Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλατφόρμες: PC / Xbox One
Tested on: Xbox One
Εταιρεία Ανάπτυξης: The Coalition
Εκδότρια Εταιρεία: Microsoft Studios
Είδος: Third-person shooter
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 11 Οκτωβρίου 2016

Εισαγωγή
H σειρά Gears of War μετρά αισίως δέκα χρόνια παρουσίας στο χώρο των games. Είναι από τα πιο πρόσφατα «μεγάλα» franchises της βιομηχανίας και αποτελεί η αρχική τριλογία μετρά τρία από τα διαμάντια της προηγούμενης γενιάς για το Xbox 360 (και το πρώτο για PC). Πρόκειται για shooter τίτλους πρώτου προσώπου, που καινοτόμησαν τόσο με τα cover-based mechanics τους (σύστημα κάλυψης), όσο και με τον τεχνικό τομέα, ο οποίος πατά πάνω στη -θρυλική πλέον- Unreal Engine 3.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρείτε περισσότερα παιχνίδια για Xbox ΕΔΩ.

Έπειτα από την εξαιρετική αυτή πορεία, η Epic Games, εταιρεία ανάπτυξης των τίτλων (αλλά και της πολυ-χρησιμοποιημένης μηχανής γραφικών), αποφάσισε να φτιάξει ένα prequel, το οποίο ονόμασε Judgment και δυστυχώς δεν είχε ούτε την ποιότητα, αλλά ούτε και την απήχηση των προηγούμενων τίτλων. Έπειτα σιγή…

 Χρόνια τώρα, οι fans αναζητούσαμε τη συνέχεια της σειράς. Την κανονική συνέχεια της σειράς, οπότε η ανακοίνωση του Gears 4 πριν δύο χρόνια περίπου ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού. Οι απαιτήσεις ήταν τεράστιες και επιτέλους έχουμε τον τίτλο στα χέρια μας για να δούμε πώς έχει εξελιχθεί πλέον η σειρά.

Σενάριο
Το βασικό campaign του παιχνιδιού ξεκινά 25 χρόνια μετά το τέλος του τρίτου παιχνιδιού της σειράς. Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά είναι ο JD Fenix, γιος του Marcus Fenix, του πρωταγωνιστή της αρχικής τριλογίας. Μαζί του έχει μια ομάδα από νέους χαρακτήρες (όταν ξεκινά το παιχνίδι…), ενώ στην πορεία σε μια όμορφη έκπληξη (που μπορεί να σας SPOILERιάζουμε αυτή τη στιγμή) εισβάλλει ο Marcus στην τετράδα, ενώ παράλληλα διατηρείτε εσείς τον έλεγχο του JD. Οι άλλοι δύο χαρακτήρες, που σας ακολουθούν είναι η Kait και ο Del.

H νέα ομάδα των Gears

 
Η ζωή στον πλανήτη Sera, στον οποίο διαδραματίζεται το παιχνίδι, έχει αλλάξει και πλέον οι Locust (το είδος που πολεμούσατε στα προηγούμενα παιχνίδια) έχουν ηττηθεί. Μαζί με τη δική τους καταστροφή, δυστυχώς έχει επέλθει και η καταστροφή των ειδών καυσίμου, το οποίο οδήγησε σε αγώνα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Ο κόσμος πλέον ζει σε πόλεις κλεισμένες από τείχη, όπου η κυβέρνηση της (Coalition) με πρωθυπουργό την Jinn έχει διατάξει στρατιωτικό νόμο για την προστασία των κατοίκων.

Το σενάριο της σειράς δεν ήταν ποτέ από τα δυνατά της στοιχεία και αυτό διατηρείται μάλλον ακούσια και στο τέταρτο μέρος.Σε αυτή την καταπίεση αντιδρούν διάφορα μέλη της κοινωνίας, φεύγοντας από τις ασφαλείς πόλεις και δημιουργώντας τις δικές τους κοινωνίες, γνωστές ως Outsiders. Ο μοναδικός τους σκοπός είναι η επιβίωση και για να το καταφέρουν αυτό βασίζονται σε επιθέσεις διαφόρων εγκαταστάσεων κυβέρνησης για την κλοπή προμηθειών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις ανθρώπων έχει οδηγήσει στην τριβή μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Κατά τη διάρκεια αυτής της τριβής, η ομάδα μας θα ανακαλύψει και κάποια πολύ ανησυχητικά στοιχεία, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μάχες. Γιατί αυτό κάνετε στο Gears of War: πολεμάτε ακατάπαυστα.

Το σενάριο της σειράς δεν ήταν ποτέ από τα δυνατά της στοιχεία και αυτό διατηρείται μάλλον ακούσια και στο τέταρτο μέρος. Παρόλα αυτά, η σειρά επιστρέφει σε μια ροή, που θυμίζει το – ανώτερο όλων – πρώτο παιχνίδι (και ίσως και το τρίτο), όπου οι μάχες εναλλάσσονταν με τις πιο… ήσυχες στιγμές εξερεύνησης για καλύτερο αντίκτυπο. Η συνταγή δουλεύει εν μέρει, καθώς αν δεν καταφέρει να σας τραβήξει στον κόσμο του, θα το δείτε απλά ως «μάχη, περπατάω, κι άλλη μάχη, εξερευνώ άλλο λίγο, κλπ.».

Ο πρόλογος αποτελεί μια καλή ανασκόπηση

Το σεναριακό υπόβαθρο έχει στηθεί αρκετά καλά ώστε να υποστηρίξει μια νέα τριλογία από την εταιρεία, ενώ παράλληλα τα στοιχεία που το ενώνουν με την αρχική τριλογία είναι ευπρόσδεκτα, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε χαρακτήρες-είδωλα, όπως ο Marcus Fenix. Οι περισσότερες ατάκες που ξεστομίζει ο ήρωας είναι αρκετά εμπνευσμένες, ενώ η σχέση του με το γιο του είναι κάτι αρκετά ιδιαίτερο, που καινοτομεί ελαφρώς στα gaming σενάρια.

H βασική υπόθεση σάς θέλει αντιμέτωπους ως τη μέση του παιχνιδιού με τα ρομπότ της κυβέρνησης, ενώ από τη μέση και μετά θα ανακαλύψετε περαιτέρω στοιχεία, αλλά και ποιος ευθύνεται για τους εξαφανισμένους ανθρώπους. Το παιχνίδι φτάνει σε μια κορύφωση μέσα από τα πέντε Acts του, διατηρώντας ένα αρκετά ανάλαφρο στυλ με μερικές δραματικές στιγμές στις 7-8 ώρες, που διαρκεί και ένα τρίτο Act πιο βαρετό κι απ’ το θάνατο. Οι χαρακτήρες ευτυχώς δεν είναι αντιπαθητικοί, όπως ήταν μερικοί από τα πρώτα τρία παιχνίδια, όμως δεν αφήνουν και τον αντίκτυπο, που άφησε ο Marcus ή ο Cole από τα προηγούμενα games. Οι νέα ομάδα όμως ή η Jinn για παράδειγμα, αποτελούν αρκετά «άχρωμους» χαρακτήρες με τον JD να ‘ναι το κλασικό παλικάρι, ξανθός και αγέρωχος, που δεν έχει κανένα λόγο να παραμείνει στη μνήμη σας, όπως κατάφερε παραδειγματικά ο πατέρας του.

Τα εφέ φωτισμού είναι κορυφαίας ποιότητας

Γενικά, το σενάριο έχει κάποιες πολύ καλές ιδέες, ευτυχώς είναι πολύ καλύτερο από το Judgment, όμως δυστυχώς δεν καταφέρνει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον, ώστε να νοιαστούμε ξανά για τον κόσμο της Sera. H υπόνοια που αφήνεται στο τέλος της ιστορίας δείχνει ότι η The Coalition έχει σκεφτεί καλά πώς θα συνδέσει το νέο παιχνίδι με τα παλιά, όμως παίρνουμε πολύ μικρή γεύση. Αναμένουμε ένα πιο δυναμικό Gears 5 να δούμε πώς θα κινηθεί η ιστορία.

Gameplay
Ο τίτλος χωρίζεται διαθέτει αρκετά modes, που μπορούν να σας απασχολήσουν. Μπορείτε να παίξετε μόνοι σας, αλλά θα το ευχαριστηθείτε πολύ περισσότερο με παρέα. Το βασικό campaign μπορεί να παιχτεί και με δύο παίκτες (ο δεύτερος χειρίζεται την Kait), είτε online, είτε μέσω split screen, κάτι το οποίο είναι πολύ ευχάριστη προσθήκη, με τα couch co-op games να σπανίζουν στις μέρες μας. Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε ότι το Gears είναι μια σειρά, όπου με την παρέα ενός φίλους σας, ο παράγοντας της διασκέδασης βελτιώνεται κατακόρυφα, ενώ παράλληλα δε χρειάζεται να στηρίζεστε πλέον στην A.I. για να καταστρώσετε στρατηγική στις μάχες σας ή να σας σηκώσουν, αν πέσετε στη μάχη.

O JD και η Kait έχουν μια… παραπάνω από φιλική σχέση

Το gameplay είναι ακριβώς όπως το θυμάστε από τα παλαιότερα παιχνίδια με κάποιες μικρές διαφορές. Όπως προαναφέραμε, ευτυχώς απέχει από τη δομή και τη ροή του Judgment, προσεγγίζοντας τα άλλα games της σειράς, με στιγμές εξερεύνησης, αλλά και καλά προγραμματισμένες μάχες σε καλοσχεδιασμένες πίστες με προσεγμένη επιλογή όπλων και εχθρών, ώστε να υπάρχει μια ομαλά αυξανόμενη δυσκολία.

H μεγαλύτερη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι πλέον μπορείτε ενώ τρέχετε να περάσετε κατευθείαν πάνω από ένα εμπόδιο/κάλυψη και αυτό λέει πολλά για τις μηδαμινές αλλαγές στο gameplay του τίτλου. Δυστυχώς, έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια, το gameplay είναι απαράλλαχτο. Θα περιμέναμε έπειτα από τόσα χρόνια, μετά από αλλαγή γενιάς και μετά από αλλαγή developer κάτι αρκετά διαφορετικό. Κι όμως το Gears 4 τολμά και κάνει μόνο ελάχιστες αλλαγές με μερικές εμπνευσμένες ιδέες στα όπλα και στους εχθρούς, ίσα ίσα για να τις θεωρήσουμε ενδιαφέρουσες και να αναρωτιόμαστε για τι άλλο είναι ικανή η νέα εταιρεία… και να μείνουμε με την όρεξη.

Οι βίαιες εκτελέσεις επιστρέφουν για μια ακόμα φορά

Αν αγοράσετε το παιχνίδι ψηφιακά για Xbox One, το λαμβάνετε δωρεάν και στην Windows 10 έκδοση, αλλά και το ανάποδο.Τα modes στα οποία μπορείτε να πάρετε μέρος εκτός του campaign, είναι το επιτυχημένο Horde Mode 3.0, το οποίο επιστρέφει με σύστημα κλάσεων, το οποίο επιτρέπει βαθύτερο επίπεδο στρατηγικής, αλλά και την προσθήκη του Fabricator: ενός μηχανήματος, στο οποίο χαλάτε ενέργεια για να δημιουργήσει για εσάς κάποιο όπλο (επιθετικό ή αμυντικό), το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα δεκάδες κύματα εχθρών, που θα σας επιτεθούν.

Εκτός από το Horde Mode υπάρχει το κλασικό επιτυχημένο Multiplayer mode, με μερικά νέα modes, αυτή τη φορά, τα οποία όμως βασίζονται στο κλασικό Deathmatch ή Warzone του Gears. Εκτός από τα KIng of the Hill και Warzone που ούτως ή άλλως είναι τα must, τα νέα Dodge Ball και Arms Race μάς κέντρισαν το ενδιαφέρον, δημιουργώντας αρκετές εντάσεις.

Tα ρομπότ θα είναι οι εχθροί σας στα πρώτα Acts του παιχνιδιού

Τεχνικός Τομέας
Το Gears of War 4 αποτελεί μία από τις αποκλειστικότητες της Microsoft και έναν τίτλο, που είναι μέρος μιας πρωτοποριακής σειράς, τουλάχιστον όσον αφορά τον τεχνικό τομέα. Το Gears 4 δυστυχώς όμως δεν εντυπωσιάζει. Σε καμία περίπτωση δε χαρακτηρίζεται άσχημο το αποτέλεσμα, ούτε καν μέτριο. Είναι αρκετά καλό. Όμως δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε από τη ναυαρχίδα του roster του Xbox One. Ο τίτλος τρέχει στα 1080p/30 στο campaign και στα 1080p/60 στο multiplayer, δίνοντας έτσι την καλύτερη δυνατή απόκριση, αφαιρώντας όμως αρκετά από την λεπτομέρεια.

Τα εικαστικά του τίτλου ως επί το πλείστον είναι πολύ όμορφα με τα περιβάλλοντα να είναι οι πρωταγωνιστές, αλλά και τα εφέ των ανεμοστρόβιλων και των ηλεκτρικών καταιγίδων. Τα μοντέλα των χαρακτήρων δυστυχώς δεν διακρίνονται ούτε από την καλαισθησία, ούτε από την έμπνευση, ενώ οι λεπτομέρειές τους δεν φτάνουν άλλες κορυφαίες παραγωγές με τα cutscenes να είναι pre-rendered στην πλειοψηφία τους και να χρησιμοποιούν μοντέλα ανώτερης ποιότητας, με αρκετά καλό encoding και συνεπώς καθαρή εικόνα.

Μερικά από τα backgrounds είναι πραγματικά πολύ όμορφα

Ο τίτλος τρέχει στην Unreal Engine 4 διατηρώντας πολλά στοιχεία από προηγούμενες εκδόσεις της σειράς, τα animations σχεδόν ανέπαφα, πολλές επιφάνειες παρόμοιες με τα παλαιότερα παιχνίδια και άλλα πολλά αναμασήματα. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα κρίνεται παραπάνω ικανοποιητικό, κυρίως λόγω του ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή γίνεται χαμός επί της οθόνης από εφέ, ενώ παράλληλα τα πολυάριθμα εφέ δεν επηρεάζουν τις επιδόσεις του, εκτός σπάνιων περιπτώσεων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Gears 4 υποστηρίζει HDR λειτουργία για όσους διαθέτουν Xbox One S και την οθόνη με τη συγκεκριμένη λειτουργία.

Ο ήχος βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, με μουσική επένδυση που θα τοποθετούσαμε σε αρκετά ψηλό σημείο στο βάθρο, η οποία κλέβει την παράσταση. Τα voice overs είναι πολύ ποιοτικά και ταιριαστά στο στυλ που θέλησε να ακολουθήσει η The Coalition, ενώ ο Marcus για μία ακόμα φορά κλέβει την παράσταση. Τα λοιπά ηχητικά εφέ είναι ανάμεσα στα καλύτερα του είδους, όπως ήταν πάντα.

H σκηνή με τη μηχανή είναι χορταστική για το μάτι, αλλά ανούσια όσον αφορά το gameplay

Συμπέρασμα
Το Gears of War 4 οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας απογοήτευσε έπειτα από τόσο μεγάλη περίοδο αναμονής και αλλαγή γενιάς. Όμως, είναι ένας τίτλος σίγουρα άνω του μετρίου που προσφέρει ένα υπερπλήρες πακέτο, διατηρώντας παράλληλα τα ποιοτικά στάνταρντας, που έχει θέσει η σειρά. Επίσης αξίζει να επισημάνουμε την Xbox Anywhere λειτουργία του τίτλου, που σημαίνει ότι αν αγοράσετε το παιχνίδι ψηφιακά για Xbox One, το λαμβάνετε δωρεάν και στην Windows 10 έκδοση, αλλά και το ανάποδο.

Το campaign με τις χλιαρές του στιγμές και το πείσμα της Microsoft να παραμείνει τόσο κοντά όμως στις αρχικές κυκλοφορίες, δεν το άφησαν να ανθίσει. Περιμένουμε καλύτερα πράγματα από την The Coalition, καθώς οι λεπτομέρειες που έχουν προστεθεί αποτελούν ιδέες με προοπτικές. Παράλληλα περιμένουμε περισσότερες καινοτομίες τόσο στο gameplay, όσο και στον τεχνικό τομέα, ενώ το σενάριο κατά πάσα πιθανότητα του επόμενου παιχνιδιού θα είναι και αυτό που πραγματικά θέλαμε να δούμε. Η The Coalition αρκεί να ακολουθήσει τα ένστικτά της και η Microsoft απλά να την εμπιστευθεί. 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Microsoft Ελλάς για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης