Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συσκευή:  LG Sound Bar SN11R

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Τύπος: Sound Bar 7.1.4 ch

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαστάσεις: 1443 X 63 X 146 χιλ. (main soundbar) / 130 X 211,5 X 191,2 χιλ (πίσω ηχείο) / 221,0 X 390,0 X 312,8 χιλ. (subwoofer)
Βάρος: 7,2 kg. (main soundbar) / 5,2 kg (πίσω ηχείο) / 7,8 kg. (subwoofer) / 25,2 kg. (μεικτό)
Ισχύς (THD 10%): 50W X 2 (Front) / 50W (Center) / 50 X 2 (Surround) / 50 X 2 (Top) / 220W (Subwoofer) / 770W (σύνολο)
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi / Bluetooth 5.0 (Codec: SBC) / Optical / HDMI 2.1 (HDCP 2.3) – In/Out / USB // Passthrough: HDR10, Dolby Vision
Μορφή Αποκωδικοποίησης: LPCM, Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital, DTS:X, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution, DTS Digital Surround, AAC/AAC+, FLAC – C4A/USB, OGG – C4A/USB, WAV – C4A/USB, MP3 – C4A/USB, WMA – USB, AAC – C4A/USB
Κατανάλωση: 75W (σε λειτουργία) / 0,5W (σε αναμονή)
Χρώμα: Dark Steel Silver

Τιμή: €1.499,00 [LG.com/gr]


 

Δείτε τη video-παρουσίαση:

 

 

Οι ηχομπάρες εμφανίστηκαν στην αγορά πριν αρκετά χρόνια για να δώσουν λύση στους καταναλωτές που αποζητούν ποιοτικό ήχο, αλλά κυρίως ευκολία εγκατάστασης. Εν αντιθέσει με τη λύση ενισχυτή και ξεχωριστών ηχείων, οι ηχομπάρες πάντα προσέφεραν αυτό που λέμε «plug ‘n play». Τα τελευταία χρόνια όμως οι sound bars φαίνεται ότι στοχεύουν και στη hi-end ποιότητα.

H LG, πρωτοπόρος στην εικόνα και στον ήχο, δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει εκτός. Πέρα από την τεράστια γκάμα ηχείων που διαθέτει στην αγορά, η εξειδίκευση στον τομέα της ψυχαγωγίας στο σαλόνι δίνει ένα αβαντάζ, που λίγοι κατασκευαστές έχουν. Συνδυάζοντας κορυφαία τεχνολογία σε εικόνα και ήχο, είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, είτε αυτό λέγεται gaming, είτε κινηματογραφική εμπειρία, είτε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα περιλαμβάνει πολυμέσα.

Η εταιρεία φέτος παρουσιάζει μια νέα σειρά από Sound Bars, με την κορυφαία εξ αυτών να είναι η SN11R. Πρόκειται για μία ηχομπάρα που είναι πολλά παραπάνω απ’ ό,τι περιμέναμε, καθώς έχουμε 7.1.4 κανάλια. «Πώς γίνεται αυτό;», θα ρωτούσε εύλογα κάποιος. Η LG έχει γεμίσει οδηγούς και έξτρα ηχεία το συγκεκριμένο προϊόν για να δώσει τη βέλτιστη εμπειρία. Ας δούμε λίγο τα ηχεία μας.

Για αρχή έχουμε συνολικά μια μπάρα περίπου 1,44 μ., δύο surround ηχεία με δύο οδηγούς το καθένα και ένα sub-woofer. Η συνολική ισχύς φτάνει τα 770 Watt RMS και δεν το αμφισβητούμε ούτε στο ελάχιστο, αφού όσο μπορέσαμε να «τσιτώσουμε» το σύστημα, ανταπεξήλθε εντυπωσιακά σε ένταση.

Αυτό δεν φαίνεται από την εμφάνιση, η οποία είναι με απλές γραμμές και γενικά δεν τραβά την προσοχή. Το woofer είναι στις 7 ίντσες, φτάνει τα 220 Watt RMS και είναι αρκετά ογκώδες για συνοδευτικό ηχομπάρας, ενώ τα surround ηχεία μοιάζουν σε εμφάνιση με το woofer. Έχουν δύο οδηγούς το καθένα, έναν να κοιτάει πάνω κι έναν μπροστά. Η μπάρα διαθέτει τρία ηχεία μπροστά, δύο στα πλάγια και δύο αριστερά και δεξιά που κοιτάζουν πάνω με στρογγυλές γρίλιες. Ο σχεδιασμός δίνει μια χαρακτηριστική εμφάνιση, η οποία κατά τ’ άλλα θα ταιριάξει όμως με οποιοδήποτε σαλόνι, αρκεί να έχετε αρκετά μακρύ έπιπλο, αφού η μπάρα είναι ιδιαίτερα… μακριά, καθώς είχε ακόμα μεγαλύτερο μήκος από την 55άρα τηλεόραση με την οποία τη συνδυάσαμε. Στο επάνω μέρος της έχει μια επιφάνεια με touch controls για τις βασικές της λειτουργίες.
Μετά την εμφάνιση, το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κανείς, είναι ότι το woofer και τα δύο επιπλέον ηχεία έρχονται μονάχα με το καλώδιο ρεύματος. Όλο το σύστημα συνδέεται ασύρματα και μάλιστα άμεσα, χωρίς να χρειαστεί καμία ρύθμιση. Τα βάζετε στην πρίζα και αυτό είναι όλο. Επιπλέον πόντους στην ηχομπάρα της LG για την ευκολία. Όταν είδαμε ότι έρχεται με επιπλέον ηχεία, αυτό ήταν κάτι που φοβηθήκαμε ότι θα έκλεβε από την ευχρηστία, όμως πραγματικά μιλάμε για ιδανική κατάσταση.

Στα της συνδεσιμότητας έχουμε ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα hi-end προϊόν. Στο πίσω μέρος της Sound Bar έχουμε τρεις θύρες HDMI με τη μία από αυτές να λειτουργεί με ARC/eARC, μια είσοδο για οπτική ίνα, μία θύρα USB, στην οποία μπορείτε να διαβάζετε τα στικάκια σας, αλλά υποστηρίζει και ασύρματη σύνδεση μέσω Bluetooth, Wi-Fi ή και Chromecast.

Η μπάρα συνοδεύεται από ένα μικρό και ελαφρύ τηλεκοντρόλ που έχει κουμπιά για τις πιο χρήσιμες λειτουργίες, όμως ακόμα πιο χρήσιμη είναι η εφαρμογή για smartphones, LG Wi-Fi Speaker, που επιτρέπει πιο άμεσο χειρισμό και ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες και τη ρύθμιση για το καλιμπράρισμα του χώρου μέσω AI. Η SN11R μαζί με άλλες φετινές μπάρες της LG υποστηρίζει τη λειτουργία AI Room Calibration, το οποίο θα ρίξει ήχο από τα ηχεία για να εντοπίσει την τοποθεσία τους και να ορίσει αυτόματα αποστάσεις κι εντάσεις για τη βέλτιστη εμπειρία του ακροατή. Η τεχνητή νοημοσύνη θα υπολογίσει τη θέση σας και θα ορίσει ακριβώς πώς πρέπει να ακούτε από κάθε ηχείο. Είναι μια λειτουργία που έχουμε δει ξανά σε ενισχυτές, αλλά δεν έχουμε συνηθίσει από sound bars.

Όλα τα παραπάνω φυσικά έρχονται σαν χαρακτηριστικά για να απολαύσουμε ιδανικά τον ψηφιακό ήχο μας. Έχουμε υποστήριξη Dolby Atmos και DTS:X, ενώ γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι οδηγοί που κοιτάζουν πάνω. Στην αγορά υπάρχει μόνο άλλη μία ηχομπάρα που προσφέρει κάτι τέτοιο και η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια sound bar μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως ένα home theater ηχοσύστημα. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο, που ο ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να ψάξει για ενισχυτές και σετ ηχείων. Η LG προσφέρει σε ένα κουτί τα πάντα. Καταλήγουμε σίγουρα λοιπόν στο ότι έχουμε την πιο βολική Dolby Atmos λύση για το σπίτι.

Πώς είναι όμως ο ήχος; Δοκιμάσαμε την μπάρα σε διάφορες περιστάσεις, είτε αυτό ήταν gaming με surround ήχο, ταινίες μέσω Blu-ray, Netflix , αλλά και μουσική μέσω Spotify και Tidal. Η συνολική εμπειρία ήταν ικανοποιητική για ένα σύστημα στα χρήματα που κοστίζει η SN11R και συνάδει με κάτι που θα βλέπαμε σε ξεχωριστά ηχεία με αντίστοιχο κόστος. Μας εξέπληξε πολύ θετικά για ηχομπάρα, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα. Η συχνοτική απόκριση πολλές φορές ενώ είναι ζεστή, τείνει να μην είναι ιδιαίτερα ακριβής, ειδικότερα στα μπάσα, όμως από την άλλη οι μεσαίες συχνότητες, ειδικότερα οι φωνές, ακούγονται με εξαιρετική απόδοση.

Η μπάρα έχει 5 modes για τον ήχο: Standard, Movie, Music, AI Sound και Bass. Τα ονόματά τους είναι αρκετά επεξηγηματικά και διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, όμως χρειάστηκε να προβούμε σε μερικές αλλαγές για να ακούμε καλύτερα. Για παράδειγμα στα παιχνίδια, δεν θέλετε το Movie, το οποίο τείνει να υπερκαλύψει με τα μπάσα κάποιες λεπτομέρειες που χρειάζεστε, αλλά από την άλλη σχεδόν σε όλα τα modes το κεντρικό ηχείο είναι σε ελαφρώς χαμηλότερη ένταση απ’ ό,τι θα θέλαμε. Φυσικά όλα ρυθμίζονται και δεν τίθεται θέμα, αλλά είναι κάτι που ίσως θα περιμέναμε να είναι από πριν καλύτερα ρυθμισμένο. Ενδιαφέρον έχει το AI Sound το οποίο υποστηρίζει ότι προσαρμόζει εντάσεις και EQ αναλόγως περιεχομένου. Ήταν σχεδόν καθολικά το mode που είχαμε ενεργοποιημένο, αφού δούλευε αρκετά καλά στις περισσότερες περιπτώσεις. Το μπάσο της SN11R είναι πολύ δυνατό στις περισσότερες λειτουργίες και αν είστε σε μικρό σαλόνι, σίγουρα θα χρειαστεί μείωση σε όλα τα modes. Παρ’ όλα αυτά δίνει εξαιρετική αίσθηση με μπόλικο boom για κινηματογραφική εμπειρία.

Το χαρακτηριστικό για το οποίο ξεχωρίζει όμως το συγκεκριμένο προϊόν είναι η κάθετη κατευθυντικότητα, η οποία έρχεται όχι μόνο με το Dolby Atmos, αλλά και με όλες τις μετατροπές που κάνει μόνο του το προϊόν για να σας δώσει ήχο από κάθε οδηγό, ακόμα κι αν ακούτε απλά μουσική (με 2 κανάλια). Η καθαρότητα του πεδίου είναι μεγάλη, τόσο λόγω του μεγάλου μήκους της μπάρας, όσο και λόγω των 4 ηχείων που κοιτάζουν το ταβάνι μας. Παράλληλα, ακριβώς λόγω των πολλών οδηγών, έχουμε πολλές πηγές για τους ήχους μας κι έτσι έχουμε ισχυρό και καθαρό στίγμα από τον κάθε ήχο. Είτε είμαστε σε πολεμική ταινία με τις σφαίρες να πετούν από παντού, είτε σε gaming περιβάλλον, καταλαβαίνουμε πλήρως και χωρίς φθηνά τρικ για την τρισδιάστατη απεικόνιση, από πού έρχεται ο ήχος, διακρίνοντας ακόμα και το ύψος.

Η Meridian για μία ακόμη φορά συνεργάζεται με την LG για να δώσει ποιότητα στον ήχο μέσω του υψηλής ποιότητας digital signal processing και παίρνουμε το βέλτιστο, υψηλής ανάλυσης αποτέλεσμα, στα 24-bit και 192kHz. Είναι ένα επιπλέον «προσόν», το οποίο επίσης δηλώνει την hi-end φύση του προϊόντος και μπορεί να καθησυχάσει τον χρήστη που επιθυμεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 

Συμπέρασμα
 

Η SN11R είναι μία από τις πιο hi-end sound bars που θα βρείτε στην αγορά. Η ευκολία χρήσης και οι επιλογές συνδεσιμότητας είναι κάτι παραπάνω από ιδανικές, ενώ ο σχεδιασμός θα ταιριάξει με κάθε τηλεόραση και σαλόνι. Η συμβατότητα με Dolby Atmos και DTS:X είναι ο λόγος για τον οποίο θα επιλέξει κάποιος τη συγκεκριμένη μπάρα της LG και ο ήχος είναι ως επί το πλείστον εξαιρετικός. Υπήρξαν περιπτώσεις που περιμέναμε καλύτερη ρύθμιση ή ελαφρώς ακριβέστερη συχνοτική απόκριση, όμως στα περισσότερα σενάρια, η SN11R αποδίδει πολύ καλά και κυρίως ξεκούραστα, αφού όλα γίνονται σχεδόν αυτόματα, όπως αποδεικνύει το AI Sound mode, που λειτουργεί ιδανικά για μια μέση χρήση.
Αν ψάχνετε την καλύτερη «εύκολη» λύση Dolby Atmos για το σαλόνι σας, η SN11R σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει.
 

Βαθμολογία: 8/10
 

H συσκευή μάς παραχωρήθηκε για μερικές ημέρες για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης