Λευτέρης Ξυκομηνός

Τα οφέλη των SSD αποθηκευτικών «δίσκων» είναι τεράστια, τόσο σε ένα σύγχρονο υπολογιστή οποιασδήποτε μορφής, είτε πρόκειται για επιτραπέζιο είτε για φορητό, όσο και για έναν παλαιότερο. Ο λόγος που έχουμε τα εισαγωγικά στον χαρακτηρισμό «δίσκο», είναι γιατί ένα Solid State Drive ή αλλιώς SSD, στην πραγματικότητα δεν είναι δίσκος με την ακριβή έννοια του όρου όπως οι κλασικοί δίσκοι Hard Disk Drive (HDD) αφού δεν διαθέτουν «πιάτα» (platter) όπου αποθηκεύονται οι πληροφορίες, αλλά τσιπ μνήμης. Σε πλήρη αντίθεση λοιπόν με τον κλασικό δίσκο, ένας SSD υπερτερεί στην ταχύτητα μεταφοράς και προσπέλασης δεδομένων, στοιχεία που επιταχύνουν την φόρτωση (άνοιγμα) αρχείων κατακόρυφα, την εκκίνηση του Λειτουργικού Συστήματος και των προγραμμάτων. Για αυτούς τους λόγους, αρκετοί χρήστες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο έναν SSD για τον υπολογιστή ή ακόμα και για την παιχνιδο-κονσόλα τους όπως το PlayStation 4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η Toshiba, όντας εδώ και πολλά χρόνια μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των αποθηκευτικών μέσων, παρουσίασε τα νέα, εσωτερικά Solid State Drives σε διάσταση 2.5 ιντσών / 7 χιλιοστών, με ενισχυμένη, υψηλών επιδόσεων τεχνολογία 15nm flash memory για τα εσωτερικά τσιπ. Εκτός από ενίσχυση επιδόσεων και μείωση κατανάλωσης ενέργειας, η εξέλιξη από 19nm σε 15nm flash στην κλίμακα κατασκευής, συνεπάγεται αύξηση της χωρητικότητας στη σειρά Toshiba SSD Q300 Pro στα 1024 GB.
Βασισμένη σε 3-bit-per-cell TLC (triple-level-cell) 15nm flash memory, η σειρά Q300 της Toshiba είναι ιδανική για χρήστες που θέλουν να αναβαθμίσουν τα PC τους αντικαθιστώντας εσωτερικούς σκληρούς δίσκους με solid-state εναλλακτικές υψηλής ανταπόκρισης, εξοικονόμησης ενέργειας και αντοχής στους κραδασμούς. Τα κορυφαία μοντέλα της σειράς Q300 Prο, χρησιμοποιούν 2-bit-per-cell MLC (multi-level-cell) 15nm τεχνολογία και έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις σταθμών εργασίας για γραφίστες, gamers και στελέχη επιχειρήσεων.

Τα νέα SSD διαθέτουν interface αντιστρόφως συμβατό με δίαυλο SATA III, ιδανικό για μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφορά δεδομένων. Η ενισχυμένη τεχνολογία ταχύτητας SLC βελτιώνει την ταχύτητα επεξεργασίας, προσφέροντας διαδοχικές ταχύτητες εγγραφής έως 530MB/s, ενώ η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης αγγίζει τα 550MB/s. Οι μέγιστες random ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης είναι στα 92,000 IOPS (Input Output Operations Per Second) και 63,000 IOPS για τα μοντέλα Q300 Pro και 87,000 IOPS ή 83,000 IOPS για τα Q300 SSD.
Τα μοντέλα Q300 Pro SSDs της Toshiba είναι διαθέσιμα σε χωρητικότητες 1024 GB, 512 GB και 256 GB. Οι επιλογές χωρητικότητας για τα Q300 SSD είναι 960 GB, 480 GB, 240 GB και 120 GB. Όλα τα drives προσφέρουν υποστήριξη native command queuing (NCQ), S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology), zeroing TRIM και Patrol Read (διαθέσιμο μόνο για το Q300 Pro).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μοντέλα της σειράς Q300 Pro διαθέτουν την τεχνολογία διόρθωσης σφαλμάτων «QSBC» της Toshiba (Quadruple Swing-By Code), που προστατεύει τα δεδομένα από τους κραδασμούς και ενισχύει την αξιοπιστία.
Τα χαρακτηριστικά αντοχής στο χρόνο «MTTF» (Mean Time To Failure) για όλα τα μοντέλα Q300 Pro και Q300 είναι 1.500.000 ώρες.
Τέλος, τα νέα 15nm flash-based SSD θα είναι διαθέσιμα από αυτόν τον μήνα. Η βασική εγγύηση είναι πέντε χρόνια για τα Q300 Pro και τρία χρόνια για τα Q300.

Επιδόσεις – Προδιαγραφές

Q300 Pro

Q300

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης