Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 

Συσκευή:  Philips Momentum 558M1RY

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Τύπος: Gaming οθόνη (monitor)
Οθόνη: VA LCD (οπίσθιος φωτισμός W-LED)
Μέγεθος panel: 55 ίντσες / 139,7 εκ.
Διαστάσεις: 1232 x 834 x 308  χιλ.
Βάρος:
26,5  κιλ. / 34,31 κιλ. (συσκευασμένο)
HDR: Πιστοποίηση DisplayHDR 1000
Μέγιστη Ανάλυση: (μέσω HDMI) 3840 x 2160 στα 60 Hz, 2560 x 1440 στα 120 Hz / (μέσω DisplayPort) 3840 x 2160 στα 120 Hz
Χρόνος απόκρισης (τυπικός): 4 ms (Γκρι σε γκρι)
Φωτεινότητα: Κανονική λειτουργία: 750 cd/m2, Λειτουργία HDR: 1200  cd/m²
Λόγος αντίθεσης (τυπικός): 4000:1
Γωνίες θέασης: 178º (H) / 178º (V) / @ C/R > 10
Συνδεσιμότητα: Είσοδος σήματος: DisplayPort 1.4 (x1), HDMI 2.0 (x3), USB: USB-B x 1, 4 USB 3.2 (με 2 B.C. 1.2 γρήγορης φόρτισης) / Έξοδος ακουστικών 3.5mm
Ήχος: 40 W (RMS), 2.1 κανάλια, ήχος Bowers & Wilkins / Ενίσχυση ήχου: Ήχος DTS / Διαμόρφωση ηχείων: 2 τουίτερ, 2 ηχεία μεσαίων/υψηλών συχνοτήτων 20 W, 1 γούφερ 10 W
Έξτρα Χαρακτηριστικά / Λειτουργίες: Λειτουργία SmartImage Game, Αmbiglow 3 πλευρών, Τεχνολογία AMD FreeSync™: Premium Pro

Τιμή: €1.299,00 [Philips.gr]

Δείτε το βίντεο:

 

 

Κατεξοχήν οι οικιακές κονσόλες συνδέονταν με δραστηριότητα «επί του καναπέ» και με την εικόνα τους να καταλήγει στα μάτια μας μέσω της τηλεόρασης του σπιτιού. Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα κατά το μέσο της γενιάς που καταλήγει αυτές τις ημέρες, οι χρήστες φαίνεται ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα gaming monitors. Ειδικότερα δε, με την εξάπλωση του HDMI στις εισόδους των monitors και μάλιστα του HDMI 2.0, οι οθόνες πήραν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Οθόνη και η τηλεόραση, οθόνη και το monitor, θα έλεγε κάποιος, αλλά έχουμε μερικές σημαντικές διαφορές: κατά βάση οι τηλεοράσεις έχουν χαρακτηριστικά μεγαλύτερη επιφάνεια, ενώ τα monitor προτιμώνται για τον χαμηλότερο χρόνο απόκρισης. H Philips λοιπόν, αποφάσισε ενώσει τουλάχιστον αυτά τα δύο μέρη.

Είχαμε στη διάθεσή μας για μερικές εβδομάδες το νέο gaming monitor της Philips της σειράς Momentum, το 558M1RY, που αποτελεί στην ουσία τη ναυαρχίδα της gaming σειράς για φέτος και έρχεται με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτο και κυριότερο… ο όγκος του: είναι στις 55 ίντσες και είναι το πρώτο monitor σε αυτές τις ίντσες που βλέπουμε μπροστά μας.

Η όλο και μεγαλύτερη ενασχόληση των χρηστών με gaming κονσόλες και «κατάληψη» της βασικής τηλεόρασης του σπιτιού για γενικότερη χρήση, οδήγησε τη Philips στο να δώσει στον παίκτη και τις ίντσες, αλλά και την ιδανική απόκριση ενός monitor. Φυσικά, η νέα οθόνη Momentum ενδείκνυται για ευρύτερη χρήση, αλλά βασικός της στόχος είναι το console gaming. Οι χρήστες που ασχολούνται με PC gaming προφανώς μπορούν να επωφεληθούν, όμως οι 55 ίντσες είναι πολλές για να τοποθετηθούν στα 50 εκατοστά που έχουμε συνήθως απόσταση από την οθόνη στο γραφείο μας…

Τι κάνει λοιπόν η οθόνη της Philips; Για αρχή, έρχεται με ενσωματωμένο soundbar Bowers & Wilkins 2.1 DTS. Περιλαμβάνει 2 tweeters, 2 mid-range ηχεία των 10W και ένα subwoofer μικρό, στα 20W. Παρότι δεν συνηθίζεται να παίρνουμε οθόνη για τον ήχο της, εδώ έχουμε σαφώς εξαίρεση. Έχουμε σίγουρα τον καλύτερο ήχο που έχουμε πάρει από monitor, είναι ρυθμισμένο από την Bowers & Wilkins, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στον ήχο και προσφέρει μάλιστα και ικανοποιητικές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν προφίλ ανά είδος παιχνιδιού ή προσαρμογή EQ. Το ηχείο από μόνο του είναι πανέμορφο, ενώ χρησιμοποιείται υφασμάτινο κάλυμμα από σύμμεικτο μαλλί της Kvadrat. Δεν θα αντικαταστήσει πιθανώς κάποιο ηχοσύστημα στο οποίο μπορεί να έχετε επενδύσει, αλλά σίγουρα είναι ένα από τα σοβαρά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου monitor.

Η οθόνη εκτός από μεγάλο όγκο, έχει και μεγαλύτερο βάρος απ’ ό,τι περιμέναμε. Ζυγίζει 27 κιλά και έρχεται στην ουσία με τη βάση ενσωματωμένη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να τη βγάλει από το κουτί ένα άτομο μόνο του, αλλά στη συνέχεια δεν χρειάζεται καμία συναρμολόγηση, αφού όλα τα κομμάτια είναι συνδεδεμένα ήδη στη βάση. Ο σχεδιασμός είναι αρκετά κομψός με απλές γραμμές και λεπτό ασημί πλαίσιο οθόνης, ενώ η βάση είναι σε μαύρο μεταλλικό ματ. Το monitor μπορεί να πάρει κλίση έως και 10 μοίρες προς τα πάνω και 5 μοίρες προς τα κάτω, ενώ υπάρχει και υποστήριξη για στήριξη στον τοίχο μέσω VESA βάσης 200×200. Στο πίσω μέρος, έχουμε μια τριγωνική πλαστική επιφάνεια με το σήμα της Philips, που είναι γυαλιστερή.

Γενικά, δεν υπάρχουν gaming χαρακτηριστικά στην εμφάνιση, όμως το monitor έρχεται με το γνωστό Ambilight της Philips. Στις δυο πλαϊνές μεριές και στην επάνω θα βρείτε 3 σειρές από μικρά LED, που μπορούν να αναπαράγουν φως πίσω από την οθόνη σας για μεγαλύτερη εμβύθιση στο περιεχόμενο ή απλά… για εφέ. Συγκεκριμένα υπάρχουν λειτουργίες για να εκπέμπουν ό,τι χρώμα θέλετε, να γυρνούν κυκλικά ή, πιο ιδανικά, να παίρνουν πληροφορία από το περιεχόμενο που προβάλλεται. Αυτή είναι και η λειτουργία για την οποία έχει γίνει τόσο γνωστό το Ambilight, αφού ο χρήστης νιώθει ότι παίζει σε ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια, με τους τοίχους και τις επιφάνειες γύρω από την οθόνη να φωτίζονται με τα χρώματα της σκηνής που προβάλλεται. Έτσι δημιουργείται μια αρκετά αποδοτική ψευδαίσθηση ότι επεκτείνεται το περιεχόμενο στον χώρο.

Η οθόνη είναι τεχνολογίας VA LCD με σύστημα W-LED για οπίσθιο φωτισμό, ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και πιστοποίηση DisplayHDR 1000. Τα μέγιστα nits σε λειτουργία HDR φτάνουν τα 1200 και έχουμε χρόνο απόκρισης 4ms. Σχεδόν όλα είναι ιδανικά σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε χρωματική κάλυψη 125% στο sRGB και 95% στο DCI-P3. Παράλληλα έχουμε υποστήριξη FreeSync της AMD για τις κονσόλες και τις κάρτες γραφικών που το υποστηρίζουν. Κάπου εδώ φτάνουμε σε ένα σημαντικό πρόβλημα όμως: τις θύρες εισόδου.

H νέα οθόνη Momentum της Philips έχει 4 εισόδους εικόνας/ήχου: 1 DisplayPort 1.4 και 3 HDMI 2.0. Αφού η οθόνη προορίζεται για console gaming, θα περίμενε κανείς να δούμε HDMI 2.1 και όχι 2.0, αφού κατά τ’ άλλα πληροί τις προϋποθέσεις για πλήρη εκμετάλλευση των κονσολών νέας γενιάς. Ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι κονσόλες χρησιμοποιούν HDMI εξόδους και όχι DisplayPort, είναι μια επιλογή που επηρεάζει την επιλογή της Momentum σε τεράστιο ποσοστό δυστυχώς. Με λίγα λόγια, οι χρήστες PC μπορούν να απολαύσουν μέσω DisplayPort έως και 4Κ αναλύσεις στα 120fps, ενώ οι χρήστες κονσολών αναγκαστικά παραμένουν στα 4K και 60fps με HDR.

Δοκιμάσαμε αρκετούς τίτλους με PS4 Pro, Nintendo Switch και Xbox One X, με τα πολλαπλά προφίλ που έχει ενδεικτικά η οθόνη και μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι για το είδος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Έχουμε εξαιρετική χρωματική πιστότητα, πάρα πολύ καλή φωτεινότητα και σε HDR περιεχόμενο και το μόνο κάπως αρνητικό στην εικόνα είναι οι γωνίες θέασης, που δεν είναι και ό,τι ιδανικότερο. Το δεύτερο πρόβλημα μετά το HDMI 2.0 έρχεται στην ουσία με το κόστος απόκτησης της οθόνης που φτάνει τις τιμές των OLED και QLED τηλεοράσεων, με τις οποίες δεν μπορεί να συγκριθεί ένα VA panel κυρίως στο επίπεδο των μαύρων και τις γωνίες θέασης. Έχουμε φυσικά την κατά πολύ ταχύτερη απόκριση, στα 4ms, έναντι των 10ms και άνω, που έχουν οι τηλεοράσεις σε gaming modes, όμως και πάλι δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι αρκετό αυτό για να επιλέξει κάποιος τελικά το monitor της Philips έναντι μιας ικανής τηλεόρασης.

Υπάρχουν λειτουργίες που επεκτείνουν τη λίστα των πλεονεκτημάτων βέβαια: έχουμε low input lag mode, το οποίο βελτιώνει πολύ την απόκριση, flicker-free τεχνολογία για μείωση της κόπωσης των ματιών, επιπλέον USB θύρες 3.2, έξοδο ακουστικών 3.5mm και άλλα, όμως δεν υπάρχει συνδεσιμότητα Bluetooth. Διατίθεται τηλεκοντρόλ για την οθόνη, ενώ υπάρχει και joystick στο κάτω μέρος της. Οι επιλογές δεν είναι αμέτρητες και η απόκριση του μενού είναι σχετικά αργή, όμως σίγουρα είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει τηλεκοντρόλ.

Συμπέρασμα

H Philips Momentum 558M1RY είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση monitor. Έχουμε χορταστικές ίντσες και εξαιρετική απόκριση, δύο τομείς που δεν έχουμε συνηθίσει να συνδυάζονται. Πάνω σε αυτά, βάζουμε την πάρα πολύ καλή ποιότητα εικόνας με υποστήριξη αληθινού HDR, αλλά και ήχο από Bowers & Wilkins. Το βασικό πρόβλημα έρχεται με την έλλειψη θύρας HDMI 2.1, που είναι εγκληματικά απούσα. Αν είχε 2.1, θα μπορούσαμε να την προτείνουμε με κλειστά μάτια. Ως έχει, δυστυχώς, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον ανταγωνισμό τόσο σε τηλεοράσεις, όσο και σε monitor και δυστυχώς, ίσως μια OLED ή QLED να ήταν καλύτερη λύση για τις console gaming ανάγκες σας. Αν συμπεριλαμβάνεται και η χρήση PC, τότε πάμε πιο κοντά στο monitor της Philips.

Η εταιρεία έφτιαξε ένα προϊόν που απευθύνεται σε console gamers κατά βάση και έχει πετύχει διάνα σε πολλαπλά σημεία. Σε επόμενο μοντέλο, που θα δούμε HDMI 2.1 και διορθωμένες κάποιες λεπτομέρειες, όπως το μενού, τότε θα μπορούμε να την προτείνουμε πολύ πιο άνετα.

Βαθμολογία: 8/10
 

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης