Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ New Pokemon Snap
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Bandai Namco Studios
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo
Είδος:‌ First-person rail shooter, Photography game
Ηλικίες:‌ 3+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 30 Απριλίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τα photography games είναι ένα είδος παιχνιδιών όχι και τόσο δημοφιλές στο ευρύ κοινό, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους. Βάζοντας τον παίκτη σε προκαθορισμένες καταστάσεις μερικών λεπτών, εκείνος καλείται να βγάλει όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες, αντικείμενων ή τοπίων, γίνεται.

Το νούμερο ένα παιχνίδι της κατηγορίας και ίσως το μόνο που θα σας έρχεται στο μυαλό, είναι το Pokemon Snap, από την κυκλοφορία του οποίου έχουν περάσει 22 χρόνια καθώς είχε κυκλοφορήσει το 1999 για το Nintendo 64. To Pokemon Snap είναι ένα ακόμα spin-off του δημοφιλούς franchise που ξεφεύγει τελείως από τις μάχες και από τα RPG στοιχεία της βασικής σειράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς να το περιμένει κανείς (ίσως και χωρίς να το ζητήσει κανείς), η Nintendo μαζί με την Bandai Namco αποφάσισαν ότι ήταν καλή στιγμή, μετά από 22 χρόνια, για ένα sequel και έτσι κυκλοφόρησε το New Pokemon Snap, αποκλειστικά για το Nintendo Switch.

Στο New Pokemon Snap αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός επίδοξου φωτογράφου, ο οποίος καταγράφει τις προσωπικές στιγμές των Pokemon και τη συμπεριφορά τους απέναντι στα άλλα Pokemon, σε ελεύθερο περιβάλλον χωρίς ανθρώπους.

Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στην περιοχή Lental, όπου σας περιμένει ο καθηγητής Mirror και η βοηθός του Rita, για να σας εξηγήσουν ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται στην περιοχή, το οποίο ονομάζεται Illuminal Light. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο και έτσι ο καθηγητής σας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία και ζητάει τη βοήθειά σας για την καταγραφή των Pokemon και των συμπεριφορών τους, στο πλαίσιο των ερευνών του.

Η ιστορία του New Pokemon Snap δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όμως παραμένει ενδιαφέρουσα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού (περίπου 9-10 ώρες), με σημαντική ποικιλία χαρακτήρων και Pokemon να περνάνε από την οθόνη του παίκτη.

Όπως και ο προκάτοχός του, το New Pokemon Snap αποτελεί ένα first-person photography παιχνίδι, όπου ο πρωταγωνιστής κινείται σε «ράγες» με το Neo One (ένα όχημα-υποβρύχιο) σε προκαθορισμένες διαδρομές, οι οποίες διαρκούν 3-4 λεπτά. Σε αυτά τα λεπτά ο παίκτης καλείται να φωτογραφίσει όσα το δυνατόν περισσότερα Pokemon, πληρώντας κάποια κριτήρια και κανόνες της φωτογραφίας, όπως τη σωστή “αποτύπωση” του Pokemon ως προς το μέγεθός του, την κατεύθυνση και τη συμπεριφορά του. Με άλλα λόγια, δεν αρκούν μερικές μακρινές φωτογραφίες. Στο τέλος της διαδρομής, ο καθηγητής Mirror αξιολογεί τις φωτογραφίες σας με βάση τα παραπάνω κριτήρια και σας επιβραβεύει με πόντους.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο καθηγητής Mirror έχει φροντίσει να σας εξοπλίσει με μια σειρά από εργαλεία, που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και τις φωτογραφίες πιο επιστημονικά εγκεκριμένες. Εκτός από το όχημα και την κάμερα, θα έχετε στην κατοχή σας φρούτα για να δελεάσετε τα Pokemon, μουσική για να τα απασχολήσετε και illuminal orbs, με τα οποία μπορείτε να τα κάνετε να λάμψουν και να αλλάξουν συμπεριφορά. Επιπλέον, μπορείτε να σκανάρετε το περιβάλλον για περισσότερες πληροφορίες και εναλλακτικά μονοπάτια στην κάθε περιοχή.

Η χρήση των παραπάνω μέσων θα σας βοηθήσει να φωτογραφίσετε τα Pokemon σε πιο ιδιαίτερες πόζες και άρα να επιβραβευτείτε με περισσότερους πόντους από τον καθηγητή Mirror. Έτσι οδηγούμαστε σε ένα από τα αρνητικά στοιχεία του τίτλου, καθώς το παιχνίδι μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενο, αφού κάποιες φορές θα σας ζητηθούν φωτογραφίες υπό συγκεκριμένες συνθήκες, κάτι που ίσως δεν καταφέρετε με την πρώτη, ούτε με τη δεύτερη διαδρομή. Σε μερικές περιπτώσεις θα χρειαστεί να παίξετε τις ίδιες διαδρομές παραπάνω από δύο φορές. Για παράδειγμα, ένα side quest μας ζητούσε να βγάλουμε φωτογραφία ένα Quagsire την ώρα που βουτούσε στη λίμνη. Το σημείο που έπρεπε να τραβηχτεί η φωτογραφία ήταν τόσο συγκεκριμένο, που έπρεπε να περάσουμε από την ίδια διαδρομή πάνω από τέσσερις φορές.

Συνολικά, στο New Pokemon Snap υπάρχουν 11 διαφορετικές περιοχές, τις οποίες θα επισκεφτείτε αρκετές φορές, υπό διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η επιλογή της ημέρας ή της νύχτας είναι μια από αυτές. Κατά τη διάρκεια της πρωινής “περιπλάνησης” θα συναντήσετε διαφορετικά Pokemon από ό,τι στη βραδινή σας διαδρομή. Ταυτόχρονα όσο παίζετε τις περιοχές ξανά και ξανά και όσο φωτογραφίζετε Pokemon, ανεβάζετε το research level κάθε περιοχής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν νέα Pokemon και νέα μονοπάτια τα οποία προηγουμένως δεν ήταν προσβάσιμα, βελτιώνοντας τις πιθανότητες για καλύτερες φωτογραφίες.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να γεμίσετε το PhotoDex και με τα 214 Pokemon (στο original υπήρχαν μόλις 63), όμως δεν αρκεί μια φωτογραφία από το καθένα. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα βαθμολόγησης της φωτογραφίας, όπου ανάλογα με το research level και τις συνθήκες που βρίσκεται το εικονιζόμενο Pokemon, μπορείτε να πάρετε και τα ανάλογα ratings. Για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο το entry για ένα Pokemon, πρέπει να τραβήξετε τέσσερις φωτογραφίες, μια για κάθε επίπεδο. Και εδώ εμφανίζεται ξανά το στοιχείο της επανάληψης.

Μια απουσία που σίγουρα δεν θα διαφύγει της προσοχής των φίλων του πρωτότυπου παιχνιδιού, είναι η μη ύπαρξη των evolution encounters, δηλαδή οι σκηνές στις οποίες ο παίκτης μπορούσε να ωθήσει ένα Pokemon στο να εξελιχθεί, με αποτέλεσμα να τραβήξει μια εξαιρετική φωτογραφία. Υπήρχε στο πρωτότυπο και καλό θα ήταν να υπήρχε και στο sequel, ώστε να αντικρίσουμε φαντασμαγορικές σκηνές με τα εξαιρετικά γραφικά του τίτλου.

Έπειτα, δίνεται η επιλογή να αποθηκεύσετε τις φωτογραφίες σας, να τις επεξεργαστείτε και να τις ανεβάσετε οnline. Παράλληλα, όσοι διαθέτουν ένα συγκεκριμένο εξάρτημα (instax mini link) για το Nintendo Switch, μπορούν να εκτυπώσουν τις φωτογραφίες, δημιουργώντας το δικό τους άλμπουμ.

Οπτικά, το New Pokemon Snap είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει σε παιχνίδι Pokemon μέχρι σήμερα. Κάθε περιοχή σφύζει από ζωή και χρώματα. Τα Pokemon είναι τόσο καλοσχεδιασμένα που είναι εμφανείς μέχρι και οι εναλλαγές των εκφράσεών τους. Τόσο σε docked, όσο και σε handheld μορφή, το οπτικό αποτέλεσμα εντυπωσιάζει, αν και η βασική απορία παραμένει κατά πόσο θα μπορούσε το Nintendo Switch να υποστηρίξει τόσο λεπτομερή γραφικά σε μη-scripted διαδρομές.

Στον ακουστικό τομέα έχει γίνει επίσης ικανοποιητική δουλεία, καθώς πλέον κάθε χαρακτήρας διαθέτει voice-overs, ενώ μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ αγγλικού και ιαπωνικού voice-over.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, το New Pokemon Snap φέρει ακέραιη την εμπειρία του προκατόχου του στη σημερινή εποχή, προσδοκώντας να επανακτήσει το παλιό κοινό αλλά και να προσελκύσει καινούργιους παίκτες, καθώς και κοινό μικρότερης ηλικίας.

Το παιχνίδι υπόσχεται μία χαλαρωτική περιπλάνηση και μία σχετικά ξέγνοιαστη εμπειρία αναζήτησης Pokemon, στο φυσικό περιβάλλον τους. Σίγουρα δεν είναι ένα παιχνίδι για όλους, γιατί απαιτεί αρκετή υπομονή και επιμονή λόγω των συχνών επαναλήψεών του. Αν όμως σας άρεσε το πρωτότυπο, το New Pokemon Snap πρέπει να θεωρείται μια εγγυημένη αγορά για εσάς.

Βαθμολογία:  8/10
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης