίες: http://uk.computers.toshiba-europe.com/innovation/news_article.jsp?service=UK και http://www.pixmania.gr/gr/gr/2312343/art/toshiba/aeioaieuiana-ooce-o-aiueo.html)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης