Του Παύλου Κρούστη

Συσκευή: Samsung Galaxy A8 (2018)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Επεξεργαστής: Exynos 7885, Οκταπύρηνος, (2.2 GHz Dual + 1.6 GHz Hexa)
  • Οθόνη: Οθόνη Χωρίς Όρια, Super AMOLED, 5.6″ FHD+ (2220 x 1080 /440 ppi)
  • Μνήμη: 4GB RAM / 32GB (εσωτ. αποθ. χώρος) – επεκτ. μέσω MicroSD έως 400GB
  • Κάμερα: Kύρια κάμερα: 16 MP, 1.12 ㎛, F1.7 // Εμπρόσθια κάμερα (Dual Selfie): 16 MP, 1.0 ㎛, F1.9 + 8 MP 1.12 ㎛, F1.9 // HDR (High Dynamic Range), Live Stickers, Stamps, Beauty mode, Filters, Night, Quick Launch, Floating camera button, Grid Line, Location Tags, Voice Control
  • Video Recording: 1080p HD @ 30 fps, VDIS (Video Digital Image Stabilization), Max digital 4X Zoom, High CRI LED Flash, Hyperlapse video with stabilization, Continuous Autofocus video, Face detection, Tracking AF, Playback zoom, Video location tags
  • Μπαταρία: 3000 mAh
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.1.1 (Nougat)
  • Διαστάσεις: 149,2 x 70,6 x 8,4 χιλιοστά
  • Βάρος: 172 γραμμάρια
  • Δίκτυα: HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A (3CA) Cat12 600/150 Mbps, EV-DO Rev.A 3.1 Mbps
  • Συνδεσιμότητα: LTE Cat.11, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80, 256QAM, Bluetooth® v 5.0 (LE up to 2Mbps), ANT+, USB Type-C (Υποστηρίζει Fast Charging), NFC, Location (GPS, Glonass, BeiDou)
  • Χρώματα: Χρυσό / Μαύρο / Γκρι (Orchid Gray)
  • Τιμή: 499€

Εισαγωγή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H σειρά Galaxy A της Samsung ανέκαθεν αποτελούσε ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση για τον μέσο χρήστη, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις σειρές Galaxy J και Galaxy S, με τις συσκευές της σειράς αυτής να μοιράζονται κοινά στοιχεία με τις premium σειρές της Samsung, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας το κόστος σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο, πάντα παράλληλα την ποιότητα που περιμένει ο χρήστης από το brand.

Για φέτος, η Samsung αποφάσισε να επαναφέρει το A8, με το “8” να δηλώνει τα ανώτερα χαρακτηριστικά του σε σχέση με τον προκάτοχο, το A5 του 2017. Η εταιρεία είδε ένα “κενό” στις σειρές της, με το S8 και το Note 8 να ανεβαίνουν κλίμακα στα μάτια των καταναλωτών και είπε να το καλύψει με μια, ακριβή για τα στάνταρ της αγοράς, mid-range συσκευή που πλασάρεται κάτω ακριβώς από το S8. Πόσο δελεαστικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο για τους φίλους της Samsung; Η WIND Hellas μας παραχώρησε τη νέα συσκευή, την οποία δοκιμάσαμε για αρκετές μέρες, ώστε να σας μεταφέρουμε την άποψή μας.

Σχεδιασμός

To πρώτο πράγμα που αξίζει να σημειωθεί για τη νέα συσκευή της σειράς Α είναι ο σχεδιασμός και φυσικά η Infinity Display. Για πρώτη φορά βλέπουμε σε συσκευή αυτής της κατηγορίας την “Οθόνη χωρίς Όρια”, όπως την ονομάζει η Samsung. Και η αλήθεια είναι ότι όντως κάνει το κινητό να φαίνεται σαν ναυαρχίδα και όχι mid-range. Τα bezels είναι εμφανώς μεγαλύτερα εδώ, όμως η πρώτη εικόνα της συσκευής δείχνει μια αρκετά όμορφή συσκευή, ειδικότερα για την κατηγορία της. Αυτό που μας ξενίζει ελαφρώς είναι η “φετινή” Infinity Display, η οποία δεν δείχνει και τόσο… “χωρίς όρια” όταν υπάρχει bezel στο πλάι.

Η άλλη μεγάλη βελτίωση που βλέπουμε είναι ότι η Samsung επιτέλους έμαθε ότι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων δεν πρέπει να είναι δίπλα στην κάμερα αλλά από κάτω. To Α8 (2018) είναι το πρώτο κινητό της εταιρείας, που έχει τον αισθητήρα σε βολική θέση, από τότε που μεταφέρθηκε στο πίσω μέρος. Σε αυτό συμβάλλει προφανώς το γεγονός ότι το A8 έχει 18.5:9 οθόνη, που σημαίνει ότι είναι πιο μακρόστενο απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει και όπως προστάζει η μόδα της εποχής, ενώ και το μέγεθος, αλλά και οι αναλογίες του νέου τηλεφώνου τείνουν πλέον προς το ιδανικό, έπειτα από μερικά μοντέλα που… δοκίμαζαν διάφορα μεγέθη και θέσεις.

Το A8 διαθέτει μεταλλικό ματ πλαίσιο και γυαλί εμπρός και πίσω, με την οθόνη να προστατεύεται από Gorilla Glass 5. To αποτέλεσμα είναι ένα τηλέφωνο που επιτέλους δεν γλιστράει, όμως δεν διαθέτει και τον φουτουριστικό σχεδιασμό που είδαμε στο S8. Ο όγκος του επίσης είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Είναι πιο παχύ απ’ ό,τι περιμέναμε και ταυτόχρονα 20 γρ. πιο βαρύ από το S8. Η στιβαρότητα της συσκευής μας ικανοποίησε, όμως είναι υποκειμενικό το θέμα και κάποιους μπορεί να μην τους βολεύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κουμπί στο κάτω μέρος, καθώς η πλοήγηση γίνεται με on-screen buttons, δίνοντας έτσι άλλο ένα στοιχείο που προσθέτει στην πιο ποιοτική εικόνα του. Η συσκευή έχει πάρει πιστοποίηση IP68, που σημαίνει ότι διαθέτει την ισχυρότερη προστασία αυτή τη στιγμή για τη σκόνη και το νερό (αντέχει 30 λεπτά και 1,5 μέτρο βάθος σε γλυκό νερό – προσοχή στο θαλασσινό).

Τέλος, κάτι που δεν μας άρεσε είναι ότι το μοναδικό speaker grill βρίσκεται στα δεξιά της συσκευής όπως την κοιτάτε, που σημαίνει ότι αν κρατάτε τη συσκευή σας σε όρθια θέση και απολαμβάνετε πολυμέσα, ο ήχος θα έρχεται από τα δεξιά. Φυσικά, πρόκειται για λεπτομέρεια, όμως έχουμε συνηθίσει τα ηχεία στο πάνω ή στο κάτω μέρος. Να πούμε όμως ότι το ηχείο είναι αρκετά δυνατό με καθαρό ήχο.

Οθόνη

H οθόνη του A8, όπως αναφέραμε και παραπάνω διαθέτει “Infinity Display” σχεδιασμό με αναλογίες 18.5:9. Πρόκειται για Super AMOLED panel, με όλα τα χαρακτηριστικά που θα περίμενε κάποιος από τον συγκεκριμένο τύπο οθόνης. Αρκετά φωτεινή, ικανοποιητική για χρήση ακόμα και κάτω από άμεσο ηλιακό φως, χωρίς να είναι η πιο φωτεινή που έχουμε δει βέβαια.

Η ανάλυσή της είναι χαμηλότερη αυτής του S8 και είναι στα 1080p. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν, το overkill των ναυαρχίδων με τις πολύ υψηλές αναλύσεις δεν έχει μεγάλο νόημα σε τόσες ίντσες, χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι δεν εκτιμάται. Δεν είναι όμως μεγάλη θυσία το 1080p σε σχέση με το 1440p του S8. Για την ακρίβεια, η οθόνη έχει αρκετά καλή πυκνότητα στα 440ppi. Με λίγα λόγια, δεν θα σας λείψει η ευκρίνεια.

Πέρα από τη φωτεινότητα, τα χρώματα είναι αρκετά φυσικά, όπως θα περιμένατε από τέτοιο panel με τα επίπεδα του μαύρου να είναι επίσης πολύ καλά. Οι αναλογίες της δε, σας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσετε τα videos κάνοντας zoom-in, ώστε να καλύψετε σχεδόν όλη την επιφάνεια του κινητού. Το χαρακτηριστικό αυτό πάντα κάνει πιο εντυπωσιακή τη θέαση videos στο κινητό σας, ακόμα κι αν κόβονται κάποια μικρά μέρη της εικόνας. Φυσικά, τα μεγαλύτερα bezels δεν δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα με το S8, ενώ τα επίπεδα άκρα της δεν βοηθούν σε αυτό. Παρόλα αυτά, η οθόνη στο σύνολο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και φτάνει σε επίπεδα ναυαρχίδας.

Κάμερες

H πίσω κάμερα του A8 διαθέτει έναν αισθητήρα 16MP με διάφραγμα f/1.7. Διαθέτει phase detection autofocus, αλλά όχι image stabilization. Οι λήψεις που καταφέραμε είναι πολύ ικανοποιητικές τόσο σε συνθήκες ημέρας, όσο και νύχτας. Δεν καταφέρνει να αποδώσει τη λεπτομέρεια φυσικά που θα καταφέρετε με το S8, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας με HDR, το οποίο μπορείτε να απενεργοποιήσετε ή να θέσετε στο Auto. Για mid-range συσκευή, η κάμερα είναι πολύ καλή και θα ικανοποιήσει με τις επιδόσεις της, ειδικότερα αν καταφέρνετε να τη χειριστείτε μέσω του Pro mode, ώστε να “διορθώσετε” τις ελλείψεις.

Ο πρωταγωνιστής όμως αυτή τη φορά δεν είναι η πίσω κάμερα, αλλά η μπροστινή. Για πρώτη φορά σε Samsung συσκευή βλέπουμε διπλή selfie κάμερα και εδώ το κινητό διαπρέπει. Με τη δυνατότητα Live Focus, μπορείτε να δημιουργήσετε καλλιτεχνίες, χρησιμοποιώντας bokeh εφέ, τόσο κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, όσο και αφού τραβήξετε τη φωτογραφία, καθώς θα μπορείτε να θολώσετε το background ακόμα και έπειτα. 

Οι δυνατότητες της διπλής selfie κάμερας του A8.

Οι αισθητήρες είναι 16MP και 8MP. To θόλωμα δεν πετυχαίνει πάντα στον βαθμό που θέλετε, όμως με τον κατάλληλο φωτισμό, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Η Samsung είδε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, στην οποία απευθύνεται το A8 ζητά περισσότερες επιλογές για την selfie cam παρά για την πίσω. Το αποτέλεσμα είναι ένα κινητό με ικανοποιητική πίσω κάμερα και πάρα πολύ καλή μπροστινή.

Δυστυχώς, στο video δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, καθώς έχουμε δυνατότητα για μόλις 1080p στα 30fps. Πρόκειται για ένα από τα μελανά στοιχεία της συσκευής. Δεν είναι κακές οι επιδόσεις του φυσικά, καθώς παρά την έλλειψη σταθεροποιητή, λειτουργεί software που ομαλοποιεί τα videos σας. Δεν θα το προτείναμε όμως, αν ο βασικός σας σκοπός είναι οι βιντεοσκοπήσεις.

Δείγματα από την πίσω κάμερα του A8.

Μπαταρία / Επιδόσεις / Λειτουργικό (UI)

Η μπαταρία του Α8 είναι στα 3.000 mAh (όπως και το S8) και είναι αρκετά ικανοποιητική, καθώς βγάζει παραπάνω από μία μέρα μέσης χρήσης. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι υποστηρίζεται το fast charging, ενώ τα τέλεια νέα είναι ότι ο fast charge φορτιστής βρίσκεται εντός της συσκευασίας. Δεν είναι η κορυφή της αγοράς στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά μπορείτε να φορτίσετε πλήρως το κινητό σας από 0-100% σε περίπου 1,5 ώρα.

Η βασική διαφορά του A8 με το S8 έγκειται φυσικά στο SoC, αφού αυτό διαχωρίζει τις δυο κατηγορίες. Στο συγκεκριμένο μοντέλο βλέπουμε για πρώτη φορά τον 8-πύρηνο Exynos 7885. Αποτελείται από δύο ισχυρούς πυρήνες Α-73 στα 2,2GHz και 6 A-53 πυρήνες χαμηλότερης κατανάλωσης στα 1,6GHz. Τα γραφικά διαχειρίζεται η 2-πύρηνη Mali-G71 (MP2). Ο 7885 αποτελεί μικρή βελτίωση σε σχέση με τον περσινό 7880, όμως οι δύο νέοι πυρήνες Α-73 προσφέρουν μικρή, αλλά σαφή βελτίωση. Σε σχέση με τον κλασικό mid-range, Snapdragon 625, που φοριέται αυτήν την εποχή σε άλλες αντίστοιχες συσκευές, είναι σαφώς καλύτερος, χωρίς όμως να μπορεί να αγγίξει τον 835 βέβαια.

Όσον αφορά τις συνολικές επιδόσεις, σε συνδυασμό με τα 4GB RAM, το A8 κρίνεται ως ικανοποιητικό και σε αρκετά καλά επίπεδα για καθημερινή χρήση, όμως δεν θα προτείναμε για gaming χρήση. 

Αυτό που μας απογοήτευσε ελαφρώς είναι ότι η συσκευή έρχεται με Android Nougat (7.1.1) και όχι με Android Oreo. Φυσικά, η συσκευή θα αναβαθμιστεί, αλλά θα περιμέναμε τόσους μήνες έπειτα από την κυκλοφορία του Oreo, να δούμε το A8 να έρχεται με Android 8.0 out of the box. 

Το UI της Samsung έρχεται και πάλι με όλα τα γνωστά “κομφόρ”, όπως το Always-On Display, το Android SmartLock, Secure Folder, αναγνώριση προσώπου και όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά του Samsung Experience, ενώ αυτή τη φορά δεν φαίνεται να βαραίνει ιδιαίτερα το σύστημα και να είναι αρκετά βελτιστοποιημένο.

Εκδόσεις / Τιμή Διάθεσης

Στην Ελλάδα δεν θα δούμε το Galaxy A8 Plus, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό. Κρίνουμε την κίνηση “λογική”, καθώς οι έξτρα 0,4 ίντσες (6″ αντί για 5,6″ του απλού Α8) δεν θα προσέφεραν κάτι ουσιώδες, ενώ αντιθέτως πιθανώς θα έκανε ζημιά στην εικόνα της σειράς, μια τιμή άνω των 500 ευρώ για συσκευή αυτής της κατηγορίας.

Στην Ελλάδα διατίθεται το Galaxy A8 (2018) με τις 5,6 ίντσες στα 499€ και σε τρία χρώματα: μαύρο, χρυσό και orchid gray, όπως είδαμε το S8 πέρυσι. Η τιμή της συσκευής δεν είναι ιδανική, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συσκευές αυτής της κατηγορίας κοντά στα 500 ευρώ, αλλά πιο κοντά στα 300-350 ευρώ. Φυσικά, το Α8 παραμένει ένα ιδιαίτερα ποιοτικό τηλέφωνο, που έρχεται να καλύψει το κενό μέχρι το S8, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της premium mid-range συσκευής.

Άξιο αναφοράς είναι ότι διαθέτει υποδοχές για δύο SIM κάρτες και έξτρα υποδοχή για επέκταση αποθηκευτικού χώρου, ενώ δεν είναι υβριδική η θύρα. Δηλαδή θα μπορέσετε να τοποθετήσετε δύο SIM και microSD ταυτόχρονα, εν αντιθέσει με άλλα μοντέλα που έχουν υβριδική θύρα.

Συμπέρασμα

To Samsung Galaxy A8 (2018) είναι η συσκευή που εκπροσωπεί το mid-range εν έτει 2018 για τη Samsung. Πρόκειται για ένα πολύ ποιοτικό τηλέφωνο, που διατηρεί premium χαρακτηριστικά με τα οποία ταυτοποιείται το brand, όπως είναι η Infinity Display, ενώ βλέπουμε και καινοτομίες, όπως είναι η διπλή selfie camera. 

Δυστυχώς, οι επιδόσεις του δεν συνάδουν με την τιμή του, αφού με λίγα χρήματα παραπάνω (ίσως και λιγότερα) μπορείτε να προβείτε στην αγορά του -ακόμα και σήμερα- εξαιρετικού S7. Παρόλα αυτά, μιλάμε για ένα πολύ καλό τηλέφωνο, που σε μια προσφορά, θα προτείναμε ανεπιφύλακτα.

Βαθμολογία:  7/10

Η συσκευή μας παραχωρήθηκε από την WIND Hellas για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης