Τι θα έλεγε ο μεγάλος επιστήμονας Νίκολα Τέσλα σε μια εικονική συνέντευξη; Πόσα ζώα εξαφανίζονται κάθε χρόνο από τον πλανήτη και πώς μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου «superanimal»; Ποιο είναι το πρώτο αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου φόρμουλα που κατασκεύασε το 2007 η Aristotle Racing Team του ΑΠΘ; Τι είναι AR Sandbox που συνδυάζει εφαρμογές 3D απεικόνισης σε πραγματική άμμο με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας;
Απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα δίδονται πλέον στο λόμπι του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει εμπλουτιστεί με νέα αντικείμενα. Σύμφωνα με σημερινή ανακόινωση του NOHΣΙΣ, «η νέα τεχνολογική γωνιά του Κέντρου έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και αποτελεί το νέο σημείο ενδιαφέροντος για τους λάτρεις της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων».
Τα νέα εκθέματα στο λόμπι είναι το αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου φόρμουλα (Aristotle Racing Team ΑΠΘ), που κατασκευάστηκε το 2007 και αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, το θεματικό ψηφιακό πάρκο Eco Zoo, το οποίο δίδει στους επισκέπτες και επισκέπτριες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο των ζώων και να «περιηγηθούν» σε έναν παγκόσμιο χάρτη για τη βιοποικιλότητα, το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό διαδραστικό θέαμα AR Sandbox και οι εικονικές συνεντεύξεις.
Αναλυτικότερα, το Eco Zoo περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κουίζ γνώσεων και παιχνίδι μνήμης με τις εξαφανίσεις ζώων σε κάθε χώρα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν πολλά για τις αισθήσεις και την ανατομία των ζώων και να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Πώς ακούν και βλέπουν τα ζώα γύρω μας;». Μπορούν ακόμη να περιηγηθούν σε ένα ελληνικό δάσος με τα κιάλια τους και να βρουν κρυμμένα τα πιο δημοφιλή ζώα της ελληνικής πανίδας, αλλά και να φτιάξουν με μία εφαρμογή το δικό τους Superanimal συνδυάζοντας κεφάλια, σώματα και ουρές από διαφορετικά ζώα, επιλέγοντας σωματικά χαρακτηριστικά στα οποία οφείλονται ιδιότητες των ζώων όπως η ταχύτητα, η αντοχή, η επιθετικότητα, η δυνατότητα πτήσης και κολύμβησης.
Το θεματικό πάρκο EcoZoo συμπληρώνει ο διαδραστικός τοίχος για την κλιματική κρίση ο οποίος ζωντανεύει με το άγγιγμα σε σημεία-κλειδιά και δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή στον πλανήτη. Όλες αυτές οι εφαρμογές αυτές είναι εσωτερικές παραγωγές της Διεύθυνσης Έρευνας Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του ΝΟΗΣΙΣ και χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όσον αφορά το AR Sandbox, το έκθεμα συνδυάζει εφαρμογές 3D απεικόνισης σε πραγματική άμμο με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality, AR) και επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μοντέλα τοπογραφίας διαμορφώνοντας την πραγματική άμμο, η οποία στη συνέχεια αυξάνεται σε πραγματικό χρόνο από ένα χρωματικό χάρτη ανύψωσης, τοπογραφικές γραμμές περιγράμματος και προσομοιωμένο νερό. Το σύστημα διδάσκει γεωγραφικές, γεωλογικές και υδρολογικές έννοιες, όπως πώς να διαβάσετε έναν τοπογραφικό χάρτη, την έννοια των γραμμών περιγράμματος, των λεκανών απορροής κλπ. Το έκθεμα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φυσικών μοντέλων τοπογραφίας σε πραγματικό χρόνο.
Με τη χρήση ειδικής κάμερας η μορφολογία της πραγματικής άμμου σαρώνεται σε έναν υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιείται ως φόντο για τη δημιουργία μιας ποικιλίας γραφικών επιδράσεων και προσομοιώσεων. Το τελικό προϊόν παρουσιάζεται πάνω στην πραγματική άμμο μέσω ενός προβολικού συστήματος. Με την αξιοποίηση των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR), η αλληλεπίδραση των χρηστών με το έκθεμα είναι άμεση και κάθε αλλαγή της μορφολογίας της πραγματικής άμμου τροποποιεί και το τελικό αποτέλεσμα σε πραγματικό χρόνο. To AR Sandbox είναι εσωτερική παραγωγή της Διεύθυνσης Έρευνας Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του ΝΟΗΣΙΣ και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Future Space».
Επίσης, στο φουαγιέ του ΝΟΗΣΙΣ, έξω από την είσοδο του Πλανηταρίου, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τη ζωή και το έργο του Νίκολα Τέσλα. Στο διαδραστικό έκθεμα βιώνουν μια εικονική συνέντευξη με τον μεγάλο επιστήμονα στο φυσικό του μέγεθος και αναζητούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και το έργο του. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιήθηκε από το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με την εταιρία Digital Innovations και χρηματοδοτήθηκε από τη δράση «Ψηφιακός Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Στα κέντρα επιστημών όπως το ΝΟΗΣΙΣ, τα διαδραστικά εκθέματα βασίζονται στη δημιουργία μιας σχέσης συμμετοχής και παιχνιδιού για να επιτύχουν την εμβύθιση του επισκέπτη και την κατανόηση πιο δύσκολων ή αφηρημένων εννοιών», τονίζει η πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ, Δρ Στυλιανή Μπεζεργιάννη._