Του Παύλου Κρούστη

Η Samsung φέτος κλείνει δέκα χρόνια για τη σειρά Galaxy S και με αφορμή αυτή τη γιορτή, μας δίνει τα επετειακά της μοντέλα, Galaxy S10, τα οποία εκ πρώτης όψεος φαίνονται αρκετά ανανεωμένα σε σχέση με τα S9.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο των τριών μοντέλων που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά είναι το S10 Plus. Διαθέτει οθόνη 6,4 ιντσών και οι διαφορές του σε σχέση με το περσινό S9 Plus είναι παραπάνω από εμφανείς από την πρώτη στιγμή.

Δείτε την παρουσίαση:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

 

Η συσκευή θυμίζει κάτι περισσότερο σε Note 9 απ’ ό,τι σε S9, καθώς είναι πολύ πιο τετραγωνισμένη από το περσινό μοντέλο. Παρότι είναι περίπου ιδιο σε διαστάσεις είναι ελαφρώς πιο λεπτό και πιο πλατύ, ενώ η Samsung κατάφερε και το έκανε και πιο ελαφρύ, αφού το S10 Plus είναι στα 175 γρ. (δεν αναφερόμαστε στο κεραμικό μοντέλο το οποίο ζυγίζει 198 γρ.), ενώ το S9 Plus ζύγιζε 189 γρ.

Η οθόνη έχει μεγαλώσει κατά 0,2 ίντσες, από τα 6,2 στα 6,4 και αποτελεί την πρώτη Dynamic AMOLED+ οθόνη που μπορεί να πιάσει (με πιστοποίηση) το 100% του χρωματικού φάσματος DCI-P3, καθώς υποστηρίζει και HDR10+. Από τη μικρή ακόμη εμπειρία μας μαζί του, η ποιότητα που αντικρίσαμε ξεπερνά ακόμη και ακριβές τηλεοράσεις και είναι σίγουρα το highlight της συσκευής. Υποστηρίζει ανάλυση 1440×3040 (Wide Quad HD+) με λόγο 19:9. Η φωτεινότητά της φτάνει τα 1200 nits κι είναι ακόμα πιο φωτεινή κι από την ήδη λαμπρή περυσινή που έφτανε τα 1100. H κυρτότητα της infinity screen φαίνεται να μειώθηκε ελαφρώς και έτσι το πλαινό μέρος είναι μικρότερο, δίνοντας την εντύπωση μιας πιο “κοινής” κυρτής οθόνης (3D γυαλί). Το αναφέρουμε ως θετικό.

Η μπροστινή κάμερα βρίσκεται σε οπή στο επάνω δεξί μέρος, καθώς πλέον δεν υπάρχουν εγκοπές και έχει μεγαλώσει ο λόγος οθόνης προς σώμα. Η μπροστινή κάμερα, συγκεκριμένα για το Plus μοντέλο, είναι διπλή και αποτελείται από έναν αισθητήρα 10MP, f/1.9 (wide) και έναν 8MP, f/2.2, που λειτουργεί ως depth sensor. Εντός του λογισμικού μπορείτε εύκολα να αλλάξετε σε ευρύτερο πλάνο ακόμα και για τις selfie σας.

Στο πίσω μέρος έχουμε τριπλή κάμερα σε οριζόντια διάταξη, με δυο αισθητήρες στα 12MP (wide και telephoto) κι έναν υπερ-ευρυγώνιο στα 16MP. Η πρώτη μας εικόνα από τις κάμερες δυστυχώς όμως δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για συσκευή αυτού του βεληνεκούς. Εκτός του υπερ-ευρυγώνιου φακού, οι κάμερες παραμένουν απαράλλαχτες σε σχέση με το S9 και οι διαφορές που θα δούμε εξαρτώνται από τη χρήση του λογισμικού. Παραμένει κάτι όμως που θα εξετάσουμε στην πορεία. Αξίζει να αναφέρουμε βέβαια ότι τα S10 έχουν τη δυνατότητα να τραβήξουν βίντεο τόσο απο τις μπροστινές, όσο και από τις πίσω κάμερες 4K με υποστήριξη HDR10+, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα.

 


 

Πέρα από την κάμερα, ο τομέας που λάμπει είναι αυτός των επιδόσεων, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται έχουμε το ισχυρότερο Android τηλέφωνο με επεξεργαστή τον Exynos 9820, αρχιτεκτονικής 8nm. Αποτελεί σοβαρό βήμα εμπρός σε σχέση με τα περσινά μοντέλα με αύξηση επιδόσεων περίπου 30%. Παράλληλα αυξήθηκε και η RAM στα 8GB, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το κεραμικό S10 Plus μοντέλο έρχεται με 12GB. Κάτι ακόμα που βοηθά στις επιδόσεις είναι το κατά πολύ ελαφρύτερο και πιο καθαρό λογισμικό, το νέο One UI, που πατά στο Android 9 Pie. Η Samsung, ειδικά σε αυτό το κομμάτι φαίνεται πως πήρε το μάθημά της και πέταξε το Samsung Experience για ένα πολύ πιο μοντέρνο λειτουργικό που φαίνεται να φέρνει πολλές ευκολίες.

Η μπαταρία μεγάλωσε και αυτή και πλέον φτάνει τα 4100 mAh και φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το S9, ακόμη και σε ανάλυση QHD. Η φόρτιση (τόσο η ενσύρματη, όσο και η ασύρματη) παραμένει ίδια με πέρυσι, ενώ φέτος έχουμε και reverse charge, όπως είδαμε και στο Mate 20 Pro της Huawei, το οποίο η Samsung ονομάζει PowerShare.

Έχουμε πολλά ακόμη να πούμε για τα χαρακτηριστικά του Galaxy S10 Plus, όπως για παράδειγμα τις ταχύτητες που μπορούμε να πιάσουμε μέσω του 4G+ δικτύου της COSMOTE, όμως θα αφήσουμε τις λεπτομέρειες για το αναλυτικό μας review.

Προτού κλείσουμε να αναφέρουμε ότι ως βιομετρικό έλεγχο διαθέτει αναγνώριση προσώπου και μια νέα τεχνολογία που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα: αισθητήρα αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, ο οποίος όμως λειτουργεί με υπέρηχους. Σκανάρει το δακτυλικό σας αποτύπωμα μέσω σάρωσης υπέρηχων. Παρότι στην αρχή αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα με την καταχώρηση και την αναγνώριση των αποτυπωμάτων, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώθηκε με update και πλέον λειτουργεί αρκετά καλά, κυρίως χωρίς να χρειάζεται πίεση, όπως συμβαίνει με άλλους αντίστοιχους αισθητήρες κάτω από την οθόνη.

 

 

Προτού κλείσουμε, να αναφέρουμε τις διαφορές του S10 με του S10 Plus. Προφανώς, το μέγεθος είναι η μία από αυτές, με το απλό S10 να είναι στις 6,1 ίντσες, όχι πολύ μικρότερο από τις 6,4 του Plus. Να σημειώσουμε ότι οι υποστηριζόμενες αναλύσεις και δυνατότητες των οθονών είναι ίδιες. Το βάρος του απλού S10 είναι στα 157 γρ. Η άλλη βασική διαφορά είναι η μπροστινή κάμερα, που δεν είναι διπλή, αλλά μονή, χωρίς τον depth sensor. Κατά τ’ άλλα, οι κάμερες είναι ολόιδες μπρος πίσω σε σχέση με το Plus μοντέλο. Προφανώς, και η μπαταρία είναι μικρότερη, στα 3,400 mAh. Τέλος, το μοντέλο με τα 12GB RAM και το 1TB αποθ. χώρο βγαίνει μόνο σε Plus. Οι  τιμη του S10 – 128GB είναι στα 939 ευρω, ενώ του Plus για το μοντέλο των 128GB είναι στα 1.039. Και τα δυο μοντέλα έχουν εκδόσεις στα 8/512GB.

Συνολικά, η πρώτη εικόνα που μας έδωσε το Galaxy S10 Plus είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντική, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας την έλλειψη προσπάθειας που βλέπαμε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. H Samsung με το S10 φαίνεται όντως να τα δίνει όλα και μάλιστα να ρισκάρει στα σημεία. Κάποια από αυτά τα ρίσκα αποδίδουν, ενώ άλλα θα τα δούμε στην πορεία.

Στα χέρια μας έχουμε το Samsung Galaxy S10 Plus στην έκδοση των 8/128GB και θα ενημερώσουμε για την ετυμηγορία μας τις επόμενες ημέρες μέσω του zougla.gr.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης