Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

Τίτλος: Call of Duty: Modern Warfare Remastered
Πλατφόρμες: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Tested on: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Raven Software / Infinity Ward (original)
Εκδότρια Εταιρεία: Activision
Είδος: First-Person Shooter
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 4 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία έντονη τάση από πολλές εταιρίες να δημιουργούν remake ή remaster εκδόσεις παλαιότερων, αλλά επιτυχημένων παιχνιδιών που στην εποχή τους είχαν φέρει φρέσκες ιδέες που άλλαξαν ριζικά τον κόσμο του gaming. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις προσπάθειες ανανέωσης των παιχνιδιών καταλήγουν σαν μία φτηνή ανακύκλωση του ίδιου τίτλου, δίχως να είναι έντονα αισθητές οι βελτιώσεις προς τα γραφικά ή το gameplay.

Βρείτε περισσότερα παιχνίδια για PS4, Xbox One και PC ΕΔΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο Call of Duty: Modern Warfare Remastered έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και φέρνει πίσω στις κονσόλες μας μία εξαιρετική επανέκδοση ενός παιχνιδιού, που το 2007 καθόρισε τη Multiplayer εμπειρία των First-Person Shooters, προσφέροντας παράλληλα ένα εντυπωσιακό Campaign. Εξάλλου, πολλοί χαρακτηρίζουν το Modern Warfare ως το καλύτερο Call of Duty που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Η Raven Software ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία το remaster του τίτλου της Infinity Ward, με publisher φυσικά την Activision.

Ένας από τους θρυλικότερους video game χαρακτήρες των τελευταίων ετών, ο Captain Price.

Τεχνικός Τομέας
Ξεκινώντας με τη δουλειά που έχει γίνει από την Raven στον τεχνικό τομέα, οφείλουμε να πούμε ότι πρόκειται για μία εξαιρετική και πολύ σπάνια περίπτωση επανακυκλοφορίας. Ο οπτικός τομέας του Modern Warfare Remastered είναι εξαιρετικός. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πραγματικά ανανεωμένα σε σχέση με τον αρχικό τίτλο, κάνοντας το ένα εντυπωσιακό και όμορφο παιχνίδι και προκαλώντας έκπληξη, καθώς πλησιάζει περισσότερο στον όρο του “remake” και όχι του “remaster”. Συνήθως πιο καθαρά textures και καλύτερη ανάλυση σε συνδυασμό με καλύτερα framerates ολοκληρώνουν ένα remaster. Η Raven όμως προχώρησε πολύ παρακάτω. Βλέπουμε νέα assets, νέα εφέ και ολοκαίνουριο φωτισμό, όλα ανεπτυγμένα από την αρχή.

Το Call of Duty: Modern Warfare Remastered είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς στην καλύτερη μορφή του και ένας τίτλος που κανείς δεν πρέπει να χάσει.Παρά τις όποιες αλλαγές, το gameplay και το level design έχουν διατηρηθεί πανομοιότυπα. Η ανάλυση πλέον είναι στα 1080p, μια σημαντική βελτίωση, αν λάβουμε υπόψη ότι ο αρχικός τίτλος δεν ήταν καν 720p, αλλά 1024×640 στην έκδοση για τις κονσόλες προηγούμενης γενιάς. Η ανάλυση όμως είναι μόλις ένα κομμάτι. Ό,τι βλέπετε στην οθόνη είναι χτισμένο εκ νέου με πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Φτάνει πολύ κοντά στα CoD που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

H πρώτη από τις πολλές σοκαριστικές στιγμές του campaign.

Τα textures είναι όλα νέα και οι shaders λειτουργούν πιο αληθοφανώς χρησιμοποιώντας τη σημερινή τεχνολογία. Οι εκρήξεις, ο καπνός, τα particle effects και όλα τα άλλα εφέ που θα δείτε στην οθόνη έχουν τη μορφή που θα περιμένατε από ένα παιχνίδι του 2016. Και αυτό είναι επίτευγμα για το remaster. Φυσικά το σήμα-κατατεθέν της σειράς, που είναι τα “60 fps” διατηρείται και εδώ, όπως και στην αρχική κυκλοφορία. Ο ήχος δε, συμπληρώνει επίσης την ολική ανανέωση με ολόφρεσκα εφέ για τα όπλα και τις ομιλίες σε ανώτερη ποιότητα. Δε θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ικανοποιημένοι. Μακάρι όλα τα remasters να ήταν τόσο δουλεμένα.

Campaign
Η σειρά Call of Duty δε φημίζεται για τα single player campaign της, όμως το Modern Warfare αποτελεί την κορυφή αυτών με μια ιστορία, που σόκαρε το 2007 και ταυτόχρονα παρουσίασε και μερικούς εξαιρετικούς action χαρακτήρες, που θα θέλαμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε (ακόμη και σήμερα), ενώ ο ένας απ’ αυτούς έγινε θρύλος. Μιλάμε φυσικά για τον Captain Price, έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες σε video game των τελευταίων ετών.

Το Call of Duty 4: Modern Warfare μας έδειξε για πρώτη φορά τόσο αληθοφανές nightvision το 2007.

Η ιστορία διατηρεί μια σοβαρότητα παράλληλα με τα setpieces, ενώ είναι σίγουρα το πιο αληθοφανές και σκοτεινό σενάριο, τουλάχιστον από τη σειρά Modern Warfare. Η εισαγωγή του Soap είναι άψογη, ο Price λειτουργεί ως πατρική φιγούρα και ο Al Asad στοιχειώνει ακόμη και σήμερα τα όνειρά μας. Το campaign προσφέρει με κάθε πίστα του αμέτρητες συγκινήσεις και αξιομνημόνευτες μάχες. Ποτέ δεν ξεχάσαμε ούτε το Crew Expendable, ούτε το All Ghillied Up, που έθεσε νέα στάνταρντς για το είδος, αλλά φυσικά ούτε το Mile High Club, την bonus αποστολή του παιχνιδιού. Το Call of Duty: Modern Warfare Remastered φέρνει μοναδικά missions, που θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.

Multiplayer
Το Multiplayer είναι ο δεύτερος τομέας του παιχνιδιού που λάμπει μετά το remaster του τίτλου. Τα maps που θα βρείτε έχουν υποστεί μεγάλες βελτιώσεις σε σχέση με την αρχική κυκλοφορία. Παρ’ όλο που η δομή των χαρτών (level design) είναι απαράλλαχτη, διατηρώντας έτσι αναλλοίωτη την εμπειρία του κλασικού Modern Warfare, ο ολοκαίνουριος τεχνικός τομέας δημιουργεί νέα υποβλητική ατμόσφαιρα.

H πιο σοκαριστική στιγμή σε όλα τα single player experiences της σειράς.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πραγματικά ανανεωμένα σε σχέση με τον αρχικό τίτλο, προκαλώντας έκπληξη, καθώς πλησιάζει περισσότερο στον όρο του “remake” και όχι του “remaster”.Τα διαθέσιμα όπλα του Call of Duty: Modern Warfare Remastered δε φτάνουν την ποικιλία πιο πρόσφατων τίτλων, αλλά είναι αρκετά για να επιτρέψουν στους παίκτες να προσαρμόσουν κατάλληλα τις κλάσεις τους ανάλογα με το playstyle που τους ταιριάζει. Επιπρόσθετα, το customization των όπλων είναι πολύ τυπικό, επιτρέποντας μόνο δύο attachments, συμπεριλαμβανομένου του στόχου, και ένα camo. Τα perks είναι επίσης περιορισμένα, δίνοντας συγκεκριμένες επιλογές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πρωτοπορία του αρχικού Modern Warfare, που εισήγαγε για πρώτη φορά τα killstreaks, τα perks και άλλους μηχανισμούς, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στα νεότερα FPS και η Raven επέλεξε να μην πειράξει τη συνταγή του παρελθόντος με ό,τι συνεπάγεται αυτό (martyrdom, εσένα κοιτάμε).

Ο περιορισμένος αριθμός από επιλογές στο customization των όπλων και του χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την εποχή που λαμβάνει χώρα το παιχνίδι, δημιουργούν μία πολεμική εμπειρία πολύ πιο κοντά στις πραγματικές στρατιωτικές τεχνολογίες του παρόντος. Κάτι που οι πρόσφατοι τίτλοι Call of Duty έχουν αγνοήσει επιδεικτικά, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους προς το μέλλον. Για αυτό, οι μάχες στο Modern Warfare Remastered είναι πιο προσγειωμένες στην πραγματικότητα και οι παίκτες βασίζονται περισσότερο στις ικανότητές τους στο σημάδι, παρά στην χρήση μεγάλων αλμάτων, slide και wallride.

Ολοκαίνουρια εφέ φτιαγμένα από την αρχή για το Modern Warfare Remastered.

Είναι σημαντικό βέβαια να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν όλα τα maps αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην remastered έκδοση. Αντιθέτως, πέρα από τα 10 maps που θα βρείτε από την αρχή στο παιχνίδι, υπάρχει ένα πλάνο κυκλοφορίας των υπολειπόμενων έξι χαρτών, κάποια στιγμή μέσα στον Δεκέμβριο ως δωρεάν update.

Infinite Warfare + Modern Warfare Remastered
Σε μια πρωτοφανή ενέργεια για τα δεδομένα του χώρου, η Activision αποφάσισε να μην εμπιστευθεί καθόλου τις πωλήσεις του φετινού Call of Duty: Infinite Warfare και να πουλήσει το Modern Warfare Remastered (το οποίο ζητούσε θερμά ο κόσμος) αποκλειστικά και μόνο μαζί με το Infinite Warfare. Η σπασμωδική αυτή κίνηση μπορεί να απέφερε μεγαλύτερες πωλήσεις στο Infinite Warfare, αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια όλων όσων ήθελαν μανιωδώς το συγκεκριμένο remaster.

Δε μιλάμε για απλή βελτίωση textures/ανάλυσης, αλλά για ολοκαίνουρια assets.

Ο λόγος είναι απλός: Αν κάποιος θέλει να παίξει το Modern Warfare Remastered, πρέπει να δώσει τουλάχιστον 80 ευρώ για να αγοράσει την Legacy Edition, που περιλαμβάνει μαζί τα δύο παιχνίδια. Κρίνετε μόνοι σας τι δηλώνει αυτό τόσο για την αυτοπεποίθηση της Activision με το Infinite Warfare, όσο και για το ηθικό του θέματος… Σα να μην έφτανε αυτό, η εταιρεία έκανε ό,τι μπορούσε για να κλειδώσει τα δύο παιχνίδια μεταξύ τους, με το MW Remastered να μην παίζει, αν δεν υπάρχει το δισκάκι του Infinite Warfare εντός της κονσόλας, ενώ δε θέλουμε καν να αναλύσουμε τη σύγχυση με το pre-order…

Συμπεράσματα
Το Call of Duty: Modern Warfare Remastered είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς στην καλύτερη μορφή του και ένας τίτλος που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Το remaster είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό, ενώ πέρα από τα τεχνικά, το παιχνίδι είναι όσο εθιστικό ήταν και το 2007… τότε που είχε πλησιάσει επικίνδυνα την τελειότητα.

Η καλύτερη αποστολή όλων των Call of Duty, η «All Ghillied Up» αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα παιχνίδια του είδους.

Μπορεί έπειτα από 9 χρόνια να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα και να έχουν βελτιωθεί οι επιλογές του multiplayer της σειράς, όμως το Modern Warfare έθεσε τις βάσεις για όλα όσα βλέπουμε στα παιχνίδια του είδους μέχρι και σήμερα και πλέον επανέρχεται πιθανότατα στο καλύτερο remaster γενικότερα, που έχουμε δει ως τώρα.

H Activision θέλησε να βελτιώσει τις πωλήσεις του Infinite Warfare προωθώντας το μαζί με αυτόν τον τίτλο. Η ιδέα ήταν εξαιρετική, η εκτέλεση άψογη. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν. Απλά τώρα πρέπει να φροντίσει να το μοιράσει και μόνο του σε μια δίκαιη τιμή για όσους δεν θέλουν να αγγίξουν το Infinite Warfare. Είναι η μόνη λογική συνέχεια. Ίσως σε μερικούς μήνες…

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του Review.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης