Πληροφορίες

Τίτλος: Samurai Shodown
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: SNK Corporation
Εκδότρια Εταιρεία: Athlon Games
Είδος: Fighting
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 25 Ιουνίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Βρισκόμαστε στην εποχή που τα παιχνίδια ξύλου όπως τα Tekken, Mortal Kombat και Street Fighter βασιλεύουν, και με μικρές εταιρείες να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό με διάφορα “υβρίδια” να ξεπετάγονται ανά καιρούς στην προσπάθεια τους να αναπαράγουν με τον δικό τους τρόπο το συναίσθημα της νοσταλγίας. Αρκετά από αυτά τα παιχνίδια καταφέρνουν να ξεχωρίσουν όμως ποτέ δε θα μπορέσουν να φτάσουν μερικά από τα πρωτοπόρα παιχνίδια καμπίνας (arcade) στα 90’s. Ένα από αυτά τα πρωτοπόρα παιχνίδια που μας έλειψε, είναι και το Samurai Shodown της SNK, η οποία και κάνει reboot στη θρυλική fighting σειρά της. Η SNK ανανεώνει τα γραφικά του Samurai Shodown, προσθέτει νέους χαρακτήρες και αφήνει αναλλοίωτους τους μηχανισμούς του αλλά και το ύφος του για το οποίο ξεχωρίζει. Η arcade σειρά Samurai Shodown ξεκίνησε το 1993 και από τότε μέχρι σήμερα μετράει 12 κύριους τίτλους με τον τελευταίο να αποτελεί reboot για τη σειρά.

Τo νέο Samurai Shodown είναι ένα παιχνίδι ξύλου με 2D προοπτική και 3D cel-shaded γραφικά και έχει πολλές απαιτήσεις από τους παίκτες του. Το button mashing δεν υφίσταται στην περίπτωση της σειράς της SNK αφού η σωστή τοποθέτηση, o συγχρονισμός επιθέσεων και άμυνας αλλά και η τακτική που θα ακολουθήσουμε είναι παράγοντες για τη νίκη στη μονομαχία.

Το Samurai Shodown βασίζεται σε απλές και βασικές αρχές των fighting games παραλείποντας τα μακροσκελή combo, τα air juggling και τις συνεχείς άμυνες και άλματα, φέρνοντας μας με κάποιον τρόπο στην θέση του Σαμουράι που ελέγχουμε. Η κάθε κίνησή μας πρέπει να είναι ακριβείας αλλιώς κινδυνεύουμε να πέσει το όπλο μας από τα χέρια ή να λάβουμε εμείς κάποιο δυνατό χτύπημα ως τιμωρία και συνεπώς να χάσουμε την μάχη. Τα λάθη δε συγχωρούνται στο Samurai Shodown το οποίο μάς θέλει να παίζουμε περισσότερο στρατηγικά. Συνεχώς ζυγίζουμε τις κινήσεις του αντιπάλου ώστε να μπλοκάρουμε επιθέσεις ή να αποκρούσουμε προκαλώντας ένα μεγάλο χτύπημα στον αντίπαλο.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού βασίζεται στα low και heavy attacks, είναι σχετικά απλός, όμως χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για την εκτέλεση των super κινήσεων των ηρώων. Οι παίκτες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη σειρά αρχικά θα βασίζονται στην τύχη. Κάποιες αλληλουχίες κινήσεων θέλουν να αφιερώσετε κάποιον χρόνο για να εξοικειωθείτε, όμως η αλήθεια είναι πως τα χειριστήρια των κονσολών δεν βοηθούν ιδιαίτερα σε αυτό. Στο παιχνίδι δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα γνωστά για τη σειρά, Rage Gauge τα οποία όταν ενεργοποιούνται μπορούν να αλλάξουν όλη τη ροή του γύρου. Οι επιθέσεις σας γίνονται πιο δυνατές για ένα μικρό διάστημα, έχετε πρόσβαση στην ειδική κίνηση του χαρακτήρα σας, ενώ το ίσως πιο διασκεδαστικό μέρος του παιχνιδιού είναι πως μπορείτε να το καταναλώσετε ως rage explosion. Όταν γίνει αυτό, είναι σίγουρη η νίκη σας αφού μπορείτε να χτυπήσετε με τη Lightning Blade attack.

Το Samurai Shodown περιέχει μερικούς αξιομνημόνευτους ήρωες, καθένας εκ των οποίων διαθέτει το δικό του όπλο, στυλ μάχης και σετ κινήσεων. Μερικοί από αυτούς είναι οι Jubei Yagyu, Hanzo Hatori, η Nakoruru και ο αετός της και φυσικά ο Haohmaru ο οποίος κοσμεί το εξώφυλλο του παιχνιδιού. Η SNK συστήνει και τρεις νέους ήρωες στην σειρά. Ο Yashamaru είναι ένας πολεμιστής που παραμονεύει στις σκιές, η εξωτική Darli Dagger με το σπαθί τύπου Libertalia και η αδέξια Ruixiang, η οποία χρησιμοποιεί μια ασπίδα και κατά λάθος επικαλείται ένα δράκο. Όλοι οι ήρωες του παιχνιδιού έχουν ενδιαφέρον τόσο στον τρόπο που παίζουν, όσο και στον τρόπο που παρουσιάζονται. Έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε 16 μοναδικούς Σαμουράι με περισσότερους να καταφθάνουν σταδιακά ως DLC. Η ποικιλία είναι μεγάλη και κάθε ήρωας έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και play style, ενώ όλοι τους είναι συναρπαστικοί και δεν μας έκαναν να βαρεθούμε αφού μας κράτησαν αρκετή ώρα απασχολημένους. Παρά του ονόματός του, το παιχνίδι φιλοξενεί χαρακτήρες ιππότες, βάρβαρους, και πολεμιστές από τη ζούγκλα.

Μπορείτε να γνωριστείτε εκτενέστερα με τους χαρακτήρες αυτούς μέσω του arcade mode. Το Arcade μοιάζει απαρχαιωμένο και δεν συγκινεί όμως εξυπηρετεί τον σκοπό του. Οι μάχες διαρκούν σχετικά πάντα με τη δυσκολία και κατά πόσο αποτελεί ο αντίπαλος απειλή. Μέσα σε 15 λεπτά το πολύ θα έχετε ρίξει το απαιτητικό και δύσκολο boss και θα δείτε το ending του χαρακτήρα σας. Το παιχνίδι προσφέρει αρκετά modes όμως λίγο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους. Εκτός από το arcade, μπορείτε να δοκιμάσετε το Gauntlet Mode στο οποίο πρέπει να επιβιώσετε ενάντια σε όλους τους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε την τύχη σας online που ουσιαστικά και για τους περισσότερους έχει όλο το ζουμί του παιχνιδιού, ενάντια σε φίλους ή παίκτες από όλο τον κόσμο.

Ένα online mode που ξεχωρίσαμε αμέσως είναι το Dojo Mode το οποίο σας βάζει αντιμέτωπους με “Ghosts” άλλων παικτών στον κόσμο έχοντας το ίδιο play style με τον παίκτη. Ακούγεται σαν πρόκληση, όμως τα Ghosts συνήθως συμπεριφέρονται αμυντικά ή θα εκτελούν συνεχώς την ίδια κίνηση χωρίς να αλλάξουν θέση προσπαθώντας για κάποιο τυχαίο χτύπημα χωρίς όμως επιτυχία. Αποτελεί μια πολύ έξυπνη ιδέα, όμως κάτι χάθηκε στην εκτέλεση. Σε γενικές γραμμές το online παιχνίδι ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και δεν υπήρξαν προβλήματα σχετικά με τη συνδεσιμότητα.

Το Samurai Shodown δέχεται ένα μεγάλο face-lift. Τα νέα cel-shaded γραφικά είναι πανέμορφα όμως δυστυχώς μοιάζουν σαν να ανήκουν στην προηγούμενη γενιά. Με την τρέχουσα γενιά να φτάνει στο τέλος της, περιμέναμε κάτι παραπάνω. Ακόμη και έτσι όμως, μερικές πίστες που κάνουν την επανεμφάνιση τους, χάρη στο νέο art-style φαίνονται πιο όμορφες από ποτέ. Μπορούμε να πούμε πως βλέπουμε κάποιες από τις πιο όμορφες πίστες από κάθε άλλο παιχνίδι του είδους, με την SNK να έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Παρά τα παράπονα, το Samurai Shodown γοητεύει και καταφέρνει να εντυπωσιάσει σε αρκετές σκηνές. Σίγουρα δεν έχει την ίδια αίγλη με τα πρώτα παιχνίδια και τα αξεπέραστα 2D γραφικά όμως ανεβάζει τον πήχη για τη σειρά αρκετά ψηλά και η αλήθεια είναι πως χρειαζόταν αυτήν την ανανέωση. Οι μάχες μας στο παιχνίδι είναι αιματηρές ενώ βλέπουμε τους Σαμουράι να εξαπολύουν εντυπωσιακές επιθέσεις (animations). Τέλος, σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως τα loading screens του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλα και αδικαιολόγητα ανάμεσα στους αγώνες.

Όσον αφορά το κομμάτι του ήχου πρέπει να πούμε πως όπως κάθε άλλο ιαπωνικό παιχνίδι, έτσι και εδώ η μουσική αλλά και το voice over αγγίζουν το άριστα στα cutscenes, αλλά και εντός παιχνιδιού. Στο κεντρικό μενού ακούμε τον εκφωνητή με ιαπωνική προφορά να μιλάει Αγγλικά και Ιαπωνικά όταν ανακοινώνει αγώνα, κάτι που βρήκαμε συμπαθητικό.
 

Με λίγα λόγια. Αξίζει η όλη φασαρία για το Samurai Shodown ή πρόκειται απλά για ακόμη ένα αχρείαστο remake; Η σειρά Samurai Shodown έλειψε από τις συλλογές μας για πολλά χρόνια. Η νέα προσθήκη της σειράς είναι ένα παιχνίδι με δικό του ύφος, χαρακτήρα και φινέτσα. Έχει μια δυσκολία που πιθανώς μόνο οι παλαίμαχοι θα εκτιμήσουν και ίσως αναζητούσαν, ωστόσο δεν αφήνει και τους νέους παίκτες εκτός. Μας απογοητεύει το φτωχικό story mode και τα μεγάλα loading screens, αλλά μας επιβραβεύει με τις επικές, φαντασμαγορικές και προκλητικές μάχες που απαιτούν να μελετάμε την επόμενη κίνηση του αντιπάλου μας, όπως ακριβώς και ένας αληθινός Σαμουράι.

Συμπέρασμα
 

Το Samurai Shodown έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα και επιστρέφει έπειτα από πολύ καιρό με δυναμισμό, φινέτσα και προσωπικότητα, ανανεωμένο, ωστόσο παραμένει πιστό στις παραδόσεις. Οι λάτρεις τις σειράς ξέρουν ακριβώς τι θα συναντήσουν, ενώ οι νέοι από την άλλη πρέπει να ξέρουν πως είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και πιο δύσκολα παιχνίδια του είδους. Οι επικές μάχες στα εντυπωσιακά ξέφωτα της Ιαπωνίας του 18ου αιώνα θα σας κάνουν να το ερωτευθείτε.
 

Βαθμολογία:  8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Athlon Games για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης