Βασικό στοιχείο μιας συσκευής είναι η μπαταρία της. Ενώ πολλοί συνδέουν την μπαταρία μόνο με την διάρκεια λειτουργίας του gadget που την διαθέτει, η μπαταρία δεν εξυπηρετεί μόνο αυτή την ανάγκη. Εκτός από την διάρκεια λειτουργίας, υπάρχει και η «δύναμη» που προσφέρει η εκάστοτε μπαταρία. Παραδείγματος χάρη πριν από μερικά χρόνια στα κινητά τηλέφωνα είχαμε μπαταρίες που προσέφεραν τον ίδιο χρόνο λειτουργίας με σημερινές μπαταρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για εσωτερική χρήση

Η εξέλιξη όμως των σημερινών είναι ότι έχουν «πιο δυνατό» ρεύμα, που συνεπάγεται πιο «δυνατοί» (ήτοι ενεργοβόροι) κεντρικοί επεξεργαστές (CPU) που κάνουν ένα τηλέφωνο να αποκρίνεται γληγορότερα στους χειρισμούς του χρήστη, ενώ ταυτόχρονα το μέγεθος των μπαταριών είναι ίδιο ή και μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για φορητή χρήση

Σε αυτό το μοτίβο «μικρότερο μέγεθος – περισσότερη και μεγαλύτερη ενέργεια» έχει αρχίσει και κινείται η βιομηχανία τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσιάζοντας μια νέα τεχνολογία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται υγρά καύσιμα (μεθανόλη) για την φόρτιση μιας μπαταρίας και όχι ρεύμα από την πρίζα του τοίχου. Μια από τις πρώτες εταιρείες που άρχισε τον «χορό των μεθανολο-μπαταριών» είναι η Toshiba. Φυσικά μια εταιρεία σαν την Sony δεν θα μπορούσε να έμενε έξω από το παιχνίδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ηχείο του μέλλοντος;

Στην διοργάνωση FC EXPO 2009 (5th International Hydrogen and Fuel Cell EXPO) που θα λαμβάνει χώρα στο Τόκυο από τις 25 έως και 27 Φεβρουαρίου, η Sony εξέπληξε με τα νέα της κατορθώματα. Παρουσίασε δύο μπαταρίες, μια «εξωτερικής χρήσης» δηλαδή φορητή και μία για σπιτική χρήση, που παντρεύουν έξυπνα την κλασσική μπαταρία ιόντων λιθίου (Li-on) με μεθανόλη. Μάλιστα διαθέτουν και «νοημοσύνη» καθώς ανάλογα με την ενεργειακή ανάγκη της συσκευής που θα συνδέσετε, η μπαταρία εναλλάσσει την πηγή μεταξύ Li-on / μεθανόλης ή χρησιμοποιεί και τις δύο εφόσον χρειαστεί. Η διαφορά της μπαταρίας εσωτερικού χώρου με αυτή του εξωτερικού, είναι ότι η πρώτη διαρκεί περίπου ένα μήνα ενώ η δεύτερη περίπου μία εβδομάδα. Τέλος η εξωτερικής χρήσης, έχει μία θύρα USB για να συνδεθεί με την οποιαδήποτε συσκευή σας, ενώ η «σπιτική» διαθέτει δύο.

MP3 player μαζί με τα ηχεία του

Ας πούμε τώρα και μερικά ωραία: μην περιορίσετε την φαντασία σας μόνο σε φορητές συσκευές για την προαναφερθείσα τεχνολογία, γιατί η Sony παρουσίασε ηχεία που χρησιμοποιούν τέτοιες μπαταρίες! Κανένα καλώδιο, καμία παροχή ρεύματος, μόνο ένα «βαζάκι» με μεθανόλη. Διάρκεια ζωής μπαταρίας; Με μέσο ώρο μία ταινία ανά εβδομάδα να βλέπετε, η Sony υποστηρίζει ότι το ηχείο θα χρειαστεί νέο βαζάκι μεθανόλης μετά από ένα ολόκληρο χρόνο! Και τώρα ή ώρα να στάξουμε μερικές σταγόνες Coca-Cola στην μπαταρία για να φορτίσει. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, εκτός από μπαταρίες Li-on/μεθανόλης, η Sony επέδειξε μπαταρία που χρησιμοποιεί γλυκόζη. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται και στις φωτογραφίες μερικές σταγόνες από ένα soft drink (πορτοκαλάδα, οποιαδήποτε Cola κλπ) αρκούν για να δώσουν ζωή σε ένα MP3 player αλλά ΚΑΙ στα ηχεία του! Μάλιστα η ενέργεια επαρκεί για να τροφοδοτήσει ακόμα και έναν ανεμιστήρα (που λόγω κινούμενων μηχανικών μερών, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρος).

Ανεμιστηράκι πλήρως λειτουργικό

Λέτε να φτάσουμε στο σημείο που θα ακούγονται φράσεις του στυλ: «πετάξου μέχρι το περίπτερο και πάρε μια πορτοκαλάδα, γιατί θα μείνω από μπαταρία»; Το μέλλον ίσως να έρθει πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμασταν. Ίδωμεν…

(περισσότερες πληροφορίες: http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http://kaden.watch.impress.co.jp/cda/news/2009/02/25/3578.html%3Fref%3Dhl_rss)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης