Πληροφορίες

Τίτλος: Team Sonic Racing
Πλατφόρμες: PlayStation 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Sumo Digital
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA 
Είδος: Racing
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 21 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν είδος, τα kart games συγκαταλέγονταν ενίοτε σε μια ειδική υποκατηγορία που ισορροπεί μεταξύ του fan service και της αυτόφωτης κυκλοφορίας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του “περιτυλίγματος”, που συνήθως χρωματίζεται από τους πρωταγωνιστές ήδη επιτυχημένων franchise.

Η στελέχωση τίτλων, διαφορετικού από του πρωτότυπου είδους, με γνωστούς χαρακτήρες είναι μια τεχνική που εφάρμοσε η Nintendo στο παρελθόν, σημειώνοντας σημαντική επιτυχία, με… σουξέ όπως το Mario Kart και το Smash Bros, παιχνίδια με εκδόσεις που κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα και έχουν, πλέον, το δικό τους φανατικό κοινό. Τη συνταγή, έκτοτε, έχουν ακολουθήσει κι άλλες μεγάλες εταιρείες, ενώ σχεδόν κάθε “μασκότ” έχει και το δικό της racing game.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η Sega, λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να εκμεταλλευτεί τη δική της μασκότ, τον Sonic και να επενδύσει στο franchise, με μια νέα προσθήκη. Το Team Sonic Racing κυκλοφορεί σχεδόν σε κάθε platform και προσφέρει ακόμα μια επιλογή σε όσους αγαπούν τα kart games.

Οι δύο σημαντικότερες αλλαγές που το χαρακτηρίζουν, σε σχέση με προηγούμενα kart games της Sega, είναι το γεγονός πως αφορά αποκλειστικά τον μπλε σκαντζόχοιρο (στα προηγούμενα παιχνίδια συμμετείχαν κι άλλες προσωπικότητες της εταιρείας), ενώ το όνομά του, που παραπέμπει σε “ομαδικό” racing, δεν αρκείται στις λέξεις, αλλά περιγράφει την πραγματική φύση του τίτλου.


Η βασική ιδέα είναι πως συμμετέχουμε σε αγώνες ταχύτητας kart, σε ομάδες των τριών, ενώ ο νικητής προκύπτει από τους βαθμούς που συγκεντρώνουν, συνολικά, όλα τα μέλη του εκάστοτε team. Κάπως έτσι, στόχος γίνεται η ομαδική συνεργασία και όχι η ατομική απόδοση, αφού ακόμα κι αν τερματίσετε πρώτοι, οι συμπαίκτες σας μπορούν να σας «τραβήξουν» χαμηλότερα στο συνολικό σκορ και να χάσετε τη σειρά αγώνων.

Το παραπάνω μοτίβο στηρίζεται σε μια σειρά από mechanics που επικροτούν το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Όπως σχεδόν σε όλα τα kart games, μπορούμε να μαζέψουμε κάποια όπλα, που μας δίνονται τυχαία, αλλά εκτός από το να τα χρησιμοποιήσουμε οι ίδιοι, μπορούμε να τα προσφέρουμε σε ένα από τα άλλα μέλη της ομάδας, βοηθώντας τους τελευταίους να ανακάμψουν και να κερδίσουν έδαφος. Επίσης, ο πρώτος της ουράς, μπορεί να δημιουργήσει ένα νοητό «fast lane» πάνω στο οποίο οι συμπαίκτες μπορούν να μαζέψουν πόντους για να γεμίσουν το σχετικό boost bar που θα τους δώσει μια επιπλέον ώθηση.

Αν και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το «team» σε αυτό το racing, υπάρχει χώρος και για τους solo παίκτες, στα αντίστοιχα modes του τίτλου, online και offline, που αφορούν απλά Exhibition Race, Time Trials και Versus. Ωστόσο, γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτό πως ο κορμός του παιχνιδιού και το σημείο που δόθηκε η μεγαλύτερη προσοχή από την εταιρία ανάπτυξης είναι το Team Adventure.


Υπάρχει μάλιστα και ένα υποτυπώδες σενάριο για να ντύσει το «Story Mode» του Team Racing. Μη φανταστείτε κάτι το εξαιρετικά βαθύ ή ενδιαφέρον, παρά μόνον κάτι που θα «ντύσει» τη συνολική εμπειρία με γνώριμους χαρακτήρες από το σύμπαν του Sonic, προσθέτοντας κάποιο… σασπένς μεταξύ των αλλεπάλληλων αγώνων.

Συνολικά, υπάρχουν 15 χαρακτήρες από το σχετικό σύμπαν, στους οποίους αποκτούμε πρόσβαση σταδιακά, καθώς ξεκλειδώνουμε τις πίστες, ολοκληρώνοντας τα objectives του κάθε race και μαζεύοντας αστέρια. Unlockable είναι και τα εξαρτήματα βελτίωσης για το όχημα κάθε χαρακτήρα, μαζεύοντας κομμάτια κατά την πρόοδό σας στην ιστορία. Είναι κάτι που γίνεται σχεδόν… αυτόματα και δεν θα σας φανεί σαν grinding, παρά το γεγονός ότι θα προτιμούσα να έχω περισσότερα πράγματα διαθέσιμα νωρίτερα στο παιχνίδι.

Αναγκαστικά, ο τίτλος περνά από το μικροσκόπιο, συγκρινόμενο με άλλα kart games που έχουν χαρακτηρίσει το είδος. Ένα από αυτά είναι και το Mario Kart 8, ένας τίτλος της προηγούμενης γενιάς που με την Deluxe έκδοση έφτασε και στο Switch, την πλατφόρμα που δοκιμάσαμε το Team Sonic Racing. Θα περίμενε κανείς από ένα πιο… επικαιροποιημένο παιχνίδι να εμφανίζει την αντίστοιχη βελτίωση σε όλες του τις πτυχές. Δυστυχώς, το νέο παιχνίδι της Sega δεν καταφέρνει να ξεπεράσει, και σε συγκεκριμένους τομείς ούτε καν να φτάσει τον αντίπαλό της από το στρατόπεδο της Nintendo.


Ο χειρισμός τους παρουσιάζει ομοιότητες και διαφορές, κυρίως στην κατανομή των κουμπιών πάνω στο χειριστήριο. Οι βασικές λειτουργίες, όμως, μοιράζονται και στα δύο. Το χάσμα δημιουργείται όταν αρχίσουμε να συγκρίνουμε το level design, την ποικιλία σε περιεχόμενο και το fun factor των δύο τίτλων. Το Team Sonic Racing, χωρίς να κάνει κάτι εγκληματικά λάθος, δεν μπορεί να αγγίξει τον ανταγωνισμό, τουλάχιστον μετά από μερικά races, όταν πλέον έχουμε συστηθεί με οτιδήποτε νέο έχει να προσφέρει στο είδος. Το δυνατότερο χαρτί του θα έλεγα πως είναι το multiplayer, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως εστίασε η Sumo Digital.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να μιλήσουμε για μια μεγάλη νίκη στον τομέα του Multiplayer, αν δεν ήταν το mode που ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ τη μηχανή γραφικών του Team Racing. Η έκδοση στις σταθερές κονσόλες και το PC δείχνουν να βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα, αλλά το Switch υποφέρει από μεγάλες πτώσεις του frame rate όταν πολλοί παίκτες παίζουν ταυτόχρονα. Το γεγονός πως παρατηρήσαμε variable frame rates σε ξεχωριστά αντικείμενα της πίστας, μαρτυρά πως ο επεξεργαστής δεν ζορίζεται απλά να κρατήσει τα 30FPS, αλλά πολλές φορές αποτυγχάνει.


Αυτό είναι ένα φαινόμενο που ταλανίζει πολλά από τα παιχνίδια του Switch, αλλά στο συγκεκριμένο racing game η απουσία… άλλων τόσων καρέ υπογραμμίζεται, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε το πόσο άνετα τρέχει το Mario Kart, στην ίδια κονσόλα, σε μεγαλύτερη ανάλυση και με ένα συνολικά πιο κρυστάλλινο αποτέλεσμα στις οθόνες μας.

Στο εύρος που απλώνεται, το Team Sonic Racing παρουσιάζει μια στιβαρή ολοκληρωμένη εικόνα με καλοσχεδιασμένα γραφικά, όμορφες πίστες και ποικιλία στους διαθέσιμους τρόπους παιχνιδιού. Η συνολική παρουσίαση, η μουσική και το voice acting είναι επιμελώς προσεγμένα και δύσκολα απογοητεύουν. Αυτά τα μικρά τεχνικά αγκάθια που συναντάμε κυρίως στην έκδοση για τη φορητή κονσόλα της Nintendo, όμως, δεν αφήνουν τα θετικά στοιχεία του τίτλου να επικρατήσουν.

Συμπέρασμα

Το Team Sonic Racing είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό racing game που μοιραία μπαίνει στη σύγκριση με τους άμεσους ανταγωνιστές του και ηττάται κατά κράτος σχεδόν σε κάθε τομέα. Οι fans του Sonic όμως θα βρουν πολλούς καλούς λόγους να αφιερώσουν χρόνο σε αυτό, ειδικά σε παρέες, επωφελούμενοι από τα multiplayer στοιχεία που το χαρακτηρίζουν.

Βαθμολογία:  6/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης