Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συσκευή: Creative Outlier Air V2
Συμβατά με: Συσκευές που αναπαράγουν ήχο μέσω Bluetooth
Δοκιμάστηκαν σε: PC / Smartphone

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: 

Τύπος: In-ear/ True wireless / Bluetooth ακουστικά 
Τύπος ασύρματης σύνδεσης: Bluetooth 5.0 (υποστήριξη SBC, aptX, AAC)
Οδηγοί: 5.6 mm από γραφένιο
Διαστάσεις: 41.8 x 23.7 x 19.8 χιλ. (το κάθε ακουστικό) / 80.7 x 35.4 x 29.2 χιλ. (θήκη φόρτισης)
Βάρος: 6 γρ. (το κάθε ακουστικό) / 60 γρ. (θήκη φόρτισης)
Αυτονομία: έως 12 ώρες για καθέ φόρτιση / Σύνολο έως 34 περίπου ώρες
Φόρτιση: Ενσύρματη USB Type-C
Χαρακτηριστικά: SX-Fi Ready
Χρώμα: Metallic Blue

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τιμή: €69,99 (gr.creative.com)
 

H Creative είναι μια εταιρεία με μακρά ιστορία στον τομέα του ήχου. Πιο πρόσφατα έχει αποδείξει την υπεροχή της και σε πιο… έξυπνες συσκευές, αλλά και hearables σε κάθε κατηγορία. Μία από αυτές είναι τα ακουστικά Outlier, που έρχονται σε διάφορες εκδόσεις. Στα χέρια μας έχουμε τη δεύτερη έκδοση των true wireless, δηλαδή τα Outlier Air V2, τα οποία διατηρούν τα προτερήματα των προκατόχων τους, διορθώνοντας ένα σημαντικό πρόβλημα…

Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός των Outlier Air V2 δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με το μοντέλο της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, η θήκη είναι λίγο πιο λεπτή και πιο μακριά, όμως αυτό δεν μας ενόχλησε καθόλου. Για την ακρίβεια τα Air V2 έχουν πολύ όμορφο και μοντέρνο σχεδιασμό.

Μπορεί η θήκη να παραμένει ογκώδης, αλλά έχει δύο στοιχεία που μας άρεσαν πολύ. Το ένα είναι η «συρταρωτή» φύση, που κρύβει τα ακουστικά μέσα στη θήκη και θυμίζει κάτι από τα… γκάτζετ του Μπάτμαν! Σφραγίζει ικανοποιητικά και η θήκη αναγνωρίζει πότε είναι ανοιχτή ώστε να γίνει η ζεύξη με τη συσκευή σας, ενώ παράλληλα διαθέτει αρκετό χώρο στο εσωτερικό, που διευκολύνει πολύ στο να τα βγάζετε ή να τα βάζετε στη θέση τους. Επιπρόσθετα, έχουμε μεταλλική μαύρη επιφάνεια που ιριδίζει σε μωβ, κάτι που αποτελεί αρκετά χαρακτηριστικό χρώμα. H Creative το ονομάζει metallic blue.

Στο πίσω μέρος θα βρείτε το λογότυπο του SX-Fi, για το οποίο θα πούμε περισσότερα παρακάτω, ενώ στο μπροστινό μέρος θα βρείτε τις ενημερωτικές λυχνίες για τη στάθμη της μπαταρίας της θήκης, αλλά και μεμονωμένα των ακουστικών. Από κάτω ακριβώς από τις λυχνίες θα βρείτε μια USB-C θύρα φόρτισης.
 

Τα ίδια τα ακουστικά διαθέτουν αεροδυναμικό σχήμα με ένα περιμετρικό LED στο καθένα που ενημερώνει για την κατάσταση του ακουστικού, ενώ στο V2 λείπουν τα φυσικά κουμπιά, αφού πλέον έχουν αντικατασταθεί με επαγωγική επιφάνεια και λειτουργία αφής. Παράλληλα, είναι ελαφριά, μόλις στα 6 γρ. το καθένα και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους είναι το πόσο καλά κάθονται στο αυτί, ενώ διατίθενται και tips σιλικόνης σε διάφορα σχήματα και μεγέθη για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένα με αδιαβροχοποίηση IPX5, που σημαίνει ότι δεν θα πάθουν τίποτα από τον ιδρώτα ή τις σταγόνες του νερού.
 

Χρήση / Ποιότητα ήχου

Περνώντας στη χρήση των ακουστικών, μπορείτε τα συνδέσετε στη συσκευή σας μέσω Bluetooth (χρησιμοποιούν την έκδοση 5.0) και υποστηρίζουν για αναπαραγωγή κωδικοποίηση SBC, aptX, αλλά και AAC. Ενδιαφέρον έχει ότι παρόλο που τα ακουστικά συνδέονται μεταξύ τους, στις Bluetooth συσκευές σας θα βρείτε τόσο το αριστερό, όσο και το δεξί ακουστικό.

Η αφαίρεση των φυσικών κουμπιών έκανε τη χρήση τους κατά πολύ βελτιωμένη, ενώ διαθέτουν και αρκετά έξυπνο προγραμματισμό για τις λειτουργείες. Για να αποφευχθούν τυχαία πατήματα, με ένα απλό άγγιγμα τα Air V2 δεν εκτελούν κάποια εντολή. Με διπλό πάτημα σε οποιοδήποτε από τα δύο ακουστικά, μπορείτε να εναλλαχθείτε ανάμεσα σε αναπαραγωγή και παύση, ενώ με τριπλό πάτημα στο αριστερό ή το δεξί ακουστικό, πάτε σε προηγούμενο ή επόμενο τραγούδι αντίστοιχα. Κρατώντας παρατεταμένα το δεξί ανεβάζετε την ένταση, ενώ με παρατεταμένο στο αριστερό, τη χαμηλώνετε. Είναι πολύ βολικές λειτουργίες και γενικότερα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα κατά τη χρήση.
 

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, που δυστυχώς χάνει πόντους λόγω τρόπου υλοποίησης είναι η συμβατότητα με το πολυβραβευμένο σύστημα της Creative, SX-Fi. Όπως είχαμε αναφέρει και στο review των SX-Fi Theater, το SX-Fi λειτουργεί για να φέρει τον ήχο σας προσαρμοσμένο, όπως θα τον ακούγατε σε περιβάλλον δωματίου, δίνοντάς του καθαρότητα και όγκο. Όπως είχαμε πει ξανά, το SX-Fi μπορεί να δώσει εξαιρετική εικόνα, όμως στα Outlier V2 έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα: για να ενεργοποιηθεί το σύστημα, πρέπει να ακούσετε μουσική που έχετε αποθηκευμένη τοπικά και μόνο μέσα από την εφαρμογή της Creative. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η εφαρμογή δεν έχει και τον καλύτερο σχεδιασμό, αλλά και κατά βάση ότι πλέον σχεδόν ποτέ δεν ακούμε αποθηκευμένη μουσική, αλλά μόνο streaming, τότε φαίνεται καθαρά ότι δεν είναι πολύ καλός ο τρόπος χρήσης του SX-Fi. Αν η εφαρμογή λειτουργούσε απλά σαν «φίλτρο» θα είχαμε σαφώς πολύ καλύτερη χρηστικότητα.

Όταν κάνουμε χρήση του SX-Fi, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και ελκυστικό στα αυτιά μας. Διαθέτει, όπως αναφέραμε, έναν όγκο, που μπορεί να αλλοιώνει το αρχικό όραμα, όμως δίνει μπάσα και ξεχωρίζει καλύτερα τις μεσαίες και υψηλές συχνότητες. Η γενικότερη χρήση που θα κάνει κάποιος φυσικά είναι χωρίς το SX-Fi και εκεί έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, για την κατηγορία τους (κάτω των 100 ευρώ), τα Outlier V2 είναι πολύ καλά. Ο τρόπος που εφαρμόζουν στο αυτί δίνει παθητική ακύρωση θορύβου, απομονώνοντας πολύ καλά τους περιβαλλοντικούς ήχους και δίνει καλύτερα μπάσα από άλλα ακουστικά της κατηγορίας. Χρησιμοποιούν οδηγούς γραφενίου των 5,6 χιλ. και δεν έχουμε ποιότητα που θα «ρίξει σαγόνια», όμως για την τιμή τους, είναι αρκετά καλή και κυρίως ελκυστική για το μέσο αυτί.
 

Όσον αφορά τα μικρόφωνα, δεν έχουμε ενεργή ακύρωση θορύβου και έτσι ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να περάσει. Χρησιμοποιείται διπλό κανάλι για τις φωνές και έχουμε την τεχνολογία cVc 8.0 της Qualcomm. To αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, όμως όχι από τα δυνατά σημεία της συσκευής.
 

Αυτονομία
 

Ένα από τα επίσης σημαντικά χαρακτηριστικά των Creative Outlier Air V2 είναι η αυτονομία, η οποία είναι ενδεχομένως η καλύτερη που έχουμε δει. Έχουμε 10-12 ώρες χρήσης με μία μόνο φόρτιση, ενώ η θήκη προσφέρει άλλες δύο φορτίσεις, φτάνοντας συνολικά στις 34 ώρες! Με λίγα λόγια, μπορείτε να βγάλετε περίπου μια εβδομάδα καθημερινής χρήσης περίπου 2 ωρών, ενώ θα χρειαστεί να φορτίσετε τη θήκη μετά από 2-3 εβδομάδες. Σίγουρα ένα από τα πολύ δυνατά στοιχεία για το συγκεκριμένο προϊόν της Creative.

 

Συμπέρασμα
 

Τα Outlier Air V2 αποτελούν εξαιρετικό σύντροφο στις εξορμήσεις για άσκηση, με αξεπέραστη αυτονομία και πολύ καλή εργονομία. Η θήκη είναι λίγο μεγάλη, αλλά αρκετά εύχρηστη, ενώ η ποιότητα είναι καλύτερη του αναμενόμενου για την κατηγορία τους. Θα θέλαμε διαφορετική υλοποίηση για το SX-Fi σύστημα, όμως συνολικά, κάτω από 100 ευρώ, δύσκολα θα βρείτε καλύτερα true wireless ακουστικά.

Βαθμολογία: 8/10

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης