Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

Πριν μερικές ημέρες μάς κάλεσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής video games στη χώρα μας, η CD Media, για να μας μιλήσει για το μέλλον της διανομής των παιχνιδιών σε PC γενικά, αλλά και πιο συγκεκριμένα για τα παιχνίδια των εταιρειών που εκπροσωπούν οι ίδιοι για τη χώρα μας. Τι γίνεται με τα παιχνίδια για PC; Πώς μπορούμε να τα βρούμε στα καταστήματα; Τι γίνεται με την ψηφιακή διανομή και τους κωδικούς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω μιας παρουσίασης για τον ειδικό Τύπο, αλλά και κατατοπιστικής συζήτησης που έγινε με τα αρμόδια άτομα της CD Media, μάθαμε πολλά τόσο για την φυσική διανομή (τα παιχνίδια με το κουτί τους δηλαδή, που φτάνουν στα καταστήματα), όσο και για την ψηφιακή διανομή (τα παιχνίδια που μπορεί να αγοράσει κάποιος μέσω του διαδικτύου και των διαδικτυακών καταστημάτων, που έρχονται με τη μορφή κωδικών ή αγοράζονται ψηφιακά).

Για ψηφιακές αγορές PC games θα βρίσκετε τέτοιες κάρτες στα καταστήματα.

Τα τελευταία 10 χρόνια η μετατόπιση προς τις ψηφιακές μορφές διανομής (digital distribution) και πωλήσεων (digital sales) βρίσκεται στο επίκεντρο του επιχειρηματικού κόσμου. Η βιομηχανία των video games αξιοποίησε την νέα αυτή ψηφιακή τάση με την καινοτομία που ονομάζεται STEAM και πλέον θεωρείται κυρίαρχο στις ψηφιακές πωλήσεις παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε η κεφαλαιοποίηση αυτής της τάσης, όπου αντίστοιχα με το STEAM, η Ubisoft (με το UPlay), η EA (με το Origin) και άλλες εταιρείες έχουν διαλέξει παρόμοιες τακτικές, διακόπτωντας σε μεγάλο βαθμό την φυσική διανομή παιχνιδιών PC και ακολουθώντας ψηφιακή διανομή μέσω δικών τους διαδικτυακών καταστημάτων. Για αυτά τα καταστήματα, χρειάζεστε όμως τραπεζικές κάρτες (πιστωτική/χρεωστική). Τι γίνεται όμως εάν δεν έχετε πιστωτική κάρτα ή εάν δεν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε;

Τα διαθέσιμα παιχνίδια της Ubisoft

Ψηφιακά παιχνίδια σε καταστήματα λιανικής
Το διακριτικό σήμα για τα ψηφιακά παιχνίδιαΕδώ εισέρχεται η CD Media με τον νέο της ρόλο ως διανομέα ψηφιακού περιεχομένου σε… καταστήματα λιανικής. Η αλλαγή από την φυσική στην ψηφιακή διανομή ήταν απότομη για πολλούς και η αγορά σταθεροποιήθηκε σε συγκεκριμένα ποσοστά, ενώ πλέον ο επίδοξος αγοραστής PC games δεν έχει την ίδια δυνατότητα με έναν που ψάχνει να αγοράσει παιχνίδια για PlayStation, Xbox ή κάποια κονσόλα της Nintendo. 

Αυτό έρχεται να λύσει η νέα κατάσταση που φέρνει η CD Media στη χώρα μας, κατά την οποία ένας PC gamer μπορεί να βρει σε κάποιο κατάστημα λιανικής πώλησης το παιχνίδι που θέλει σε ψηφιακή μορφή. Συγκεκριμένα, στα ράφια, πλέον θα υπάρχουν κάρτες για τα παιχνίδια, τις οποίες θα μπορείτε να πάτε στο ταμείο και στη συνέχεια, στο ταμείο θα σας δίνεται μια απόδειξη με έναν κωδικό, τον οποίο θα βάζετε στην εφαρμογή/site για την οποία προορίζεται.

Το συγκεκριμένο βήμα είναι ενδιάμεσο από την φυσική πώληση και την ψηφιακή, όπου απευθύνεται στους χρήστες που κάνουν τις βόλτες τους στα καταστήματα, τσεκάροντας τα ράφια και ως τώρα δεν έβρισκαν τα παιχνίδια που ήθελαν. Πλέον αυτό θα είναι εφικτό. Παράλληλα, οι καταστηματάρχες από την μεριά τους πλέον δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για ξεχασμένο στοκ, καθώς δεν χρειάζεται να χρεώνονται από πριν εμπόρευμα που δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να πωλήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη CD Media.

Για ποιο λόγο γίνεται αυτό;
Η αγορά του PC gaming παγκοσμίως πλέον έχει αλλάξει και οι εταιρείες (publishers) πλέον έχουν σταματήσει σε τεράστιο βαθμό να κυκλοφορούν φυσικά αντίτυπα των PC παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ότι τα παιχνίδια πλέον δεν έχουν υλική υπόσταση. Ακόμα και CD ή DVD να υπάρχει μες στο κουτί (σε όσα έχουν απομείνει) συνήθως περιλαμβάνει απλά την εγκατάσταση της εφαρμογής της πλατφόρμας (STEAM, κλπ.). Έτσι όμως χάνεται μια τεράστια μερίδα κοινού, που δεν αγοράζει διαδικτυακώς. Πώς μπορούν πλέον να ενωθούν αυτές οι δύο μερίδες καταναλωτών (φυσικό εμπόριο / ψηφιακό εμπόριο); Με ένα ενδιάμεσο στάδιο.

Το νέο βήμα της CD Media θα βοηθήσει όσους παίζουν παιχνίδια PC και δεν έχουν/δεν χρησιμοποιούν πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες, ώστε να βρουν το παιχνίδι που θέλουν.Η αρχή είχε ήδη γίνει καθώς η CD Media έχει διαθέσιμες κάρτες STEAM / Xbox Live κάρτες, αλλά και κάρτες για αγορές από το κατάστημα των Windows. Για όσους δεν γνωρίζουν, με τις συγκεκριμένες κάρτες, λαμβάνετε έναν κωδικό, που εισάγετε στο διαδικτυακό κατάστημα που αντιστοιχεί και αυξάνεται η πίστωσή σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αγοράσετε τα παιχνίδια που θέλετε ψηφιακά. Συγκεκριμένα, οι κάρτες STEAM έχουν τεράστια ζήτηση και από τότε που έγιναν διαθέσιμες και κάθε δυο μήνες περίπου βλέπουν και νέα άνοδο.

Ποια είναι η γκάμα προϊόντων;
H CD Media διαθέτει πλέον στις αλυσίδες Seven Spots, Public και κάποια άλλα καταστήματα λιανικής τα παρακάτω προϊόντα:

  • Παιχνίδια Ubisoft
  • Παιχνίδια Take 2
  • Παιχνίδια Capcom
  • Παιχνίδια Bethesda
  • STEAM Gift Cards
  • Xbox Gift Cards
  • Xbox Live Gold Cards
  • Windows Gift Cards
  • Green Man Gaming (GMG) Gift Cards
  • Το παιχνίδι της ελληνικής Icehole Games, World Basketball Manager 02
Σημείωση: To Green Man Gaming είναι ένα ψηφιακό κατάστημα με έδρα την Αγγλία, που περιλαμβάνει πάνω από 7.500 τίτλους για PC και όχι μόνο, ενώ έχει πάνω από 40 εκατ. επισκέψεις ιστοσελίδας κάθε μήνα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί μυστήριο για πολλούς χρήστες εκεί έξω, που θέλουν, αλλά δεν γνωρίζουν. Το βασικό σημείο που πρέπει να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται για gaming σε PC είναι ότι πλέον θα μπορείτε να βρείτε τις κάρτες που αναφέραμε σε φυσικά καταστήματα λιανικής. Όπως αγοράζετε χρόνο ομιλίας και λαμβάνετε έναν κωδικό, αντίστοιχα, θα αγοράζετε κωδικούς από τα καταστήματα, ώστε να κατεβάσετε μετά από το σπίτι σας το ψηφιακό αντίτυπο του παιχνιδιού.

Για τυχόν απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο site της CD Media:
www.cdmedia.gr

Μπορείτε να μας στείλετε τις απορίες σας στο mail: technologia@zougla.gr με θέμα “PC Digital Gaming”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης