Πληροφορίες

Τίτλος: Pro Evolution Soccer 2017
Πλατφόρμες: PC / PlayStation 4 / PlayStation 3 / Xbox One / Xbox 360
Tested on: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: PES Productions
Εκδότρια Εταιρεία: Konami
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ελληνικό κοινό δε χρειάζεται μεγάλες και επεξηγηματικές εισαγωγές για το τι εστί «Pro». Μπορεί κάλλιστα κανείς να το επικαλεστεί ως το εθνικό μας βιντεοπαιχνίδι. Κάθε Σεπτέμβρη χιλιάδες εν Ελλάδι παίκτες περιμένουν την κυκλοφορία του για να τους καθηλώσει με τις ώρες μπροστά από τα συστήματα ψυχαγωγίας τους. Τα προηγούμενα χρόνια ο ανταγωνισμός (FIFA) είχε φέρει σε δύσκολη θέση την Konami που έβλεπε την πρωτιά στην κατηγορία των ποδοσφαιρικών τίτλων να χάνεται διαδοχικά. Την τελευταία διετία όμως, οι δημιουργοί του έχουν αλλάξει ρότα, επιστρέφοντας το προϊόν τους προς τη σωστή κατεύθυνση. Το PES 2016, μάλιστα, αποτέλεσε μία από τις πιο αξιόπιστες κυκλοφορίες του franchise. Αυτό που μένει να δούμε στις επόμενες γραμμές είναι πώς διαχειρίστηκε η PES Productions στο νεοσύστατο PES 2017 τη σωστή βάση που κατάφερε να χτίσει ως τώρα.

Μπορείτε να βρείτε το PES 2017 και άλλα παιχνίδια της Konami ΕΔΩ.

Αρχικά, όσον αφορά τα διαθέσιμα Modes του PES 2017 δεν υπήρξε κάποια προσθήκη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, αφού τα ήδη υπάρχοντα Modes κρίνονται ικανοποιητικά και είναι προτιμότερο να δοθεί χρόνος στην εξέλιξη και τον εμπλουτισμό αυτών από το να συστηθεί στην παρούσα φάση κάτι νέο και μισοδουλεμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιβόητο Master League έχει επιστρέψει ανανεωμένο. Για ακόμη μία φορά δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις του να πάρουν τον έλεγχο την αγαπημένης τους ομάδας και να τη διαχειριστούν σε οικονομικό, προπονητικό, αγωνιστικό επίπεδο και όχι μόνο, είτε να τη χτίσουν από το μηδέν με παίκτες άσημους. Το Become a Legend δηλώνει το παρών ξανά για να προσφέρει την εμπειρία του επαγγελματία ποδοσφαιριστή στο δρόμο προς τη δόξα και την καταξίωση, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει αξιοσημείωτες προσθήκες φέτος.

Η πληθώρα από διαθέσιμα Modes υπόσχεται να σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες, ενώ το οπτικό αποτέλεσμα αφήνει ικανοποιημένη την μεγαλύτερη μερίδα του κοινού. Το MyClub επιστρέφει με την προσθήκη του Auction House, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς των επιθυμητών για εσάς scouters, οι οποίοι βάσει χαρακτηριστικών θα φέρουν στην ομάδα σας παίκτες ιδανικούς για εσάς ευκολότερα πλέον. Το νέο tutorial system που έχει εισαχθεί φέτος κρίνεται ιδιαίτερα βοηθητικό προς τους νέους παίκτες του MyClub. Οι διοργανώσεις των Champions League, Europa League και AFC Champions League έρχονται να συμπληρώσουν το περιεχόμενο για φέτος μαζί με τα Cup και League.

Ένα από τα δυνατά σημεία της Konami στο PES είναι η κατοχή δικαιωμάτων διοργανώσεων σαν τα Champions League και Europa League. Τα δικαιώματα σε επίπεδο συλλόγων όμως είναι μία μεγάλη της αδυναμία έναντι του ανταγωνισμού και στο PES 2017 παρουσιάζεται ακόμη μεγαλύτερη από την προηγούμενη χρονιά. Μπορεί να έχει αποσπάσει συμφωνία με την Μπαρτσελόνα για ρεαλιστικότερη αναπαράσταση του γηπέδου, της ατμόσφαιρας και των παικτών, όπως και με μερικές ακόμη ομάδες σαν τις Άρσεναλ, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Ρίβερ Πλέιτ, αλλά τα πράγματα από εκεί και πέρα απογοητεύουν.

Σε πρώτη φάση δεν υπάρχει καν η Μπάγερν Μονάχου εντός του παιχνιδιού, στο ισπανικό πρωτάθλημα με πραγματικό όνομα και σήμα παρουσιάζονται μονάχα Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην Αγγλία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναφέρεται ως Man Red, ενώ μόνο η Λίβερπουλ και η προαναφερθείσα Άρσεναλ παρουσιάζονται με πραγματικά σήματα και ονόματα. Μάλιστα, φέτος δεν υπάρχει ούτε μία ελληνική ομάδα στο ρόστερ του παιχνιδιού. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα έλλειψης δικαιωμάτων. Λύσεις υπάρχουν σίγουρα για τους ενδιαφερόμενους (Mods, μελλοντικές ενημερώσεις του τίτλου), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε τα «στραβά μάτια» σε μία τόσο ηχηρή αδυναμία στην παρούσα φάση.

Στον τομέα του Gameplay, το αποτέλεσμα φέτος αναμένεται να ευχαριστήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού, τουλάχιστον αυτό της σειράς. Οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες, ωστόσο. Η PES Productions προτίμησε να πατήσει στη βάση που έχτισε με την μηχανή γραφικών Fox Engine τις προηγούμενες χρονιές, πραγματοποιώντας βελτιώσεις..

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει υπάγονται στην έλλειψη δικαιωμάτων συλλόγων και στα προβλήματα του διαδικτυακού παιχνιδιού.Το παιχνίδι γρήγορης πάσας μπορεί να επιτευχθεί με μεγάλη ακρίβεια, εξυπηρετώντας τους λάτρεις του περίφημου τίκι-τάκα. Η φυσική της μπάλας έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο ως προς την πορεία και τα φάλτσα που μπορεί να πάρει ταξιδεύοντας στον αέρα. Τα σουτ, οι σέντρες και γενικότερα το κάθε λάκτισμα από τα πόδια των ποδοσφαιριστών αποδίδεται με περισσότερο βάρος. Το παιχνίδι έχει εμπλουτιστεί με νέα animations κι αυτό εξυπηρετεί -μεταξύ άλλων- τις βελτιώσεις οπτικά στις μάχες σώμα με σώμα των παικτών, αλλά και τα τάκλιν. Τομέας που χρήζει ακόμη βελτίωσης είναι τα animations, όταν ο παίκτης με τη μπάλα στα πόδια κινείται αργά. Η κίνηση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποδίδεται φυσικά, ενώ δεν έχει εξαλειφθεί και το φαινόμενο του πολυσυζητημένου «πατινάζ» πάνω στο χόρτο.

Η αμυντική λειτουργία στο PES 2017 έχει βελτιωθεί επίσης. Από πλευράς A.I. υπάρχουν καλύτερες τοποθετήσεις στην αμυντική γραμμή σε διάταξη και κάλυψη χώρου από τους παίκτες. Έτσι, τόσο οι χαμηλές όσο και οι ψηλές πάσες απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια για να περάσουν στην πλάτη της άμυνας. Βελτιωμένοι παρουσιάζονται και οι τερματοφύλακες με καλύτερες τοποθετήσεις και ρεαλιστικότερες αντιδράσεις πλέον. Γενικότερα, το αποτέλεσμα του Gameplay είναι άκρως ενθαρρυντικό. Το σχετικό Tutorial που υπάρχει εντός του τίτλου είναι τόσο βοηθητικό που υπόσχεται την γρήγορη εκμάθηση των μηχανισμών του ακόμη και στους νεοεισαχθέντες στα παιχνίδια PES.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τίτλος πέρα από την έλλειψη δικαιωμάτων, εντοπίζεται στο netcode του διαδικτυακού παιχνιδιού. Συχνές αποσυνδέσεις, lag και τα -πλέον συνήθη- τεχνάσματα των cheaters είναι στοιχεία, που αφαιρούν βαθμούς από την εμπειρία συνολικά. Οι δημιουργοί του τίτλου είναι ενήμεροι από το κοινό για τα ζητήματα αυτά από την πρώτη στιγμή και υπόσχονται βελτιώσεις μελλοντικά. Ίδωμεν…

Οπτικά, μας παραδίδεται ένα άρτιο αποτέλεσμα. Οι περιβάλλοντες χώροι του γηπέδου αποδίδονται με μεγάλη ακρίβεια, στα πρόσωπα των παικτών στις licensed ομάδες το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό -χάρη και στη Fox Engine φυσικά-, ενώ συνολικά οι λήψεις θέασης προσφέρουν μία ποιοτική εμπειρία. Ο σχολιασμός δεν παρουσιάζεται βελτιωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ο δε ελληνικός σχολιασμός είναι ακριβώς ο ίδιος με την προηγούμενη χρονιά. Και φέτος, λοιπόν, θα ακούμε τους Γιώργο Θαναηλάκη και Χρήστο Σωτηρακόπουλο να σχολιάζουν με ατάκες που ουδεμία σχέση έχουν με την ελληνική πραγματικότητα και την αυθεντική τους περιγραφή σε τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Συμπέρασμα
Η -αγαπημένη για πολλούς- σειρά PES φέτος επέστρεψε δυναμικά. Προσφέρει μία απολαυστική εμπειρία στο Gameplay με τις βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς τομείς. Η πληθώρα από διαθέσιμα Modes υπόσχεται να σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες, ενώ το οπτικό αποτέλεσμα αφήνει ικανοποιημένη την μεγαλύτερη μερίδα του κοινού. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει υπάγονται στην έλλειψη δικαιωμάτων συλλόγων και στα προβλήματα του διαδικτυακού παιχνιδιού.

Αν θέλετε την ταπεινή μας άποψη, το PES 2017 είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις του franchise. Αξίζει και με το παραπάνω τον χρόνο που θα του αφιερώσει κανείς, ενώ θέτει δυναμικά υποψηφιότητα για ποδοσφαιρικό τίτλο της χρονιάς. Επενδύστε άφοβα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης