Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Toshiba, κ. Atsutoshi Nishida σε μια πρόσφατη δήλωσή του, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα NIKKEI.com. Χωρίς να μπούμε σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ο πόλεμος για το ποια τεχνολογία οπτικού δίσκου θα επικρατήσει στις προτιμήσεις των καταναλωτών και αντίστοιχα στην βιομηχανία ως ο δίσκος της HD εποχής, πριν από 2-2,5 χρόνια μαινόταν αγρίως, με δύο ανταγωνιστές: το HD-DVD της Toshiba και το Blu-ray της Sony.

 

Μετά από αρκετούς μήνες «κόντρας», στούντιο του Χολυγουντ να υποστηρίζουν μια το ένα – μια το άλλο «στρατόπεδο», μια και τα δύο, το Playstation 3 να το υποστηρίζει από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του και άλλα πολλά «επεισόδια» του πολέμου, φτάσαμε στις αρχές του 2008 όπου η Toshiba ανακοίνωσε / παραδέχτηκε / αποδέχτηκε την ήττα της, αποσύροντας το HD-DVD από την αγορά, αφήνοντας έτσι το Blu-ray να στεφθεί νικητής και ουσιαστικά να «δεθεί» το όνομα του «Blu-ray» με την θέαση ταινιών Υψηλής Ευκρίνειας (High Definition). Επίσης την ίδια στιγμή, παρόλο που αποδέχτηκε την ήττα, είχε ανακοινώσει πως θα επικεντρωθεί όχι στο Blu-ray αλλά στις μνήμες τύπου Flash στο «ανέβασμα της ανάλυσης» (upscale –  η «τεχνητή» αύξηση της ανάλυσης, για ποιοτικότερη προβολή σε οθόνες HD) των απλών DVD.

Φαίνεται πως η Toshiba εκλογικεύτηκε μιας και συνειδητοποίησε ότι είναι ανώφελο αλλά και ζημιογόνο για την εταιρεία, να πηγαίνει κόντρα σε κάτι που είναι κοινώς αποδεκτό, φυσικά αναφερόμαστε στο Blu-ray. Έτσι δια στόματος προέδρου ειπώθηκαν τα εξής: «Δεν βγάζει κανένα νόημα να μην εισέλθουμε στην αγορά του Blu-ray, μόνο και μόνο επειδή χάσαμε τον Πόλεμο των HD Δίσκων. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός της ήττας, αλλά θέλουμε να κρατήσουμε ανοικτές τις επιλογές μας». Αυτό το «θέλουμε να κρατήσουμε ανοικτές τις επιλογές μας» είναι φως-φανάρι ότι στο εγγύς μέλλον η Toshiba θα παρουσιάσει το πρώτο της Blu-ray player / recorder, αν και ακόμα είναι άγνωστο σε ποια μορφή αυτό θα εμφανιστεί, ήτοι σε laptop ή σε deck μηχάνημα για το σαλόνι ή ενσωματωμένο σε κάποια τηλεόραση HD. (περισσότερες πληροφορίες: http://www.nni.nikkei.co.jp/e/fr/tnks/Nni20090624DA4J6246.htm)