Της Ελένης Δρίβα
 

Πληροφορίες‌

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος:‌ Nier Replicant ver.1.22474487139…
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PlayStation 4, Xbox One
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PlayStation 5 (έκδοση PS4)
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Toylogic
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Square Enix
Είδος:‌ Action role-playing, Hack and slash
Ηλικίες:‌ 18+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 23 Απριλίου 2021
 

 

Το Nier δεν είναι ένα τυπικό blockbuster franchise. Για την ακρίβεια, η λέξη “τυπικό” απέχει πολύ από οτιδήποτε αφορά την εν λόγω σειρά βιντεοπαιχνιδιών. Το ιδιαίτερο concept που οραματίστηκε ο Yoko Taro και υλοποίησε χάρις στη Square Enix, είναι δύσπεπτο, αντισυμβατικό και θέλει χρόνο για να ξεγυμνώσει την αλήθειά του μπροστά στα μάτια σας, κάτι για το οποίο δεν απολογείται ποτέ.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν το πρώτο Nier (Replicant/Gestalt) κυκλοφόρησε το 2010, η απήχησή του ήταν περιορισμένη. Παρ’ όλα αυτά, όσοι του έδωσαν μια ευκαιρία, το εκτίμησαν. Επτά χρόνια μετά, το Nier: Automata στάθηκε πιο τυχερό εμπορικά και η επιτυχία του ήρθε δικαίως, αφού αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2017 και παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις πιο ευφυέστατες σεναριακές ιδέες στον χώρο του gaming. Μάλιστα, η εξαιρετικά θετική εικόνα του Automata και η τεράστια αποδοχή του από το αγοραστικό κοινό, οδήγησε τη Square Enix στο να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης του πρώτου τίτλου της σειράς, αφού τώρα είναι βέβαιο πως θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Nier Replicant ver.1.22474487139… (ναι, όλο αυτό είναι το όνομά του – η αριθμητική ακολουθία είναι η τετραγωνική ρίζα του 1.5).
 

(Πριν ξεκινήσουμε, θα θέλαμε να σας προτείνουμε ένα μουσικό “χαλί” για τη διάρκεια της ανάγνωσής σας, το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ.)

Η ομάδα ανάπτυξης δεν χαρακτηρίζει τη νέα έκδοση του Nier Replicant (θα την αναφέρουμε ως Nier Replicant ver.1.22 για συντομία) ως remaster, ούτε ως remake, αλλά ως μια βελτιωμένη, νέα εκδοχή της πρώτης κυκλοφορίας και είναι ένας αρκετά ακριβής χαρακτηρισμός. Το Nier Replicant ver.1.22 είναι η εκδοχή του παιχνιδιού που είχε οραματιστεί εξαρχής ο Yoko Taro και η ομάδα του και αυτή που πιθανότατα θα είχε κυκλοφορήσει τότε αν είχαν τη δημιουργική ελευθερία και το budget που έχουν τώρα.
 

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του τίτλου, που περιέχει έναν νέο, επιπλέον επίλογο, όλο το έξτρα περιεχόμενο που είχε συνοδεύσει το αρχικό παιχνίδι και κάποιες σημαντικές βελτιώσεις που βοηθούν στον εκσυγχρονισμό αυτής της περιπέτειας.
 

Το σενάριο του ver.1.22 παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό ίδιο με αυτό του πρωτότυπου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ένας νεαρός που προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να σώσει τη μικρή του αδερφή, τη Yonah, από μια ασθένεια γνωστή ως Black Scrawl. Η ανθρωπότητα βρίσκεται φαινομενικά στα τελευταία της και οι επιζώντες απειλούνται από τα μυστήρια πλάσματα που αποκαλούν Shades…
 

Το πρώτο playthrough, εφόσον ασχοληθείτε με τα side quests, διαρκεί περίπου 35 ώρες και στην πραγματικότητα σας δείχνει την επιφανειακή εκδοχή των γεγονότων, η οποία με ένα δεύτερο playthrough αρχίζει να καταρρέει, αποκαλύπτοντας σταδιακά την πραγματικότητα, ενώ το τρίτο και τέταρτο playthrough σάς φέρνουν πιο κοντά στην αλήθεια και τελικά θα σας οδηγήσουν στην πέμπτη και τελευταία απόπειρά σας, η οποία σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας. Σε αυτό το σημείο θα έχετε φτάσει, περίπου, στις 65 ώρες ενασχόλησης.
 

Το Nier Replicant ver.1.22 κινείται με αργούς ρυθμούς και αναπόφευκτα επαναλαμβάνεται στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο playthrough, όμως ανταμείβει τον παίκτη στο έπακρο και με έξυπνο τρόπο. Η φιλοσοφία του “για κοίτα λίγο καλύτερα”, που εφαρμόζεται πανέξυπνα και στο Nier: Automata, είναι μια πετυχημένη προσέγγιση για το σενάριο που φέρνει τα πάνω κάτω και αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργώντας συναισθήματα στον παίκτη που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν βέβαιος για αυτό που έβλεπε στην οθόνη του.
 

Μετά από τόσα χρόνια, η ιστορία του Nier Replicant παραμένει εξαιρετική. Στα σημεία είναι αλλόκοτη, μίζερη, στρατηγικά δομημένη για να προκαλεί ενδοιασμούς και προβληματισμούς, ενώ δεν λείπουν και οι όμορφες στιγμές, οι οποίες φαντάζουν ακόμα πιο σημαντικές, όταν γενικά το Nier κινείται σε μια δυσάρεστη νότα. Μάλιστα, μια (ακόμα) επίσκεψη στον κόσμο του Automata αυτήν τη στιγμή καταφέρνει να τονίσει και να παγιώσει την αξία του προκατόχου του, ο οποίος “γέρασε” με αξιοπρέπεια.
 

Οι λίγοι και καλοί χαρακτήρες που σας συντροφεύουν σε αυτό το ταξίδι πολλές φορές αποτελούν το δυνατότερο στοιχείο του παιχνιδιού και οι αντιθέσεις που παρατηρούνται μεταξύ τους είναι απολαυστικές. Οι προσωπικότητές τους πλαισιώνουν κολακευτικά τον πρωταγωνιστή, ο οποίος δεν έχει και την πιο έντονη προσωπικότητα, κάτι που στην προκειμένη συμβάλλει θετικά αφού αφήνει τους companions να “λάμψουν”, χωρίς ο ίδιος να μένει στην αφάνεια μιας και αποτελεί τον βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ τους.
 

Γενικά, το Nier Replicant (και το ver.1.22 κατ’ επέκταση) ασχολείται άμεσα και έμμεσα με την ανθρωπιά, την ανθρώπινη φύση και τη σημασία που έχουν η οπτική και τα κίνητρα κάποιου. Ο τρόπος που προσεγγίζει όλα αυτά γίνεται με μια εναλλαγή μεταξύ απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας, καθώς και ακρίβεια, “τοποθετώντας” το Nier Replicant στην κατηγορία των παιχνιδιών που μας απασχολούν για πολλές ώρες αφότου έχει σβήσει η οθόνη. Το σεναριακό επίπεδο του τίτλου και η σοβαρότητα με την οποία πραγματεύεται ευφυέστατα τα πάθη και τις “αμαρτίες” της ανθρωπότητας αποτελούν τα μεγάλα ατού του.
 

Με το ver.1.22 όμως η επιρροή της ιστορίας είναι μεγαλύτερη, καθώς η νέα έκδοση, όπως προαναφέραμε, είναι η πιο ολοκληρωμένη. Αυτό οφείλεται στον νέο επίλογο, τους πλέον fully voiced διαλόγους και την ενσωμάτωση του επεισοδίου “Mermaid” και των dungeons “15 nightmares” στο παιχνίδι. Μάλιστα, το ver.1.22 εμπεριέχει και όλο το περιεχόμενο που είχε κοπεί από την αρχική έκδοση του τίτλου για διάφορους λόγους, ενώ υπάρχουν και νέα στοιχεία που το συνδέουν με τα γεγονότα του Automata.
 

Οι βελτιώσεις και η προσπάθεια να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη “κοινή γραμμή” με το Automata δεν σταματούν στο σενάριο, καθώς αλλαγές έχουν γίνει και στο σύστημα μάχης το οποίο βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό του sequel. Αυτό σημαίνει πως το ver.1.22 προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και ομαλότητα σε πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι το πρωτότυπο, φτάνοντας περίπου στο επίπεδο της φινετσάτης μάχης του Automata, αν και οι κινήσεις δεν είναι τόσο κομψές όσο αυτές του δεύτερου κεφαλαίου της σειράς, οι οποίες μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως καλοπροβαρισμένες χορογραφίες. Βέβαια, αυτό δικαιολογείται από το αρχικό υλικό του τίτλου, μιας και οι πρωταγωνιστές διαφέρουν, όπως διαφέρει και το στιλ τους. 
 

Αδιαμφισβήτητα, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μάχης ήταν ζωτικής σημασίας για τη νέα έκδοση του παιχνιδιού, αφαιρώντας αρκετό από το “βάρος” που αναπόφευκτα φέρνει η πάροδος του χρόνου και η δημιουργία πιο μοντέρνων μηχανισμών από τον ανταγωνισμό. Τα όπλα, που χωρίζονται σε μικρά σπαθιά, μεγάλα σπαθιά και δόρατα, εναλλάσσονται πανεύκολα και οποιαδήποτε στιγμή θέλετε μέσα από εύχρηστα και ξεκούραστα μενού. Η διαδοχική χρήση μαγικών και melee επιθέσεων γίνεται εξίσου εύκολα και γρήγορα. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο βελτιωμένο και διασκεδαστικό σύστημα μάχης.
 

Η πτυχή του Nier Replicant που δυστυχώς δεν άλλαξε καθόλου είναι τα side quests. Οι δευτερεύουσες αποστολές διηγούνται αρκετές φορές ενδιαφέρουσες ιστορίες, όμως η δομή που ακολουθούν για να σας πάνε από το Α στο Β είναι ανέμπνευστη και πάντα παρόμοιας μορφής. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει δευτερεύουσα αποστολή στο παιχνίδι που να μην είναι fetch quest. Τα objectives είναι μονίμως του τύπου “φέρε μου 10 ψάρια” ή “πήγαινε σκότωσε αυτό και επέστρεψε”. Οι φορές που θα χρειαστεί να διανύσετε την απόσταση από μια πόλη σε κάποια άλλη, κάνοντας αδιάφορες αγγαρείες, είναι υπερβολικά πολλές. Όπως και κατά την πρώτη κυκλοφορία, έτσι και τώρα το Nier αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή όσον αφορά στον συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι πολύ συχνά δεν θα ξέρετε που να βρείτε αυτό που σας ζητείται, είτε είναι κάποιο αντικείμενο, είτε κάτι άλλο.
 

Από την άλλη, μετά από τόσο backtracking ανάμεσα στις περιοχές, είναι αδύνατο να μην προσέξει κανείς τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τεχνικό τομέα. Όλες οι πόλεις, οι ενδιάμεσες τοποθεσίες και γενικά τα περιβάλλοντα, οι χαρακτήρες και τα εφέ κάθε τύπου έχουν “ρετουσαριστεί” με πολύ προσοχή και λεπτομέρεια, προσφέροντας ένα υψηλού επιπέδου οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που σε κάποια σημεία ξεπερνάει και αυτό του Nier: Automata, ειδικά αν εστιάσει κανείς στους βασικούς χαρακτήρες και τις εκφράσεις τους. Στις κονσόλες, το παιχνίδι φτάνει έως και 4K ανάλυση, στα 60fps. Βελτιωμένος είναι και ο φωτισμός, όπως και το draw distance.
 

Για τους νέους διαλόγους που προαναφέραμε, το αρχικό cast του παιχνιδιού έχει επιστρέψει, προσφέροντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αλλά οι νέες ηχογραφήσεις που κλέβουν πραγματικά την παράσταση είναι αυτές του soundtrack. Τα Nier έχουν εξαιρετική μουσική επένδυση, από τις καλύτερες που έχουν υπάρξει σε βιντεοπαιχνίδια. Το Replicant/Gestalt είχε κάνει την αρχή και το ver.1.22 έρχεται να εξελίξει και να εμπλουτίσει τη μεγαλοπρεπή μουσική συλλογή του τίτλου. Ο Keiichi Okabe και οι συνεργάτες του αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τη μουσική ευφυΐα τους, ντύνοντας το ταξίδι του Nier με νέα κομμάτια, νέες εκδοχές των ήδη υπάρχοντων, καθώς και εμπλουτίζοντας τις συνθέσεις από παλιά αγαπημένα. Το soundtrack του Nier Replicant ver.1.22 είναι αριστουργηματικό.
 

Συμπέρασμα
 

Η νέα έκδοση του Nier Replicant είναι εξαιρετική και απαραίτητη μετά από την επιτυχία του Automata. Ομολογουμένως, το ανέμπνευστο questing μαρτυράει την πραγματική ηλικία του τίτλου και “πληγώνει” το κατά τα άλλα όμορφο, ποιοτικό και προσεγμένο σύνολο που δημιουργεί η πιο ολοκληρωμένη πλοκή, το ανανεωμένο και διασκεδαστικό σύστημα μάχης και ο βελτιωμένος τεχνικός τομέας. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αυτή η ψυχοφθόρα επανάληψη δεν μπορεί να μειώσει την αξία αυτού του μοναδικού ταξιδιού, που προκαλεί μια έκρηξη συναισθημάτων και προβληματισμών, πάντα υπό τη συνοδεία ενός soundtrack που αγγίζει την τελειότητα. Αν τα Nier σάς έχουν στοιχειώσει σε κάποια στιγμή της ζωής σας, το Nier Replicant ver.1.22 είναι μια κυκλοφορία που δεν πρέπει να χάσετε.
 

Βαθμολογία:  9/10
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης