Πληροφορίες

Τίτλος: Destiny 2
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Bungie
Εκδότρια Εταιρεία: Activision
Είδος: Action RPG
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Kυκλοφορίας: 6 Σεπτεμβρίου 2017 (PS4 / XB1) // 24 Οκτωβρίου 2017 (PC έκδοση)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
Το Destiny είναι ένας αμφιλεγόμενος τίτλος που «έσπειρε» έναν πόλεμο απόψεων στο gaming κοινό. Είναι ένα παιχνίδι δημιουργημένο από μια μεγάλη εταιρεία στον χώρο και όλοι έχουν πολλές απαιτήσεις από αυτό. Παρά τις πολλές ελλείψεις του πρώτου Destiny, η Bungie, η εταιρεία ανάπτυξης του τίτλου θέλει να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν, με το δεύτερο μέρος της σειράς. First person shooter με στοιχεία RPG και MMO, το Destiny 2 νιώθει ήδη το «βάρος» στις πλάτες του και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους developers του τίτλου να «εξιλεωθούν» και να αποδείξουν ότι μια κορυφαία ομάδα στον κόσμο μπορεί να δημιουργήσει έναν κορυφαίο τίτλο για το είδος του.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Destiny 2, πατήστε εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Story Mode
Σε ένα σύμπαν που βρίσκεται υπό μόνιμη απειλή, οι Guardians – φύλακες του γαλαξία – μάχονται με εξωγήινες φυλές προσπαθώντας να προστατέψουν ό,τι πολύτιμο υπάρχει στην τελευταία πόλη, ταξιδεύοντας συνεχώς, ακόμη και σε εχθρικούς πλανήτες. Αυτή τη φορά είναι η σειρά της Red Legion, μιας φυλής επιβλητικών πολεμιστών, να απειλήσουν την μόνιμη πηγή ενέργειας και φωτός που έχει απομείνει, τον γνωστό από το πρώτο Destiny ως Traveler. Με αρχηγό τους τον Dominus Ghaul (ο οποίος αποτελεί και τον κεντρικό ανταγωνιστή στο βασικό σενάριο), οι Cabal προσκόλλησαν μια συσκευή εξόρυξης στον Traveler, απορροφώντας ενέργεια, την οποία θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν για να κυριαρχήσουν και να καταστρέψουν οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο τους.

Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι στο Destiny 2 οι άνθρωποι της Bungie εισάκουσαν κατά κάποιο τρόπο τις αρνητικές αντιδράσεις και αυτή τη φορά μας προσφέρουν ένα “κανονικό”, όπως θα το χαρακτηρίζαμε, Story mode. Η ιστορία και η πλοκή του τίτλου ναι μεν είναι βελτιωμένες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθούν με παλιότερες δουλειές της εταιρείας (κυρίως στη σειρά Halo). Στις 6 με 10 ώρες διάρκειας του campaign θα περιπλανηθούμε σε νέους αυτή τη φορά πλανήτες, αντιμετωπίζοντας όμως τους ίδιους ακριβώς εχθρούς που υπήρχαν και στον πρώτο τίτλο, κάτι που κατά τη γνώμη μας αποτελεί ένα από τα πιο “χτυπητά” μειονεκτήματα του Destiny 2. Παρόλα αυτά σε ένα RPG παιχνίδι με MMO στοιχεία και ιδιαίτερα στη σειρά Destiny, το story λειτουργεί σαν ένα tutorial, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να επιδοθούμε στις πολλές δραστηριότητες που υπάρχουν στον τίτλο.

Modes / Gameplay
Στο κομμάτι του gameplay είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι το Destiny 2 λειτουργεί ως ένα μεγάλο expansion του πρώτου παιχνιδιού, αφού ουσιαστικά ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Το Destiny 2 είναι και αυτό ένα FPS video game με στιβαρούς shooting μηχανισμούς και με έμφαση στο looting. Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι και μετά την δικαιολογημένη γκρίνια του κοινού, το Destiny 2 περιέχει περισσότερες δραστηριότητες, τουλάχιστον κατά την κυκλοφορία του. Μπορεί το story να είναι μικρότερης διάρκειας παρόλα αυτά στο παιχνίδι έχουν προστεθεί δεκάδες side missions με την ονομασία Adventures, τα οποία είναι μερικές σύντομες, αλλά ευχάριστες περιπέτειες στους τέσσερις συνολικά πλανήτες του παιχνιδιού. Πέρα από αυτά, υπάρχουν τα γνωστά από το πρώτο παιχνίδι patrols και public events, ενώ αντί για collectibles ghosts αυτή τη φορά έχουμε τα Loot Caves και τα Chests. Μια σημαντική προσθήκη είναι οι νέοι χάρτες που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα και παρέχουν περισσότερα fast travel locations για να μεταφέρεστε όπου χρειάζεται. Όλες οι PvE δραστηριότητες του τίτλου (ακόμη και το story φυσικά) μπορούν να παιχτούν συνεργατικά σε ομάδα μέχρι τριών ατόμων.

Οι τρεις κλάσεις χαρακτήρων που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι ο Hunter, ο Titan και ο Warlock (όπως ακριβώς και στον πρώτο τίτλο), ενω ο καθένας τους εκτελεί τις δικές του Super powers, καθώς υπάρχουν και τρεις subclasses για κάθε χαρακτήρα που ξεκλειδώνονται σταδιακά. Δυστυχώς τα νέα πράγματα όσον αφορά τις κλάσεις είναι και εδώ ελάχιστα, αφού μέχρι και οι δυνάμεις είναι ίδιες με το πρώτο Destiny. Υπάρχουν μερικές τροποποιήσεις όσον αφορά στα όπλα όμως. Tα Sniper όσο και οι καραμπίνες έχουν μεταφερθεί στα special weapons, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ως βασικά σας όπλα. Θα βρούμε και εδώ όλα τα κλασικά όπλα του πρώτου Destiny, όπως τα Hand Canons, τα Scout και Auto Rifles, τα Rocket Launcers και τα Swords. Νέα προσθήκη αποτελούν τα grenade launchers ενώ φυσικά δεν λείπουν και τα exotic weapons. Στα όπλα όπως και στις πανοπλίες μπορείτε να κάνετε infuse, ώστε να κρατήσετε το αγαπημένο σας, ανεβάζοντας όμως τα στατιστικά του, ενώ υπάρχουν και mods, τα οποία είτε αγοράζονται με in-game νόμισμα, είτε δίνονται ως rewards.

Το looting system δουλεύει έτσι ώστε ο παίχτης να “κυνηγά” το να μεγαλώσει τα στατιστικά του (light level) και να γίνεται συνεχώς δυνατότερος, έχοντας έτσι πρόσβαση σε νέες δραστηριότητες, όπως τα Nightfall Strikes και το Raid. Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από τα νέα Strikes που έχουν πάρει την μορφή mini-raids και αποτελούν αρκετά μεγάλη πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα θα σας ανταμείψουν. Για να κρατά όλα τα modes “φρέσκα” και γεμάτα, η Bungie πρόσθεσε τα Challenges και τα milestones, τα οποία σας ωθούν να παίξετε λίγο πολύ όλα τα διαθέσιμα modes όπως και το PvP για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Γενικά υπάρχει μια σωστή ισορροπία και ο πολύ καλός σχεδιασμός των αποστολών, αλλά και των περιοχών δεν μας έφερε γρήγορα αυτόν τον κορεσμό που παρατηρήσαμε στο πρώτο Destiny. Παρόλα αυτά μην περιμένετε μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον πρώτο τίτλο.

Κάθε πλανήτης ή δραστηριότητα είναι συνδεδεμένος με έναν NPC. Πραγματοποιώντας quests ή challenges στον συγκεκριμένο πλανήτη κερδίζετε tokens τα οποία τα δίνετε στον εκάστοτε χαρακτήρα ώστε να σας προσφέρει τις ανταμοιβές σας. Είναι γεγονός ότι το level ανεβαίνει αρχικά ευκολότερα από ότι στον πρώτο τίτλο, ενώ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της δυσκολίας του παιχνιδιού. Έτσι ακόμη και αν έχετε προσπεράσει μια μικρού level αποστολή, όταν θα αποφασίσετε να την τελειώσετε, οι εχθροί αυτόματα ανεβαίνουν επίπεδο ώστε να φτάσουν στο δικό σας. Έτσι το παιχνίδι παραμένει συνεχώς challenging σε οτιδήποτε και αν κάνετε, κάτι πολύ θετικό ιδιαίτερα αν παίζετε με φίλους που έχουν μεγάλη διαφορά level με εσάς.Το light level των χαρακτήρων έχει πλέον αντικατασταθεί με τη λέξη “power”, αλλά λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με το πρώτο παιχνίδι. Το θετικό σε όλη αυτή την περιπλάνηση είναι ότι πλέον το όλο σύστημα δεν απαιτεί το grinding του πρώτου παιχνιδιού και κάνει την εμπειρία πιο διασκεδαστική, ανταμείβοντας παράλληλα σωστά τους παίκτες.

Το PvP, γνωστό στη σειρά και ως Crucible, επιστρέφει και αυτή τη φορά το 6v6 γίνεται 4v4 σε όλα τα modes. Προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε συγκεκριμένα modes, αλλά αυτό γίνεται τυχαία από το ίδιο το παιχνίδι. Οι πίστες έχουν γίνει ελαφρώς μικρότερες σε μέγεθος για χάρη του 4v4 αλλά γενικά έχουν ποικιλία, ενώ οπτικά είναι αρκετά όμορφες. Θα συναντήσετε γνωστά modes, όπως το Clash (deathmatch) και το Control (domination) αλλά και ορισμένα καινούρια, όπως το πολύ ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μας Countdown που αποτελεί στην ουσία το γνωστό στα PvP παιχνίδια, search & destroy. Αυτή τη φορά το loot που θα παίρνετε από τα PvP matches γίνεται γνωστό μόνο σε εσάς και όχι σε όλους τους υπόλοιπους παίχτες, όμως παραμένει και πάλι αρκετά τυχαίο. Γενικά υπάρχει μια αίσθηση ότι το PvP είναι ελαφρώς «παραμελημένο» από την εταιρεία, αναμένουμε όμως και το γνωστό Iron Banner.

Παρουσίαση / Ενημερώσεις
Γενικά, οι νέοι στη σειρά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Destiny είναι ένα παιχνίδι που αλλάζει και μεταβάλλεται μέσω updates, ενώ γίνονται και αρκετές προσθήκες δωρεάν από την Bungie. Από εκεί και πέρα είναι αναμενόμενο να γίνει το γνωστό “milking” των παικτών σε ό,τι αφορά τα υπερκοστολογημένα DLCs, τακτική στην οποία έχει ευθύνη και η Bungie, όσο και η Activision που κάνει το publishing του τίτλου. Ελπίζουμε πάντως αυτήν τη φορά τα expansions να είναι πιο αξιόλογα για την τιμή τους. Το παιχνίδι πάντως περιέχει και microtransactions (κυρίως για διακοσμητικά αντικείμενα). Τέλος να αναφέρουμε ότι τα menu του παιχνιδιού αλλά και ο τρόπος που γίνεται το navigation είναι ίδιος, με μεγαλύτερη όμως αμεσότητα, κυρίως όσον αφορά το fast travel αλλά και τα quests.

Ο όμορφος κόσμος του πρώτου παιχνιδιού έχει πάει ένα βήμα παραπάνω με τους νέους εξωτικούς πλανήτες, ενώ μας έκανε μεγάλη εντύπωση και η ποικιλία στα περιβάλλοντα, τόσο στους εξωτερικούς, όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Είναι κρίμα που αυτή η ποικιλία δεν συνοδεύτηκε με νέα είδη εχθρών και δυστυχώς, πλην μερικών bosses, οι εχθροί είναι κατά 90% ίδιοι με το πρώτο παιχνίδι έχοντας υποστεί ένα ελαφρύ “reskin”. Σαν γενικότερη εικόνα το Destiny 2 είναι ένα καθαρόαιμο next-gen παιχνίδι και τρέχει σταθερά (έστω και) στα 30 fps στις κονσόλες. Αυτό που “κλέβει” πραγματικά καρδιές είναι το απίστευτο από κάθε άποψη soundtrack του παιχνιδιού που μεταβάλλεται κατά τη μάχη, αλλά και όταν εισέρχεστε σε πιο ασφαλείς περιοχές, όπως το Tower (το κεντρικό hub του παιχνιδιού).

Υπάρχει αρκετό υλικό ακόμη που προστέθηκε μετά την κυκλοφορία στο παιχνίδι, όπως το Leviathan Raid, που αποτελεί την μεγάλη PvE δραστηριότητα ομάδας 6 ατόμων, που διαδραματίζεται σε ένα τεράστιο παλάτι από χρυσό και παρά το ένα μόλις ουσιαστικά boss fight, προσφέρει αρκετή δράση, αλλά και πρόκληση. Την εμφάνισή τους κάνουν ανά τακτά διαστήματα και τα Trials of the Nine,που αφορούν το PvP, ενώ ο Xur με το shop του και τη συλλογή του από exotic weapons είναι παρών και στο Destiny 2. Κάθε εβδομάδα η Bungie προγραμματίζει καινούρια events εντός του παιχνιδιού, ώστε να κρατάει όσο το δυνατό «φρέσκο» το παιχνίδι «ψήνοντας» παράλληλα και τους ίδιους τους gamers στο κυνήγι για μεγαλύτερο power level και νέα όπλα.

Συμπέρασμα
Το Destiny 2 παρά τις ανακυκλωμένες ιδέες του από το πρώτο παιχνίδι, αποτελεί ένα δυνατό και βελτιωμένο Shooter RPG με περισσότερο περιεχόμενο και λιγότερο grinding από τον προκάτοχό του. Με την σφραγίδα της Bungie και το feedback του κοινού από το Destiny 1, ο νέος τίτλος είναι πλέον πιο προσιτός και πιο ώριμος. Αν υπολογίσουμε σε αυτό και τα πολύ δυνατά production values (γραφικά, soundtrack, presentation) η όλη εμπειρία πηγαίνει ένα “σκαλί” πιο πάνω. Από την άλλη μην περιμένετε μεγάλες διαφορές με τον πρώτο τίτλο, αλλά ούτε (και αυτή τη φορά) κάποιο αξιομνημόνευτο Story.

Το Destiny 2 κάνει στο σύνολο του σωστά αυτά που αναλαμβάνει, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό με την κατάλληλη παρέα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα έχει και την κατάλληλη υποστήριξη για να συνεχίσει να προσφέρει συγκινήσεις για μήνες μετά την κυκλοφορία του.

Βαθμολογία:  8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης