Νέα είσοδος τσιπ-καρδιάς στην επίσης νέα «αρένα» μάχης μεταξύ εταιρειών, αυτή των ταμπλετών, το οποίο προέρχεται από την εταιρεία ZiiLabs. Για όσους δεν την γνωρίζουν, αρκεί να αναφέρουμε ότι είναι θυγατρική φίρμα της μητρικής εταιρείας Creative, η οποία έχει γράψει για πάντα και με κεφαλαία γράμματα το όνομά της στην ιστορία των PC υπολογιστών, χάρη στις θρυλικές κάρτες ήχου SoundBlaster.

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν, η ZiiLabs ανακοίνωσε την διάθεση δύο νέων τσιπ-κεντρικών επεξεργαστών ή αλλιώς «τσιπ-καρδιάς» ειδικά για συσκευές ταμπλέτες, με τις ονομασίες ZMS-20 και ZMS-40. Το πρώτο τσιπ έχει στο εσωτερικό του δύο πυρήνες λειτουργίας (με απλά λόγια, σκεφθείτε δύο τσιπ σε σμίκρυνση, ώστε να χωρέσουν σε κατασκευή ενός τσιπ) με συχνότητα (ταχύτητα δηλαδή) 1.5GHz – ένα αρκετά δυνατό τσιπ για τα σημερινά δεδομένα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα που βρίσκονται στις διαθέσιμες ταμπλέτες. Όμως, το δεύτερο τσιπ-καρδιά είναι που εκπλήσσει ευχάριστα: τέσσερις πυρήνες λειτουργίας και χρονισμός έως και 6GHz, ένα νούμερο που ξεπερνάει κατά πολύ, μα πάρα πολύ, τους χρονισμούς που υπάρχουν σήμερα στα ανταγωνιστικά τσιπ (μεταξύ 1GHz – 1.6GHz με το πολύ έως δύο πυρήνες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τεχνικές δυνατότητες και μάλιστα του «μικρού» τσιπ ZMS-20 είναι εξαιρετικές: αναπαραγωγή βίντεο Υψηλής Ευκρίνειας 1080p στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, υποστήριξη εξόδου HDMI 1.4 και με δυνατότητα 3D απεικόνισης (με τον συνδυασμό αυτό υποστηρίζονται οι πιο σύγχρονες 3D τηλεοράσεις), τρομερή ποιότητα ήχου X-Fi (δανεισμένη από τις κάρτες ήχου για PC της μητρικής εταιρείας Creative) και τέλος, υποστήριξη έως και δύο θυρών USB 2.0 – είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που σίγουρα θα ελκύσουν διάφορες εταιρείες να ενσωματώσουν το ZMS-20 στις ταμπλέτες τους. Αρκετά ενδιαφέρουσες οι προτάσεις κεντρικών τσιπ για ταμπλέτες από την εταιρεία ZiiLabs, αυτό που μένει να δούμε είναι σε ποιας ή ποιών ταμπλετών το εσωτερικό θα καταλήξουν.

Περισσότερες πληροφορίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

http://www.ziilabs.com/news/releases/pr20110504.aspx

http://www.ziilabs.com/products/processors/zms20.aspx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης