Του Βασίλη Τατσιόπουλου

Πληροφορίες‌

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος:‌ PGA TOUR 2K21
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PlayStation 4, Switch, Xbox One
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS4
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ HB Studios
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ 2K Sports
Είδος:‌ Sports
Ηλικίες:‌ ‌‌3+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 21 Αυγούστου 2020
 

 

Το PGA Tour 2Κ21 είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη σε μία σειρά παιχνιδιών γκολφ που ονομαζόταν παλιότερα “The Golf Club”. Τώρα, με αλλαγμένο όνομα και την 2K στα ηνία ως εκδότρια, ο νέος τίτλος έρχεται να κερδίσει καινούργιους fans και να ικανοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες με τους εξεζητημένους μηχανισμούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το PGA Tour 2K21 προσπαθεί να δημιουργήσει μια ρεαλιστική εμπειρία γκολφ, στήνοντας υψηλό immersion και βάζοντας τον παίκτη να μάθει αρκετά mechanics και ορολογίες, ιδίως αν δεν είναι οπαδός του αθλήματος.

Με απλά λόγια, στόχος είναι να βάλουμε την μπάλα στην τρύπα με τη σημαία με όσο το δυνατόν λιγότερες προσπάθειες. Για να δυσκολέψει το έργο μας, και για να εισάγει την επιθυμητή πρόκληση, το PGA Tour 2K21 φέρνει ρέπλικες πραγματικών πιστών, γεμάτες εμπόδια που πρέπει να μάθουμε να περνάμε για να φτάσουμε στον στόχο. Υπάρχουν σημεία γεμάτα άμμο που δυσκολεύει το χτύπημα της μπάλας, θα συναντήσουμε λίμνες που πρέπει να αποφύγουμε σε κάθε βολή, αλλά και θα χρειαστεί να μάθουμε να τιθασεύουμε τον άνεμο. Βέβαια, μας δίνεται η δυνατότητα να χτυπήσουμε την μπάλα με διάφορα στιλ, να αλλάξουμε μπαστούνια κατά βούληση επιλέγοντας όποιο ταιριάζει περισσότερο στην κάθε περίπτωση.

Το χτύπημα της μπάλας γίνεται με φαινομενικά πολύ απλό τρόπο: τραβάμε προς τα πίσω τον μοχλό σηκώνοντας το μπαστούνι και την κατάλληλη στιγμή τον σπρώχνουμε προς τα εμπρός, κατεβάζοντας το μπαστούνι με φόρα. Ωστόσο, για να γίνει σωστά η ενέργεια αυτή, πρέπει να προσέχουμε αρκετούς παράγοντες. Αρχικά, πρέπει να έχουμε σωστό timing, να κατεβάσουμε το μπαστούνι δηλαδή τη σωστή στιγμή. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε την κατεύθυνση του χτυπήματος, για να μην φύγει η μπάλα πολύ δεξιά ή πολύ αριστερά, αν δεν το επιθυμούμε.

Όλοι οι μηχανισμοί έχουν βάθος, λειτουργούν άψογα και είναι διασκεδαστικοί, ενώ η εκμάθηση γίνεται με ομαλό τρόπο και όταν αρχίσουμε να πετυχαίνουμε πιο σωστά τις ζητούμενες κινήσεις η ικανοποίηση είναι υψηλή. Το tutorial είναι επαρκώς ξεκάθαρο και αναλυτικό, χωρίς να διαρκεί πολλή ώρα και να κουράζει, αλλά το πιο εκτενές και καλοστημένο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η παραμετροποίηση της δυσκολίας του. Οι επιλογές που μας δίνονται είναι ιδανικές ώστε να μπορούμε να φέρουμε την εμπειρία ακριβώς στα μέτρα μας.

Ένας αρχάριος παίκτης μπορεί να ενεργοποιήσει μια σειρά βοηθημάτων ώστε να καταφέρνει ευκολότερα και πιο σωστά τα χτυπήματα, ενώ ένας έμπειρος μπορεί να αυξήσει τη δυσκολία αρκετά και να πάει σε λημέρια εξομοίωσης, στηριζόμενος στις γνώσεις του και τις αισθήσεις του και όχι σε μετρητές και μπάρες. Στα βοηθήματα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: μία επιπλέον κάμερα που μας δείχνει όλη την πίστα, ενδείξεις για την κλίση του εδάφους, μπάρες που μας καθοδηγούν για να πετύχουμε τη δύναμη και την κατεύθυνση της βολής, ένας οδηγός που αναπαριστά την πορεία που θα ακολουθήσει η μπάλα όταν τη χτυπήσουμε. Το User Interface κάνει επίσης πολύ καλή δουλειά και δίνει όσες πληροφορίες χρειάζεστε ανά πάσα στιγμή, παραμένοντας απλό ταυτόχρονα χωρίς να σας πνίγει με περιττές λεπτομέρειες. Όπως κι αν παίξετε πάντως, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, καλογυαλισμένο και εθιστικό, ενώ παραμένει απαιτητικό σε κάθε περίπτωση.

Το γκολφ είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει την ανάγκη για απόλυτη προσήλωση, για προσεκτικές, μελετημένες κινήσεις, αλλά και τα ειδυλλιακά τοπία και τη χαλάρωση. Το PGA Tour 2K21 πετυχαίνει απόλυτα στη μεταφορά αυτού του κλίματος. Κάθε χτύπημα απαιτεί σχεδιασμό από πριν, υπολογισμό των συνθηκών του περιβάλλοντος και στήσιμο της βολής με τον ιδανικό τρόπο. Παράλληλα, δεν υπάρχει άγχος ή βιασύνη και τα πανέμορφα τοπία του παιχνιδιού βοηθούν πολύ στο χτίσιμο της χαλαρωτικής ατμόσφαιρας. Οι πίστες είναι καλοσχεδιασμένες, ο φωτισμός και οι σκιάσεις (αν και οι δεύτερες που και που είναι απότομες και μυτερές) κάνουν καλή δουλειά και το περιβάλλον δείχνει επαρκώς ζωντανό, αν εξαιρέσουμε την έλλειψη αντιδράσεων στην αλλαγή συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα δέντρα που δεν κινούνται πειστικά με τον άνεμο.

Τα μοντέλα των χαρακτήρων, δυστυχώς, είναι κατώτερης ποιότητας από ό,τι θα περιμέναμε με βάση τα περιβάλλοντα. Ο ήχος κυρίως περιλαμβάνει τους ήχους του περιβάλλοντος και των θεατών, οι οποίοι αντιδρούν ρεαλιστικά σε ό,τι κινήσεις κάνετε, ζητωκραυγάζοντας όταν ρίχνετε μια πετυχημένη βολή, για παράδειγμα. Επίσης, οι σχολιαστές ζωντανεύουν τους αγώνες με τις ατάκες τους που είναι δοσμένες με αρμόζoντα τρόπο, αν και παρατηρείται ελαφριά επανάληψη που κουράζει ενίοτε. Τέλος, τα λίγα μουσικά κομμάτια που ακούμε σε μενού και loading είναι αρκετά generic και καταφέρνουν ακόμα και να ενοχλήσουν εδώ κι εκεί.

Φυσικά, μπορείτε να δοκιμάστε την τύχη σας σε άλλα modes, που είναι διασκεδαστικά, όμως όχι πάρα πολλά σε αριθμό –στο single-player κομμάτι κυρίως. Στον πυρήνα υπάρχει το career, στο οποίο φτιάχνετε τον κλασικό MyPlayer και τον οδηγείτε από την αφάνεια στην κορυφή της κατάταξης, κερδίζοντας πρωταθλήματα και ολοκληρώνοντας προκλήσεις για σπόνσορες. Η εξατομίκευση του χαρακτήρα είναι επαρκής, καθώς μπορείτε να τον/την δημιουργήσετε όπως επιθυμείτε αναφορικά με την εξωτερική εμφάνιση, αλλά δεν μένει εκεί, αφού θα αποκτήσετε ρούχα, μπαστούνια και λοιπά αντικείμενα παίζοντας και κερδίζοντας in-game χρήματα (ή out of game). Οι επιλογές που μας δίνονται στη δημιουργία χαρακτήρα, ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι πιο εκτενείς, καθώς, για παράδειγμα, δίνονται πολύ λίγα στιλ μαλλιών. Παράλληλα, ανεβάζετε και level στον χαρακτήρα, όμως δεν υπάρχουν skills για να αναβαθμίσετε· θα ανεβείτε επίπεδο ικανότητας μόνον μαθαίνοντας να παίζετε καλύτερα το παιχνίδι και τελειοποιώντας τις τεχνικές και την αντίληψή σας.

Το PGA Tour 2K21 περιλαμβάνει επίσης γνωστούς αθλητές του γκολφ με τους οποίους θα αναμετρηθείτε, όμως η υλοποίηση μπορούσε να είναι και καλύτερη. Παίζοντας αντιμέτωποι μαζί τους, δεν τους βλέπετε σχεδόν ποτέ και η παρουσία τους γίνεται αισθητή μόνον μέσα από τους πίνακες κατάταξης και μερικά αποκομμένα replay με τις καλύτερες βολές τους, που εμφανίζονται ξαφνικά ενώ παίζετε και περικλείονται σε loading οθόνες.

Επίσης, υπάρχουν multiplayer modes για να παίξετε με τους φίλους σας σε local και online mode, αλλά και το mode στο οποίο σχεδιάζετε τις δικές σας πίστες, που είναι ένα από τα highlights του τίτλου. Βέβαια, είναι αρκετά δύσκολο στην εκμάθηση και ίσως δεν έχετε την υπομονή και τον χρόνο για να ασχοληθείτε, όμως η δυσκολία του φανερώνει τις δυνατότητες που δίνει, που είναι πράγματι πολλές. Ακόμα κι αν δεν ασχοληθείτε με τη δημιουργία, μπορείτε να παίξετε ό,τι φτιάχνουν άλλοι παίκτες και έτσι αναμένεται να καλυφθούν οποιαδήποτε κενά προκύπτουν στις πίστες που περιλαμβάνει το παιχνίδι.

Συμπέρασμα

Τελικά, το PGA Tour 2K21 είναι ένας τίτλος που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα από την εμπειρία του με το είδος. Το εξαιρετικά καλοστημένο και διασκεδαστικό του gameplay με τον άψογο χειρισμό, σε συνδυασμό με την όμορφη παρουσίαση και τα εκτενή και προσεκτικά σχεδιασμένα εργαλεία που δίνονται στον παίκτη, καθιστούν το PGA Tour 2K21 ένα απόλυτα πετυχημένο εγχείρημα. Αρκετά δύσκολο, φιλικό όμως προς κάθε τύπου παίκτη, θα σας κολλήσει στο μυαλό και θα περνούν οι ώρες χωρίς να το καταλάβετε. Τα πράγματα είναι απλά: αν θέλετε να παίξετε γκολφ σε ψηφιακή μορφή, πρόκειται για το ιδανικό παιχνίδι.

Βαθμολογία:   8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης