Συσκευή: Nokia 8 Sirocco

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:
Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835 (4×2.5 GHz Kryo & 4×1.8 GHz Kryo)
Οθόνη: P-OLED 5.5’’, (1440 x 2560, 534 ppi)
Μνήμη: 6GB RAM / 128GB (εσωτ. αποθ. χώρος)
Κάμερα: Kύρια κάμερα: Διπλή κάμερα: 12 MP, f/1.8 , 13 MP, f/2.6, 2x optical zoom // Εμπρόσθια κάμερα: 5 MP, f/2.0
Video Recording: 2160p@30fps, 1080p@30fps
Μπαταρία: 3260 mAh
Λειτουργικό σύστημα: Android Oreo 8.0 (Android One)
Διαστάσεις: 140.9 x 73 x 7.5 χιλιοστά
Βάρος: 177 γραμμάρια
Δίκτυα/Συνδέσεις: GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz // LTE-A Pro Cat 18 (1200/150 Mbit/s), HSDPA+ (4G) 42.2 Mbit/s, HSUPA, UMTS // Bluetooth 4.2 // NFC // USB Type-C // Quick Charge 4.0, Wireless Charging //
Χρώματα: Black
Τιμή: 799,00 €

Εισαγωγή
“Nokia”… Ένα όνομα, μια εταιρεία, μια ιστορία. Τη δεκαετία του ΄90 όταν τα κινητά τηλέφωνα ξεκίνησαν να είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα μας, δεν υπήρχε άτομο στον πλανήτη που να μην είχε δει έστω συσκευή Nokia. Αποδεδειγμένα ήταν από τα πιο περιζήτητα brands. Πλέον, με την HMD Global να προσπαθεί να πάρει πίσω το χαμένο έδαφος της Nokia, μπαίνει με τη σειρά της στον ανταγωνισμό και έρχεται να προτείναι τη δική της ναυαρχίδα, το Nokia 8 Sirocco. Χτυπάει τον ανταγωνισμό; Θα ζήσουμε ένδοξες στιγμές βγαλμένες από το παρελθόν;
Για να δείτε το Nokia 8 Sirocco σε όλα τα διαθέσιμα χρώματα, πατήστε εδώ.

Σχεδιασμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εμφανισιακά τουλάχιστον, η συσκευή θα σας δώσει έναν καλό λόγο να τη δείτε με άλλο μάτι. Μη σας ξεγελούν οι 5,5 ίντσες της οθόνης, αφού ό,τι χάνει σε μήκος, το κερδίζει σε πλάτος. Με έναν premium σχεδιασμό και κυρτότητα στα άκρα, αντιλαμβάνεται κανείς πως πλέον τα πράγματα έγιναν σοβαρά. Ελάχιστες είναι οι συσκευές της αγοράς που κρατούν την full-edge display που προσθέτει μια ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και μία ανασφάλεια όταν την κρατάμε στα χέρια μας, επειδή οι προστασίες για τέτοιες οθόνες δεν είναι και ιδιαίτερα στιβαρές.Έφτασε ο καιρός και για τη Nokia να αποκτήσει IP68 πιστοποίηση για να είμαστε κι εμείς καλυμένοι από τυχόν παρατράγουδα με νερό και σε συνδυασμό με τη σταθερή αξία του Corning Gorilla Glass 5, έχουμε στα χέρια μας ένα κινητό τηλέφωνο που τουλάχιστον πατά στα απαραίτητα κατασκευαστικά πρότυπα.

Πέραν τούτου, από τη μία έχουμε μια οθόνη χωρίς κανένα κουμπί κατά μήκος της επιφάνειάς της, από την άλλη τα bezels δεν περνούν απαρατήρητα και είναι κάτι που δεν θα περιμέναμε για τα στάνταρ που έχει θέσει ο κατασκευαστής αναλογικά με την τιμή του προϊόντος. Τα κουμπιά της έντασης και της ενεργοποίησης είναι στα δεξιά, η θύρα USB στο κάτω μέρος δίπλα από το ηχείο, ενώ αισθητή είναι η απουσία της υποδοχής 3.5mm για ακουστικά που πλέον αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Επιπρόσθετα, ο αισθητήρας των δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση, λίγο κάτω από την διπλή κάμερα και σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις (συγκριτικά με τον ανταγωνισμό), προσφέρει μια ικανοποιητική εμπειρία χρήσης για το ξεκλείδωμα της οθόνης. Βέβαια, παρά την κλασσική 16:9 αναλογία των πλευρών, μπορεί πολλοί να δυσκολευτούν να συνηθίσουν τη συσκευή λόγω του στυλ της που είναι πιο φαρδύ με βάση τα smartphones που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια. Μεγάλο μειονέκτημα είναι η απουσία LED Notification για ανεξήγητο λόγο που μάλιστα συνδέεται με τις τεχνικές προδιαγραφές του Android One.

Οθόνη

Όταν κάνεις ένα δυναμικό comeback στον χώρο των smartphones είναι επόμενο να κάνεις τις επιλογές που θα σε φέρουν στην κορυφή. Τουλάχιστον έτσι σκέφτηκε η HMD για την οθόνη του Nokia 8 Sirocco καλώντας την LG να προχωρήσει στην κατασκευή της. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα έντονα χρώματα σε συνδυασμό με την κυρτότητα, κάτι που συναντάμε πιο συχνά στα μοντέλα της Samsung. Όμορφο panel OLED τεχνολογίας και κορυφαία ανάλυση 2560×1440 με 534 ppi που δυστυχώς δεν μεταβάλλεται για εξοικονόμιση ενέργειας. Οπτικά τουλάχιστον καταφέρνει να δείξει πολύ καλά δείγματα παρά την έλλειψη υποστήριξης HDR.

Ωστόσο όλα τα δείγματα δεν ήταν θετικά, αφού μια μπλε απόχρωση κάνει την εμφάνιση της (δεν ενοχλεί αλλά φαίνεται), ενώ σε λευκό φόντο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό ένα πολύ βασικό πρόβλημα: στα σημεία που αρχίζει η κυρτότητα υπάρχει αλλοίωση των χρωμάτων, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση ότι ο κατασκευαστής δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία.

Η Nokia δημιούργησε ένα δικό της Always-On Display για να μπορούμε να βλέπουμε τις ειδοποιήσεις μας. Ονομάζεται Glance και είναι αρκετά χρήσιμο. Απεικονίζει ένα ρολόι από διαφορετικά σετ που μπορεί να επιλέξει ο χρήστης και το παντρεύει με μια σειρά ειδοποιήσεων. Παράλληλα υπάρχουν και οι ρυθμίσεις για το χρονικό περιθώριο εμφάνισης του Glance αλλά και πότε αυτό να εμφανίζεται, πχ. όταν σηκώνουμε το κινητό από το τραπέζι, όταν το βγάζουμε από την τσέπη μας κτλ. Να σημειωθεί πως είναι αρκετά «οικονομικό» στη διαχείριση της μπαταρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κάμερα

Αρκετός κόσμος επιλέγει να έχει ένα καλό smartphone με δυνατή κάμερα, παρά ένα απλό smartphone και μια δυνατή κάμερα. Η Nokia σε συνεργασία με την Carl Zeiss δημιούργησαν ένα ικανό αποτέλεσμα, αλλά όχι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Λίγη σημασία έχει αν είναι διπλή ή τριπλή η κάμερα, όμως τα διαφράγματα f/1.8 και f/2.6 δεν μπορούν να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό ειδικά σε τέτοιες τιμές. Αναλυτικότερα, σε κανονικές συνθήκες φωτισμού (υπό το φως του ηλίου), το Nokia 8 Sirocco τραβάει ικανοποιητικότατες λήψεις. Και σ’ αυτό βοηθάει ο τηλεφακός της 2ης κάμερας για τις κοντινές λήψεις, δημιουργώντας όμορφα bokeh effects.

Όσο πλησιάζουμε σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Αρχικά, κάτι που εμείς θεωρούμε δεδομένο, εδώ δεν είναι διαθέσιμο. Η οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS) είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα για τη συγκεκριμένη συσκευή. Μπορεί τη νύχτα να έχει σωστά επίπεδα έκθεσης και ISO, μπορεί η ταχύτητα του κλείστρου να δίνει αρκετές επιλογές, αλλά όσο και να προσπαθεί, πάντα θα υπάρχει η έλλειψη του OIS που θα ρίχνει την ποιότητα της λήψης, θ’ αυξάνει τον ψηφιακό θόρυβο και θα δημιουργείται θόλωμα.
Δείγμα 1 (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία)
Δείγμα 2 (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία)
Το Pro Mode, ομολουγουμένως είναι αρκετά έξυπνο και θα σας λύσει τα χέρια με την πληθώρα επιλογών που διαθέτει για να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε πλήρως την Carl Zeiss κάμερα. Φυσικά μην περιμένετε φωτογραφίες επιπέδου Note 9 ή P20 Pro μιας και δεν υπάρχει ούτε σχετική επιλογή AI, αλλά ούτε και μονοχρωματικός φακός. Στη δε λήψη βίντεο, δεν υπάρχει επιλογή των 60fps ενώ στην 4Κ ανάλυση δεν υφίσταται ούτε ηλεκτρονική σταθεροποίηση της εικόνας (ΕΙS) με το αποτέλεσμα να απογοητεύει. Για κάποιο περίεργο λόγο, τα βίντεο πετυχαίνουν άψογα την απομόνωση του ήχου, αλλά η εικόνα είναι σε μέτρια επίπεδα.
Μια πρόσθετη λειτουργία της κάμερας που κρίνεται αμφίβολη για την εύκολη λειτουργία της,ονομάζεται Live Bokeh. Στην προκειμένη περίπτωση μπορούμε να δημιουργήσουμε bokeh effect μ’ ένα απλό scrolling. Ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργηθεί τέλειο αποτέλεσμα γιατί η εστίαση δεν είναι σωστή και υπάρχει υψηλός θόρυβος.
Δείγμα 3 (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία)
Δείγμα 4 (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία)
Mπαταρία / Επιδόσεις / Λειτουργικό

Αν υπάρχει κάτι που αξίζει μετά το design της συσκευής, είναι σίγουρα η επεξεργαστική του ισχύς. Snapdragon 835 με 6GB RAM είναι ένας συνδυασμός που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς χρήστες. Αν σκεφτεί κανείς πως οι 4 πυρήνες είναι αρχιτεκτονικής Α-73 ARM και χρονίζονται στα 2,5GHZ θα καταλάβει πως η απόδοσή τους είναι ακριβώς αυτο που χρειάζεται. Οι άλλοι 4 έρχονται με Α-53 ARM στο 1,5GHZ για τις λιγότερο απαιτητικές εργασίες και τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
Από τη μία πλευρά έχουμε έναν επεξεργαστή που έχει κυκλοφορήσει εδώ κι έναν χρόνο κι από την άλλη η Adreno 540 βάζει κι εκείνη το λιθαράκι της για τα πιο «δυνατά» παιχνίδια της αγοράς. To Nokia 8 Sirocco τρέχει απροβλημάτιστα το PUBG και το Fortnite, που είναι πλέον εκ των δημοφιλέστερων αλλά και πιο απαιτητιτκών τίτλων στο mobile gaming και χρησιμοποιούνται συχνά για συγκριτικά τεστ.
Τέλος, τα 128 GB της εσωτερικής μνήμης (δεν επιδέχεται επέκταση), είναι αρκετά για να μπορείτε ν’ αποθηκεύεται κάθε λογής αρχεία. Εκείνο που μας άφησε αρνητικές εντυπώσεις είναι κάποια μικρά κολλήματα που είχαμε κατά τη διάρκεια της πλοήγησής μας στο smartphone αλλά και σε heavy multitasking. Βέβαια, δεν είναι τόσο ενοχλητικά, αλλά είναι απορίας άξιον, πως μια συσκευή τέτοιου βελινεκούς με stock λογισμικό, να έχει τα θέματά της. Στα θετικά, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα κι όταν φτάνει στο μέγιστο της απόδοσής του, η θερμοκρασία του επεξεργαστή, αλλά και τις μπαταρίας δεν ξεπερνάει τους 40 βαθμούς κελσίου (συγκριτικά το P20 Pro φτάνει και μέχρι 45 βαθμούς).
Για το λειτουργικό σύστημα δεν έχουμε να προσάψουμε κάτι αξιόλογο. Ίσως γιατί και το ίδιο δεν μας αφήνει να πράξουμε ανάλογα. Stock Android Software βασισμένο στην πλατφόρμα του Oreo 8.1. Ένα λειτουργικό σύστημα σχετικά απλό και εύχρηστο, ιδανικό για όσους προτιμούν κάτι τέτοιο, που δυστυχώς όμως δεν προσφέρει ευθέως αρκετές παραμετροποιήσεις. Στόχος της εταιρίας ήταν η άμεση αναβάθμιση του λογισμικού με ό,τι κόστος υπήρχε απ’ ό,τι φαίνεται. Βέβαια, παρατηρήθηκε κάτι αξιοπερίεργο. Κατά την πρώτη χρήση της συσκευής, οι αναβαθμίσεις γίνονταν σταδιακά, με πρόβλημα στην ολοκλήρωση της τελευταίας. Άλλο ένα μειονέκτηματα στο κατά τ’ άλλα ελαφρύ λειτουργικό σύστημα, είναι o media player που δεν υποστηρίζει ορισμένα codecs. Φυσικά μπορείτε πάντα να κατεβάσετε άλλους players από το PlayStore.
Εκεί που βοηθάει το λειτουργικό σύστημα είναι στην καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας. Δεν υπάρχει NPU και ούτε κάποιο σύστημα AI που εξοικονομεί ενέργεια. Τα 3260mAh μπορεί να φαίνονται λίγα, αλλά δεν είναι. Με βαριά χρήση πετυχαίνουμε 4:30 με 5 ώρες Screen On Time και η μέρα χωρίς φόρτιση βγαίνει πολύ εύκολα. Με μέτρια χρήση έχουμε αυτονομία που διαρκεί τουλάχιστον 1,5 μέρα. Και φυσικά έχουμε το πρότυπο Quick Charge 4.0 όπου η μπαταρία για να φτάσει από 0% έως 100% χρειάζεται το εξαιρετικα μικρό χρονικό διάστημα της 1 ώρας και λίγων λεπτών.

Συμπέρασμα

Η Nokia επέστρεψε για τα καλά με μια ναυαρχίδα που σίγουρα είναι η καλύτερη που έχει κυκλοφορήσει η εταιρεία. Προσεγγίζει πολλά πράγματα που χρειάζεται ο χρήστης εν έτει 2018. Όμως, χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις για να χτυπήσει τον ανταγωνισμό ειδικά στην υψηλή τιμή που κοστολογείται. Τόσο η οθόνη, όσο και η κάμερα, δεν είναι τα κομμάτια της συσκευής που εντυπωσιάζουν, ενώ θα έπρεπε. Η ισχύς του κερδίζει της εντυπώσεις αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί μιας και είναι μόνο αριθμοί. Δυστυχώς, πέρα από μια καλή συσκευή, δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Δεν υπάρχει αυτό το «κάτι» που θα δει κανείς και θα θελήσει εκείνη τη στιγμή να το αγοράσει. Ναι, είναι Nokia, ναι μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, ναι είναι το πληρέστερο τηλέφωνό της μέχρι σήμερα, αλλά όχι δεν ξεχωρίζει.
Βαθμολογία: 6/10

H συσκευή μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης