Τα Mii έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το 2006, στο Wii. Τα χαριτωμένα ανθρωπάκια της Nintendo, που ουσιαστικά αποτελούν ψηφιακά άβαταρ των παικτών, σταδιακά βρήκαν τον δρόμο τους και σε άλλες κονσόλες, όπως τα Nintendo 3DS, Wii U και Nintendo Switch, όμως η αλήθεια είναι ότι όσο περνούσε ο καιρός τόσο μειωνόταν και η χρησιμότητά τους. Παρ’ όλα αυτά, η Nintendo είναι πάνω από όλα εφευρετική και το 2016 (το 2017 παγκοσμίως) βρήκε τον τρόπο να αξιοποιήσει εκ νέου τις “καρικατούρες” των παικτών, μετατρέποντάς τις στους πρωταγωνιστές ενός παιχνιδιού: του Miitopia. Ο ίδιος τίτλος κάνει τώρα την επανεμφάνισή του στο Nintendo Switch ως remaster από τη Grezzo και φέρνει για άλλη μια φορά τα Mii στο προσκήνιο.
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το remaster του Miitopia δεν φέρνει τα πάνω κάτω και μάλιστα πέφτει σε μια παγίδα που προέκυψε με την πάροδο του χρόνου. Βλέπετε, όλη η γοητεία του συγκεκριμένου τίτλου κρύβεται στο γεγονός ότι μπορείτε να εισάγετε όλα τα Mii που έχετε δημιουργήσει στο παιχνίδι, κάνοντάς το αυτόματα πιο διασκεδαστικό και πιο προσωπικό, αφού οι χαρακτήρες με τους οποίους αλληλεπιδράτε είναι δικοί σας. Όμως, στο Switch, οι παίκτες δεν ασχολούνται τόσο με τα Mii πλέον και οι πιθανότητες να έχετε μια ντουζίνα από άβαταρ για να χρησιμοποιήσετε είναι πιο μικρή από τότε που κυκλοφόρησε πρώτη φορά ο τίτλος. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να διαλέξετε τα Mii που σας προτείνει το παιχνίδι, κάτι που δεν προσφέρει την ίδια διασκέδαση και οικειότητα (ή να αφιερώσετε χρόνο για να δημιουργήσετε τα δικά σας).
 

Προσπερνώντας το προαναφερόμενο “πρόβλημα”, το Miitopia παραμένει σχεδόν το ίδιο απλοϊκό RPG που γνωρίσαμε πριν μερικά χρόνια. Το ίδιο υπερβολικά απλοϊκό. Κάτι που το κάνει μια εξαιρετική επιλογή για τις μικρότερες ηλικίες, αλλά όχι για το ενήλικο κοινό που ίσως να το βρει εξαιρετικά εύκολο, ρηχό και επαναλαμβανόμενο. Η ιστορία ενός ήρωα που πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα από χαρακτήρες, για να αντιταχθεί στον «Άρχοντα του Σκότους» (του οποίου το πρόσωπο επιλέγετε εσείς) καθώς παγιδεύει τις ψυχές των κατοίκων της Miitopia, μπορεί να σας ψυχαγωγήσει, αλλά έως ένα σημείο.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιλογές παραμετροποίησης των χαρακτήρων φαίνεται να μην έχουν τέλος, δίνοντάς σας τεράστια ελευθερία για να δημιουργήσετε όσους χαρακτήρες θέλετε και όπως εσείς τους θέλετε. Πέρα από την εμφάνιση, ενδιαφέρον έχει και η διαφοροποίηση των Mii μέσω της επιλογής επαγγέλματος και προσωπικότητας, τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους στη μάχη αφού ορίζουν τις δυνατότητές τους, τα στατιστικά τους και μεταξύ άλλων, πόσες φορές μπορεί να επιτεθεί ο κάθε χαρακτήρας. Η ομάδα σας δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο σας, καθώς τη διαχειρίζεται η AI του τίτλου, κάτι που ευτυχώς κάνει με ικανοποιητικό τρόπο.
 

Επιπλέον, σε διάφορες περιπτώσεις, τα Mii σας θα έχουν τη δυνατότητα να “δεθούν” μεταξύ τους, γεγονός που θα σας ωφελήσει στις μάχες και παράλληλα θα σας χαρίσει διασκεδαστικές σκηνές, με χιουμοριστικούς διαλόγους. Για να έχετε την ευκαιρία να δείτε τους ήρωες σας να αλληλοεπιδρούν όμως θα χρειαστεί να περιηγηθείτε στον χάρτη του Miitopia, το οποίο είναι μια κουραστική διαδικασία. Ευτυχώς, το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψετε σε “fast forward”.
 

Το Miitopia είναι ένα πολύ χαριτωμένο παιχνίδι, με χιούμορ και απλούς μηχανισμούς που ευνοούν τις μικρές ηλικίες. Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του και η επιφανειακή του προσέγγιση ίσως να αποθαρρύνουν τους ενήλικους παίκτες, όμως για ένα απόγευμα με την οικογένεια παραμένει μια διασκεδαστική επιλογή, ειδικά αν αφιερώσετε τον χρόνο που χρειάζεται για να φτιάξετε τους δικούς σας χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας το εκτενές character creation που προσφέρεται.
 

Βαθμολογία


 

Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Miitopia
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Grezzo
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Είδος:‌ Role-playing
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 21 Μαΐου 2021

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης