«Απανταχού gamers προσοχή: Κρατώντας σφιχτά το χειριστήριο της κονσόλας σας και πατώντας εντόνως τα κουμπιά, μπορεί να προκληθεί μια νέο-αναγνωρισθείσα δερματική αναταραχή, εμφανής δια επώδυνων οιδημάτων / ογκιδίων στις παλάμες των χεριών, προειδοποιούν Ελβετοί επιστήμονες». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά την αναφορά του το πασίγνωστο πρακτορείο Reuters, για ένα δερματικό πρόβλημα που προσφάτως διεγνώσθη από επιστήμονες της Γενεύης και προκαλείται από συστηματικό και έντονο gaming – «παιχνιδίζειν» κατά το ελληνικότερον.
1987: Commodore Amiga 500
Συγκεκριμένα «το σφιχτό και συνεχές κράτημα ενός παιχνιδο-χειριστηρίου, με επαναλαμβανόμενο πάτημα κουμπιών, προκαλεί μικρό αλλά συνεχή τραυματισμό στις επιφάνειες του δέρματος της παλάμης» δηλώνει στο βρετανικό «Journal of Dermatology» ο Vincent Piguet και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Ιατρική Σχολή της Γενεύης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες περιγράφοντας την περίπτωση ενός κοριτσιού 12 ετών όπου εισήλθε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στις παλάμες των χεριών, λόγω των -λαϊκά να το πούμε- κάλλων που είχε αναπτύξει, προκαλούμενοι (εδώ δώστε βάση) μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού και κάθε μέρα επί σειρά αρκετών ημερών.
1982: Commodore 64
Μάλιστα οι γιατροί προσέθεσαν ότι οι κάλλοι επιδεινώνονται όταν συνοδεύονται από την εφίδρωση που προκαλεί το πολύωρο gaming. Και επειδή το κοριτσάκι έπαιζε με την κονσόλα Playstation, οι επιστήμονες – γιατροί – ειδήμονες βάφτισαν την «νέα» αυτή δερματική αναταραχή (νέοι είναι οι κάλλοι;) «Playstation palmar hidradentitis» – σε ελεύθερη μετάφραση «Παλαμική Ιδραδενίτιδα από Playstation». Φυσικά η εταιρεία Sony αντέδρασε (όπως όφειλε άλλωστε) δια εκπροσώπου της, όπου λογικά δήλωσε ότι εν γένει κατά την χρήση (παιχνίδισμα εν προκειμένω) φρόνιμο είναι να ακολουθούνται μια κοινή λογική, κανόνες και συμβουλές υγείας – όπως άλλωστε αναφέρεται σε όλα τα εγχειρίδια χρήσης των προϊόντων μας, σε αντίθετη περίπτωση ενδεχομένως να υπάρξουν συνέπειες. Οι γιατροί συνέστησαν διακοπή από το παιχνίδι για δέκα ημέρες, στο οποίο χρονικό διάστημα το δωδεκάχρονο κορίτσι ανάρρωσε πλήρως.
1977: Atari 2600 VCS
Εμείς καταρχήν θεωρούμε γελοία την στοχοποίηση της κονσόλας Playstation, δηλαδή αν είχε προκληθεί από ένα PC θα λέγαμε ότι φταίει το PC; Η μήπως η απουσία των γονέων που προκαλεί ή καλύτερα λόγω εγκληματικής αδιαφορίας ελκύει τα παιδιά, να απομονώνονται επί σειρά ωρών και για συνεχόμενες μέρες μπροστά από ένα monitor / τηλεόραση; Ας μην λοιπόν ανησυχούμε για το Playstation, το Nintendo Wii, το Xbox360 ή το οποιοδήποτε PC, μιας και το πρώτο ήδη βρίσκεται ανάμεσά μας από τα Χριστούγεννα του 1994 με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις (PS1 και PS2), ήτοι αν υπήρχε όντως πρόβλημα με τα χειριστήρια σίγουρα θα το είχαμε όλοι διαπιστώσει.
1986: Atari 520 ST
Επίσης εδώ να σημειώσουμε ότι και πριν από τα χρόνια του Playstation οι πιτσιρικάδες -καθότι αγορίστικό σπορ προ του 1994- που «έλιωναν» πάνω σε μηχανήματα του παρελθόντος όπως τα SNES, Megadrive, Amiga, Atari ST, Commodore 64, Amstrad CPC6128, Spectrum, Atari 2600 VCS αλλά και στα δεκαρικοφάγα (δραχμές γάρ) ηλεκτρονικά παιχνίδια στις αντίστοιχες αίθουσες είχαν επίσης κάλλους. Όμως τότε είχαμε και άλλες ασχολίες (αθλοπαιδιές, βόλτες με παρέες, διάφορα χόμπι όπως μοντελισμός κλπ) που διαθέταμε τον χρόνο μας και όχι μόνο στην απομονωτική ενασχόληση του gaming (προς όλους τους σύγχρονους gamers: το online ΔΕΝ είναι κοινωνικό gaming -αν υπάρχει καν κατ’ ουσίαν ο όρος «κοινωνικό»- αφής στιγμής βρίσκεστε μόνοι μπροστά από μια οθόνη). Τελικά ο σοφός λαός μας έχει ρήσεις για όλες τις περιπτώσεις, εμείς θυμηθήκαμε την γνωστή με το «τικι-τακα» και τι προκαλεί σε ένα παιδί αν είναι συνεχόμενο, που όμως το σωστό στην προκείμενη περίπτωση είναι το «τικι-τακα» των γονέων και τι προκαλεί στο παιδί τους. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες γονείς είναι σοφότεροι. (περισσότερες πληροφορίες: http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE51N4GY20090224 )