Πληροφορίες

Τίτλος: NBA 2K17
Πλατφόρμες: PC / PS4 / Xbox One / PS3 / Xbox 360
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Visual Concepts
Εκδότρια Εταιρεία: 2K Sports
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 2K Sports και η Visual Concepts έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να χτίσουν μία μπασκετική “δυναστεία” στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Χωρίς υπερβολές, ελάχιστοι είναι εκείνοι που εκφέρουν αντίθετη άποψη. Η σειρά NBA 2K έχει καθιερωθεί πλέον στην κορυφή της κατηγορίας έναντι του ανταγωνισμού που ακούει στο όνομα NBA Live. Με την μεγάλη επιτυχία της πρώτης -και εν μέρει την μεγάλη αποτυχία της δεύτερης αν θέλετε- η Electronic Arts φέτος αποφάσισε να κυκλοφορήσει το δικό της ετήσιο μπασκετικό τίτλο στις αρχές του 2017, προσπαθώντας για μία ακόμη φορά να αναγεννήσει το franchise της.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερους τίτλους της 2K Games ΕΔΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, έχουμε την κυκλοφορία του NBA 2K17, που για τους επόμενους μήνες θα βρίσκεται μόνο του στο «παρκέ» της αγοράς. Το NBA 2K16 ήταν ομολογουμένως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς. Αυτό που μένει να δούμε είναι τι αλλαγές και τι προσθήκες πραγματοποίησαν οι δημιουργοί της σειράς φέτος με δεδομένα και τα μειωμένα επίπεδα πίεσης από άποψη ανταγωνισμού.
Ξεκινώντας το παιχνίδι, αντιληφθήκαμε ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα μικρό «λίφτινγκ» στο HUB του κυρίως μενού. Τα Modes πλέον είναι ευκολότερα προσβάσιμα και δίνεται μία καθαρότερη εικόνα του περιεχομένου προς εξυπηρέτηση των παικτών.

Για ακόμη μία χρονιά τα ρόστερ των ομάδων του NBA είναι πλήρως ενημερωμένα με τις συχνές ενημερώσεις να πραγματοποιούν τις όποιες αλλαγές προκύπτουν. Η Ευρωλίγκα επιστρέφει με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να δηλώνουν το παρών. Τα ρόστερ των ομάδων της Ευρωλίγκα αν και δεν είναι πλήρως ενημερωμένα είναι κοντά στα τωρινά δεδομένα με εξάλειψη παικτών, που δεν ανήκουν πλέον σε αυτές και κάποιες μεταγραφές. Ρεαλιστικότερα σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες που διατηρούσαν ρόστερ ενός χρόνου πίσω. Μάλιστα, υπάρχουν διαθέσιμες και οι εθνικές ομάδες των ΗΠΑ και Αυστραλίας.

Από άποψη διαθέσιμων Modes, δεν υπάρχει κάποια νέα προσθήκη. Ωστόσο, τα ήδη υπάρχοντα έχουν εμπλουτιστεί. Το MyCareer την περασμένη χρονιά εισήγαγε ένα μοντέλο κινηματογραφικό με το “Livin’ Da Dream” του Spike Lee, αποσπώντας όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια. Φέτος, η Visual Concepts δίνει ξανά ιδιαίτερη ταυτότητα στο Mode με ένα βασικό σενάριο και μία σειρά από Cut-Scenes. Αυτήν τη φορά όμως εστιάζει στη διασκέδαση και με την προσθήκη RPG στοιχείων, ενώ συνάμα φαίνεται να αφουγκράζεται το κοινό του παιχνιδιού και να του προσφέρει αυτό που ζητούσε. Στο νέο MyCareer, λοιπόν, ξεκινάτε επιλέγοντας αρχικά το κολέγιο που θα εκπροσωπήσετε μέσα από έναν ικανοποιητικό διαθέσιμο αριθμό -για πρώτη φορά- και έπειτα τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους προς τον μαγικό κόσμο του NBA. Το Cast των ηθοποιών εμπλουτίζει ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν στον ρόλο του Justice Young, του συμπαίκτη και νέου φίλου στο ξεκίνημα της καριέρας σας στο NBA. Συνολικά, οι προσθήκες του MyCareer είναι μόνο ευχάριστες και ευελπιστούμε πως θα τις απολαύσετε όσο κι εμείς.

Τα MyGM και MyLeague παρουσιάζονται επίσης εμπλουτισμένα. Το βάθος των επιλογών έχει αυξηθεί ξεπερνώντας ίσως και τα επιθυμητά επίπεδα ρεαλισμού. Στο MyGM, υπό το βλέμμα πάντα του ιδιοκτήτη καθενός franchise, έχετε τον πλήρη έλεγχο των επιλογών. Εκτός από τον έλεγχο της ομάδας εντός γηπέδου θα έχετε λόγο από την πρόσληψη του προσωπικού και τη διαχείριση των συμβολαίων των παικτών σας μέχρι την αλλαγή στις τιμές των εισιτηρίων, του merchandise ή και… του παγωτού που θα πωλείται έξω από το γήπεδο. Μπορείτε ακόμη και να συμμετάσχετε σε συνεδρίες των ιθυνόντων του NBA, προτείνοντας αλλαγές των κανονισμών του παιχνιδιού, όπως π.χ. τη μείωση του χρόνου επίθεσης κάθε ομάδας από είκοσι τέσσερα σε είκοσι δευτερόλεπτα.

Το MyTeam επιστρέφει επίσης ανανεωμένο. Το δημοφιλές Mode σας δίνει τη δυνατότητα για μία ακόμη χρονιά να χτίσετε την ομάδα των ονείρων σας και να αντιμετωπίσετε πραγματικούς παίκτες ανά τον κόσμο, συνδυάζοντας σύγχρονους αλλά και θρυλικούς παίκτες του παρελθόντος, συλλέγοντας παράλληλα την κλασική συλλογή από κάρτες στο υπάρχον άλμπουμ. Μικρές απαραίτητες πινελιές φρεσκαρίσματος εντοπίστηκαν τόσο στο Blacktop όσο και στα διαδικτυακά Modes MyPark και 2K Pro-Am.

Το απαραίτητο φρεσκάρισμα έχουν δεχθεί και οι Gameplay μηχανισμοί του franchise. Έχουν προστεθεί ακόμη περισσότερα animations και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα διακριτό και από τον τρόπο κλεψίματος της μπάλας. Πλέον, είναι ευκολότερο για κάποιον παίκτη να παρεμποδίσει την πορεία της μπάλας κατά την πάσα προς κάποιον αντίπαλο ή ακόμη και να την αποσπάσει από τον έλεγχο του. Αυτό ισχύει τόσο για τους πραγματικούς παίκτες όσο και για την A.I. του τίτλου. Βέβαια, ακόμη η παρατεταμένη προσπάθεια για κλέψιμο οδηγεί σε αβίαστο, φάουλ όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες σεζόν.

Έπειτα, υπάρχει αλλαγή στον μηχανισμό των σουτ. Φέτος, το καλύτερο δυνατό σουτ απαιτεί το πλήρες “γέμισμα” της σχετικής μπάρας και όχι το σταμάτημα σε συγκεκριμένο σημείο. Η εν λόγω μπάρα, μάλιστα, μεγαλώνει ή μικραίνει αναλόγως το σημείο, από όπου σουτάρει ο παίκτης δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο και την ικανότητα του στο σκοράρισμα από εκεί. Επίσης, έχει προστεθεί και ένας διακριτικός κύκλος κάτω από τον παίκτη, ο οποίος όντας μπλε ή κόκκινου χρώματος υποδεικνύει αντίστοιχα τα “cold” και “hot” σημεία για σουτ κάθε παίκτη. Αλλαγή έχει υπάρξει και στον χειρισμό της ντρίμπλας. Σε αντίθεση με την περσινή κυκλοφορία, που με την περιστροφή απλά του δεξί αναλογικού μοχλού μπορούσε κανείς να πραγματοποιήσει μία ευρεία γκάμα, τώρα απαιτείται μεγαλύτερος συνδυασμός πλήκτρων για ντρίμπλες, πέρα των πολύ βασικών.

Οπτικά, το αποτέλεσμα φαίνεται να παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μία πάντα ποιοτική απόδοση των γηπέδων και των παικτών με «γεμάτες» υφές και εντυπωσιακά εφέ, όπως είναι αυτό του ιδρώτα σε πρόσωπα και κορμιά. Αναφερόμενοι στα κορμιά, κάτι που δεν μας άρεσε ήταν ο σχεδιασμός των λεπτών παικτών (π.χ. Κέβιν Ντουράντ) που απεικονίζονται περίεργα και σίγουρα όχι ρεαλιστικά. Η αναπαράσταση των αγώνων με τα εφέ φωτισμού, η μετάδοση των σχολιαστών, τα events του ημιχρόνου και άλλα πολλά δίνουν μία αίσθηση όσο λίγα αθλητικά παιχνίδια πως παρακολουθεί κανείς πραγματικό αγώνα στην τηλεόρασή του. Με λίγα λόγια, ο τομέας «παρουσίαση» είναι άψογος.

Συμπέρασμα
2K και Visual Concepts αφουγκράστηκαν το κοινό τους προσφέροντας με το NBA 2K17 στοιχεία που ζητούσε. Όλα τα Modes έχουν υποστεί το απαραίτητο «λίφτινγκ», ενώ το MyCareer αφήνοντας πίσω το πατατράκ του περσινού «Livin’ Da Dream» παρουσιάζεται όπως θα έπρεπε, διασκεδαστικό και με νέα RPG στοιχεία. Οι αλλαγές στους Gameplay μηχανισμούς λειτουργούν ευεργετικά και ανανεώνουν το ενδιαφέρον. Τεχνικά, το αποτέλεσμα συνεχίζει να παρουσιάζεται ποιοτικό, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως δεν πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες υπέρβασης.

Το NBA 2K17 είναι από τις πληρέστερες εκδόσεις του franchise, αξίζει κάθε λεπτό του ευρώ σας και υπόσχεται να σας προσφέρει «εργατοώρες» διασκέδασης. Μπορεί στην παρούσα φάση να αποτελεί τον μόνο μπασκετικό τίτλο για την σεζόν 2016-2017, ενώ η EA θα χρειαστεί να παρουσιάσει κάτι εντυπωσιακό στις αρχές του επόμενου έτους με τη δική της πρόταση για να καταφέρει να αποσπάσει τα βλέμματα από τον τωρινό “βασιλιά” του είδους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης