Η Microsoft αποκάλυψε για πρώτη φορά δημόσια τα Windows 8, προς τέρψη των απανταχού «παραθυράδων». Η νέα έκδοση του Λειτουργικού Συστήματος της εταιρείας ουσιαστικά θα σημάνει την πρώτη σοβαρή προσπάθεια εισόδου και αποδοχής από το κοινό αντίστοιχα, στην αγορά των ταμπλετών, καθώς τα επόμενα «παράθυρα» έχουν εξαρχής σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για έναν τρόπο χρήσης: την αφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι έχουμε, πλέον, ένα εντελώς νέο και διαφορετικό γραφικό περιβάλλον, το οποίο δανείζεται πάρα πολλά στοιχεία από αυτό που προσφέρουν τα Windows Phone 7 για κινητά τηλέφωνα, κάτι που είναι λογικό, αφού έχουν ως μέσο χειρισμού την αφή. Το νέο περιβάλλον αφήνει πίσω του όλες τις συνήθειές μας ως χρήστες Windows των τελευταίων περίπου 18 ετών, μια και εξαφανίζει παντελώς τη γνωστή κάτω (ή όπου αλλού την τοποθετείτε στην οθόνη) μπάρα εργασίας (task bar), όπως επίσης παρελθόν αποτελεί και το «μενού έναρξης» ή αλλιώς «Start Menu». Τα πάντα αντικαταστάθηκαν από «κουτάκια – πλακίδια» (tiles) που προβάλλουν τις διαθέσιμες εφαρμογές, αλλά με πολύ πιο «ζωντανό» τρόπο απ’ ό,τι τα «αδρανή» εικονίδια που έχουμε όλοι συνηθίσει εδώ και τόσα χρόνια. Αυτή η «ζωντάνια» εκφράζεται μέσω συνεχών ενημερώσεων των εφαρμογών, χωρίς να χρειάζεται να τις «ανοίξει / εκτελέσει» ο χρήστης. Για παράδειγμα η εφαρμογή για τον καιρό ενημερώνει για τη θερμοκρασία μέσα από το tile της χωρίς να χρειάζεται να «ανοιχτεί».

Η πλοήγηση μεταξύ των συγκεντρωμένων tile στο κέντρο της οθόνης γίνεται μέσω «σελίδων» (δεξιά – αριστερά), όπως γίνεται πλέον στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα. Στο βίντεο της παρουσίασης που παρέθεσε η Microsoft, επέδειξε και τον τρόπο χειρισμού, όταν θέλουμε να κάνουμε παραπάνω από μια εργασία με τα Windows 8, κατά τον οποίο μπορούμε να «τραβήξουμε» με το δάχτυλό μας τη νέα εφαρμογή που θέλουμε στην υπάρχουσα οθόνη (όπου ήδη έχουμε ανοιχτή τη μία εφαρμογή που χρησιμοποιούμε) και τη στιγμή εκείνη μπορούμε να «χωρίσουμε» την οθόνη σε δύο μέρη κατά βούληση, ώστε να χωρούν και οι δύο εφαρμογές ταυτόχρονα. Επίσης, ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να εμφανίσουμε επί της οθόνης ένα εικονικό πληκτρολόγιο, ώστε να γράφουμε ό,τι θέλουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, τι γίνεται με το κλασικό πληκτρολόγιο και το mouse; Μην ανησυχείτε καθόλου: μέσω μιας επιλογής, εμφανίζεται το γνωστό περιβάλλον των Windows 7, με όλες τα οικεία εικονίδια, επιλογές, χειρισμό παραθύρων, τα οποία μπορούμε να χειριστούμε κανονικά, όπως πάντα, μέσω πληκτρολογίου και ποντικιού. Στην ταμπλέτα όμως; Όχι είναι η απάντηση, αλλά στο PC. Γιατί τα νέα Windows 8 έχουν ένα διπρόσωπο περιβάλλον εργασίας, το νέο αφής και προερχόμενο από τα κινητά τηλέφωνα και το παλιό γνωστό των Windows 7, το οποίο χειριζόμαστε μέσω αφής πάλι ή, αν θέλουμε, μέσω του συνδυασμού keyboard/mouse. Μάλιστα, παρέχεται η δυνατότητα να έχουμε παράλληλα και τα δύο πρόσωπα γραφικού περιβάλλοντος, επί παραδείγματι στα δεξιά έχουμε ορίσει το γνωστό Windows 7 περιβάλλον, όπου έχουμε το Microsoft Word και γράφουμε ένα κείμενο, και στα αριστερά έχουμε το νέο γραφικό κόσμο, που προβάλλει τα τελευταία μηνύματα από τον Twitter λογαριασμό μας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά έπειτα από 18 χρόνια περίπου – από τα Windows NT 3.5 που υποστήριζαν αρχιτεκτονικές τσιπ PowerPC, Intel IA-32, MIPS R3000/R4000 και DEC Alpha πέραν της x86 αρχιτεκτονικής, η Microsoft κάνει το «άλμα» και υποδέχεται μια διαφορετική αρχιτεκτονική τσιπ-κεντρικών επεξεργαστών, αυτή των σύγχρονων τσιπ ARM (που έχουν σχεδόν όλες οι φορητές συσκευές).

Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι, ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για τις όποιες κρίσεις και κριτικές εις βάθος, πάντως έχουμε μια απορία, την οποία ενδέχεται να έχουν και άλλοι χρήστες: εντάξει, όταν έχουμε μια ταμπλέτα στα χέρια μας, να θέλουμε να χρησιμοποιούμε το πολύ έως δύο εφαρμογές ταυτόχρονα – εκεί βολεύει το νέο γραφικό περιβάλλον και η αφή, όταν όμως θέλουμε να κάνουμε σοβαρή δουλειά με παραπάνω των 3, 4, ακόμα και 5 εφαρμογών ταυτόχρονα στον υπολογιστή μας πλέον, τότε τι θα κάνουμε με την αφή ή το νέο γραφικό περιβάλλον που δεν ενδείκνυνται καθόλου για τέτοια χρήση; Υποψιαζόμαστε (καθώς είναι νωρίς ακόμα για τελεσίδικες κριτικές) ότι θα πρέπει να το «γυρνάμε» στο περιβάλλον των Windows 7, ώστε να γίνεται εφικτός ο πιο εύκολος και παραγωγικός τρόπος χρήσης που προσφέρουν. Ε, τότε γιατί να τα λέμε Windows 8, όταν θα χρησιμοποιούμε τον PC μας; Για την ταμπλέτα το καταλαβαίνουμε, αλλά για το PC έχουμε μια δυσκολία… Μήπως τελικά τα Windows 8, κατ’ ουσία είναι τα Windows 7, με εξελιγμένη δυνατότητα αφής, υποστήριξη τσιπ ARM και ένα νέο (παράλληλο) γραφικό περιβάλλον, παρμένο από τα Windows Phone 7; Αν τελικά ισχύσει αυτή η περίπτωση, τότε είναι υπερβολική η βάπτιση με το νούμερο «8», των «νέων» Windows.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.microsoft.com/presspass/features/2011/jun11/06-01corporatenews.aspx

http://allthingsd.com/20110601/exclusive-making-sense-of-what-we-just-learned-about-windows-8/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης