Πληροφορίες

Τίτλος: F1 2018
Διαθέσιμο σε: PC / PlayStation 4 / Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Codemasters Birmingham
Εκδότρια Εταιρεία: Codemasters
Είδος: Racing
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 24 Αυγούστου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις όταν μιλάμε για την Codemasters, τη βρετανική εταιρία που ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργία racing τίτλων εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Εδώ και περίπου δέκα χρόνια η Codemasters έχει στην κατοχή της τα πνευματικά δικαιώματα του επίσημου πρωταθλήματος της Formula 1 και, παρότι ίσως να μην είναι και οι καλύτερές της δημιουργίες, η προσπάθεια που γίνεται είναι πολύ ικανοποιητική. Είτε πρόκειται για Racing Sims (Dirt Rally) είτε για πιο Arcade Racing (Dirt, Grid), είναι εμφανής η εμπειρία των δημιουργών στον τομέα τους. Έχοντας αφήσει πίσω της τις αποτυχημένες κυκλοφορίες στη σειρά F1 μέχρι και το 2015, η Codemasters παρουσιάζει ραγδαία βελτίωση από το 2016 και μετά και οι φίλοι του αθλήματος αρχίζουν να εμπιστεύονται τις δημιουργίες της συγκεκριμένης εταιρίας.

Όσοι ακολουθούν το άθλημα, γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πολύ απρόβλεπτο και συνεχώς εξελίξιμο σπορ με πολλές αλλαγές από σεζόν σε σεζόν. Έτσι και το video game προσπαθεί να ακολουθήσει αυτές τις αλλαγές και να προσαρμοστεί βελτιώνοντας τομείς που έχρηζαν βελτίωσης. Στο F1 2018 οι αλλαγές αφομοιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, με νέα συστήματα όπως το ERS. Γίνεται και μια προσπάθεια για ακόμη πιο ρεαλιστική παρουσίαση του πρωταθλήματος προς τον ίδιο τον παίκτη. Οι αλλαγές αυτές επεξηγούνται με video tutorials από το μενού του παιχνιδιού, αν και θα θέλαμε να υπήρχαν real time tutorials.

To Career mode αποτελεί για ακόμη μια χρονιά το highlight και το θετικό είναι ότι όσες αλλαγές ήρθαν από τον περυσινό τίτλο το έχουν κάνει καλύτερο και λιγότερο πολύπλοκο, στοχεύοντας στην ουσία των πραγμάτων. Φτιάχνοντας τον δικό σας οδηγό, θα επιλέξετε μία από τις ομάδες του πρωταθλήματος· μία επιλογή που θα καθορίσει και τους αρχικούς σας στόχους στη συγκεκριμένη σεζόν. Αν επιλέξετε μια ομάδα από το ράφι του πρωταθλήματος όπως η Mercedes ή η Ferrari τότε η αποτυχία δεν πρέπει να υπάρχει στο πρόγραμμα σας. Το αντίθετο συμβαίνει αν επιλέξετε από χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες, με τις απαιτήσεις να είναι πολύ πιο ρεαλιστικές. Πέρα από τους ίδιους σας τους στόχους έχετε να ανταγωνιστείτε και τον teammate σας κατά τη διάρκεια της σεζόν (υπάρχει και ξεχωριστός μετρητής σύγκρισης).

Πριν από κάθε session έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε τα πάντα από το προσωπικό σας laptop και με τις συμβουλές της ομάδας σας να βγείτε στην άσφαλτο πιο σίγουροι και διαβασμένοι. Το F1 2018 περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία RPG και αυτό αφορά τη συλλογή resource points που χρησιμεύουν στην αναβάθμιση του οχήματός σας μέσα από ένα μεγάλο, αλλά αρκετά απλό skill tree (απλοποιημένο τουλάχιστον σε σχέση με τον περσινό τίτλο). Οι συγκεκριμένοι πόντοι κερδίζονται με τη συμμετοχή σε αγώνες, τις επιτυχίες σας, τη συμμετοχή σε δοκιμαστικά αλλά και σε ξεχωριστά challenge events που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της σεζόν μεταξύ των αγώνων (όπως για παράδειγμα το challenge προσπεράσεων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το F1 2018 αναλόγως με τις επιλογές σας και κυρίως το πόσα ενεργοποιημένα assists έχετε, μπορεί να μετατραπεί από ένα αυστηρό Racing Sim σε έναν πιο arcade τίτλο. Το θετικό είναι ότι και τα δύο δουλεύουν αρκετά σωστά και η προσωπική μας συμβουλή είναι ότι αν θέλετε πραγματικά να βελτιωθείτε και να αναζητήσετε το βάθος στο gameplay του παιχνιδιού, να απενεργοποιείτε σταδιακά ορισμένα assists (Traction Control, auto brake system κτλ). Βοηθός σας σε αυτό είναι τα εξαιρετικά και καλοφτιαγμένα practice sessions πριν τα δοκιμαστικά σε κάθε πίστα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ειδικά προγράμματα να τρέξετε που σας βοηθούν να κατανοήσετε περισσότερο την πίστα, να βρείτε τη σωστή γραμμή οδήγησης και τα κατάλληλα σημεία για προσπέραση. Το ERS που καθιερώθηκε από φέτος στην F1 προσθέτει περισσότερο βάθος και στρατηγική με τον παίκτη να γίνεται ο υπεύθυνος για την κατανομή ενέργειας του μονοθεσίου ζωντανά κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η προετοιμασία λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο, αν όχι τον σημαντικότερο, αλλά όταν βρεθείτε στην πίστα το handling system των μονοθεσίων κερδίζει πραγματικά τον παίκτη μιας και μιλάμε για ένα σύστημα οδήγησης από τα πλέον εξελιγμένα της σειράς. Η ανταπόκριση, ακόμη και με το απλό DualShock 4 είναι εξαιρετική, κερδίζοντας καινούριους και πιο έμπειρους παίκτες με το “πάτημα” των μονοθεσίων να προσφέρει μια όμορφη αίσθηση σε συνδυασμό με τον ήχο των κινητήρων. Η AI των αντιπάλων έχει βελτιωθεί με τους οδηγούς να γίνονται πιο επιθετικοί όταν πιέζονται ενώ το σύστημα ποινών (που μπορεί να τροποποιηθεί) είναι εξίσου ρεαλιστικό και βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα εντός της πίστας. Το damage model από την άλλη έχει δύο πλευρές και ενώ οι συγκρούσεις και οι επαφές μπορεί να επιφέρουν σωστά τη ζημιά στο αντίστοιχο μέρος του μονοθεσίου, η οπτική απεικόνιση των ζημιών είναι μάλλον χαμηλού έως ξεπερασμένου επιπέδου.

Μία πτυχή του παιχνιδιού, στην οποία έχει γίνει εξίσου εξαιρετική δουλειά, είναι η πραγματικά πιστή έως εντυπωσιακή απεικόνιση των μονοθεσίων αλλά και των 21 πιστών του πρωταθλήματος. Υπάρχουν και ορισμένα cutscenes με τους οδηγούς, που δείχνουν την προετοιμασία τους πριν τους αγώνες (με κάποιες μικρές αστοχίες στο animation) και γενικότερα η παρουσίαση που δίνουν οι άνθρωποι της Codemasters στα events θέλει να φτάσει στα επίπεδα μιας επαγγελματικής τηλεοπτικής μετάδοσης. Το immersion αυξάνεται με τη ζωντανή επικοινωνία με τα Pits ενώ μπορείτε να δείτε ή να ρωτήσετε για την κατάσταση του μονοθεσίου, των ελαστικών ή των αντιπάλων σας με απλά πατήματα των κουμπιών ενώ οδηγείτε. Αδιάφορο θα χαρακτηρίζαμε το κομμάτι των μίνι συνεντεύξεων μέσα στα Pits με τις απαντήσεις που δίνετε να αυξάνουν η να μειώνουν το reputation σας στην ομάδα.

Στο τεχνικό κομμάτι η EGO Engine 4.0 που χρησιμοποιείται ως μηχανή γραφικών κάνει πολύ καλά τη δουλειά της σχετικά με την απεικόνιση όλων των παραπάνω που αναφέραμε. Επίσης, σχετικά με την απόδοση, τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (τόσο στο απλό όσο και στο PS4 Pro) είναι αρκετά σταθερά ακόμη και στην εκκίνηση με την παρουσία 20 μονοθεσίων στην οθόνη. Εκεί που φαίνεται να “δυσκολεύεται” η συγκεκριμένη μηχανή είναι στα Replays με το framerate να πέφτει και να έχει τρομερές διακυμάνσεις κάνοντας την παρακολούθηση των κατορθωμάτων σας λίγο “δύσκολη” στο μάτι. Επίσης, στα “περίεργα” του οπτικού τομέα είναι η ύπαρξη του halo που περιορίζει ως ένα βαθμό την ορατότητα από το cockpit view. Ο ήχος των μονοθεσίων είναι φυσικά εξαιρετικά ηχογραφημένος ενώ να τονίσουμε πως το soundtrack του παιχνιδιού το έχει επιμεληθεί ο Έλληνας παραγωγός Miktek.

Πέρα από τα κλασικά Time Trial και Grand Prix Modes, υπάρχει και το Championships mode το οποίο περιέχει έναν αριθμό πρωταθλημάτων αλλά και Challenges. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα κλασικό πρωτάθλημα μιας παλαιότερης σεζόν με τους αντίστοιχους κανονισμούς η να αγωνιστείτε σε άλλα ιδιαίτερα πρωταθλήματα με ξεχωριστές ιδιαιτερότητες. Τα κλασικά μονοθέσια που είδαμε στο F1 2017 κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους και μάλιστα η λίστα εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο με οχήματα όπως η Ferrari 312T του Niki Lauda ή η Williams FW25 του Juan Pablo Montoya και άλλα. Πιο προσεγμένο είναι και το online mode που χωρίζεται σε Ranked και Unranked, στο πρώτο εκ των οποίων κρίνεστε για τις ικανότητές σας αλλά και την σωστή οδήγησή σας εντός πίστας, ενώ υπάρχουν και τα online championships αλλά και τα online events.

Συμπέρασμα

Πρέπει να ταξιδέψουμε πολλά χρόνια πίσω για να δούμε ένα τόσο πλήρες F1 game. Η ποιότητα της Codemasters αναδεικνύεται στο νέο πλούσιο Career Mode αλλά και τo ίδιο το μοντέλο οδήγησης που συνδυάζει sim και arcade καταστάσεις ανάλογα με τα θέλω του παίκτη.

Δεν μπορούμε φυσικά να παραβλέψουμε το οπτικό κομμάτι που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή, είτε αγωνιζόμαστε με τα νέα μονοθέσια είτε με μια κλασική Mc Laren του 98′. Αν είστε φίλος της F1 και αγαπάτε τα video games μην χάσετε την ευκαιρία να προσθέσετε στη συλλογή σας έναν από τους καλύτερους F1 τίτλους που έχουμε δει ποτέ.

Βαθμολογία: 8/10
Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης