Πληροφορίες

Τίτλος: Trials Rising
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Redlynx / Ubisoft Kiev
Εκδότρια Εταιρεία: Ubisoft
Είδος: Racing
Ηλικίες: 12+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 26 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωραία τα ρεαλιστικά παιχνίδια και τα simulators, αλλά οι arcade, οι εξωφρενικές και οι over the top προσεγγίσεις έχουν τη δική τους μαγεία. Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και διασκεδαστικά παιχνίδια που ξεφεύγουν από ρεαλιστικές απεικονίσεις και συμπεριφορές, είναι το Τrials Rising, η νέα προσθήκη στο Trials frachise.

Η σειρά Trials αποτελείται από παιχνίδια που θα λέγαμε πως μοιάζουν με ιδιόμορφα μείγματα physics-based platformer και racing, σε σκηνοθεσία Michael Bay. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, λειτουργεί και είναι απίστευτα εθιστικό. Για την ακρίβεια, χειριζόμαστε μηχανές σε 2.5D προοπτική και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εξωπραγματικά στημένες πίστες και να εκπληρώσουμε challenges που κινούνται στο ίδιο μοτίβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο μέλος της σειράς Trials, στους φανς της, θα είναι οικείο αμέσως. Παρόλα αυτά, δεν του λείπουν οι ανανεώσεις και οι διαφορές από τα προηγούμενα. Το Trials Fusion (το προηγούμενο), αν και αξιόλογος τίτλος, έπασχε από μερικές παράδοξες και ατυχείς επιλογές των developers. Παίζοντας το Trials Rising, εκπλαγήκαμε ευχάριστα από την απουσία οποιασδήποτε μορφής σεναρίου και αφήγησης, από τη στροφή σε πιο «ρεαλιστικό» setting, την αλλαγή πορείας όσον αφορά τη μουσική και την εξαφάνιση των κόλπων με τη μηχανή. Με λίγα λόγια, η εταιρεία ανάπτυξης άκουσε τι δεν άρεσε στον κόσμο και τα αφαίρεσε από το νέο παιχνίδι και μπράβο της.

Αντί για το Sci-Fi setting που θύμιζε Tron, αυτήν τη φορά έχουμε πίστες που βασίζονται σε υπαρκτές τοποθεσίες, όπως το Παρίσι με τον πύργο του Άιφελ. Η απεικόνιση είναι απόλυτα ικανοποιητική και περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες και καλύτερη ποιότητα από τα συνηθισμένα της σειράς. Το draw distance δείχνει μεγαλύτερο, οι επιφάνειες πιο καθαρές, το νερό πιο ρεαλιστικό, οι μηχανές γεμίζουν λάσπες και χιόνια, ενώ βλέπουμε κόσμο να παρακολουθεί τους αγώνες και να ζητωκραυγάζει και αρκετά οπτικά εφέ, όπως εκρήξεις. Παρά τα περισσότερα στοιχεία στην οθόνη, οι πίστες παραμένουν ξεκάθαρες και τα πάντα είναι ευδιάκριτα, κάθε στιγμή. Επίσης, συναντάμε αρκετά κόλπα με την οπτική γωνία, όπως για παράδειγμα την ξαφνική μεταφορά σε δύο διαστάσεις, σε στιλ side-scroller, εν μέσω μιας κανονικής πίστας. Το interface, επίσης, δείχνει πιο όμορφο, σε μενού, αλλά και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και η ένδειξη που αντιπροσωπεύει το σημείο της πίστας στο οποίο βρισκόμαστε την κάθε στιγμή, βοηθάει πολύ.

Παρατηρούνται μερικά μικροπροβλήματα, όπως η αργή φόρτωση των textures αμέσως μετά από τα -ελαφρώς μεγάλα- loading screens και η πτώση των frames σε σημεία –ευτυχώς, συνήθως στο τελείωμα της πίστας.

Μαζί με την εικόνα, βελτιώθηκε πολύ και ο ήχος. Οι φωνές των αφηγητών δεν υπάρχουν καθόλου, οι μηχανές παραμένουν ικανοποιητικές και τερατώδεις και η μουσική απολαμβάνει ένα μεγάλο upgrade, με licensed τραγούδια (από διάφορα είδη), απόλυτα ταιριαστά, αρκετά σε αριθμό και πολύ διασκεδαστικά. Πολύ θετικό είναι το γεγονός πως η μουσική δεν κάνει παύσεις· όταν διαλέγουμε πίστα, όσο παίζουμε σε αυτή και αφού τελειώσουμε και πάμε να επιλέξουμε άλλη, η μουσική συνεχίζει και ακούμε διαδοχικά τραγούδια, χωρίς σταματημό.

Ο τρόπος επιλογής των πιστών έχει αλλάξει και γενικά η παρουσίαση έχει ανανεωθεί, προς το καλύτερο σίγουρα. Το career, στο Rising είναι μεγαλύτερο και πολύ καλύτερα δομημένο. Τα διάφορα challenges είναι πολύ πιο ξεκάθαρα όσον αφορά τα ζητούμενά τους και έτσι γίνονται πιο διασκεδαστικά από ποτέ. Επιλέγουμε τις -χωρισμένες με βάση τη δυσκολία τους- πίστες από τον παγκόσμιο χάρτη (του πραγματικού κόσμου) και προσπαθούμε να τις περάσουμε, κάνοντας ικανοποιητικό χρόνο. Στη συνέχεια, ξεκλειδώνουμε κάποια challenges. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή πρέπει να εκτοξεύσουμε τον αναβάτη της μηχανής, να πιάσουμε την μπάλα του μπάσκετ και να βάλουμε καλάθι. Επίσης, πολλές πίστες, αφού περαστούν, εμφανίζουν διάφορα contracts, τα οποία είναι στην ουσία challenges, με τη σειρά τους.

Δεν υπάρχει έμφαση στα κόλπα (τα πιο εξεζητημένα απουσιάζουν και έχουν μείνει οι απλές κωλοτούμπες), ευτυχώς. Στο Rising, τα challenges είναι πολύ διασκεδαστικά και αρκετά δύσκολα, φυσικά. Γενικά, πολλές από τις δραστηριότητες που βλέπουμε, υπήρχαν και στο προηγούμενο παιχνίδι, απλώς στο Rising έχει γίνει σωστότερη ενσωμάτωσή τους στο career mode. Επίσης, το tutorial είναι εξαιρετικό και μοιάζει με ξεχωριστό challenge (υπεύθυνος για την εκμάθηση είναι ο FatShady, που ξεκίνησε ως fan και content creator με tutorials για το Trials στο YouTube).

Παίζοντας τις πίστες και κερδίζοντας challenges, παίρνουμε XP, ανεβάζουμε levels και αποκτούμε εικονικά χρήματα και loot boxes, που περιέχουν διακοσμητικά αντικείμενα (το περιεχόμενό τους θα μπορούσε να είναι καλύτερο). Με τα χρήματα που παίρνουμε, μπορούμε να αγοράσουμε άλλα τέτοια αντικείμενα, ή μερικές από τις διαθέσιμες μηχανές. Δυστυχώς, βρίσκουμε πως ο συνολικός αριθμός μηχανών είναι σχετικά μικρός, αν και όσες υπάρχουν είναι διασκεδαστικές και διαφέρουν μεταξύ τους επαρκώς. Το customization της μηχανής και του αναβάτη δίνει αρκετές επιλογές, με την υπερβολή να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Τα mechanics έχουν μείνει ίδια, σε γενικές γραμμές, όμως κρίνουμε πως αυτήν τη φορά είναι ακόμα πιο στιβαρά και λειτουργικά. Ο χειρισμός είναι πολύ άμεσος και, φαινομενικά τουλάχιστον, απλός. Τα physics είναι άριστα και προκαλούν συνεχώς γέλιο, με την υπερβολή τους. Όσο εξοικειωνόμαστε με τον χειρισμό, βλέπουμε πως έχει πολύ βάθος και δίνει πληθώρα δυνατοτήτων στους παίκτες που θα ασχοληθούν με την εκμάθησή του. Οι απλές λειτουργίες της μηχανής είναι εύκολες στην εκτέλεση, όμως οι πιο περίπλοκες, όπως τα επιτόπια άλματα, χρειάζονται χρόνο και υπομονή. Οι πίστες είναι εξαιρετικές, όσον αφορά την οπτική τους απεικόνιση και το στήσιμό τους. Και εδώ, η υπερβολή έχει κεντρικό ρόλο, με τεράστια άλματα και εξωπραγματικά ακροβατικά. Κάτι που μας άρεσε ιδιαίτερα, είναι οι διακλαδώσεις στις πίστες: μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ εναλλακτικών διαδρομών, με βάση την ευκολία πρόσβασης και την αποδοτικότητά τους.

Η δυσκολία αυξάνεται σταδιακά, μέχρι οι πίστες να γίνουν ανυπόφορες και να χρειάζεται πολύ trial and error. Αν αυτό είναι θετικό ή όχι, το κρίνει ο κάθε παίκτης με βάση τις προτιμήσεις του –εμείς βρήκαμε την πρόκληση πολύ ενδιαφέρουσα, δίκαιη και διασκεδαστική. Το περιεχόμενο του career είναι αρκετό και μπορεί να μας κρατήσει άνετα για 20 ώρες. Μετά, μπορούμε να παίξουμε online ή local multiplayer (καθώς και ένα είδος ασύγχρονου, στο οποίο συγκρίνουμε τα high scores μας με αυτά των φίλων μας) ή να ασχοληθούμε με τον πολύ εκτενή level editor και να παίξουμε στις δημιουργίες μας, ή σε αυτές άλλων παικτών. Επίσης, υπάρχουν πολλά μυστικά collectibles, που θέλουν αρκετό ψάξιμο και βρίσκονται σε ευφάνταστα σημεία. Δυστυχώς, δεν λείπει η ανάγκη για grinding, σε προχωρημένο στάδιο του career.

Μία νέα προσθήκη, είναι η δυνατότητα να παίξουν δύο παίκτες στην ίδια μηχανή, ταυτόχρονα. Ο έλεγχος μοιράζεται και στους δύο και τα αποτελέσματα είναι πολύ αστεία, καθώς ένα απλό άλμα γίνεται άθλος συνεννόησης και συγχρονισμού.

Συμπέρασμα

Το νέο Trials είναι ξεκάθαρη βελτίωση, σε σχέση με τον προκάτοχό του. Είναι ένα υπερβολικό παιχνίδι, απίστευτα διασκεδαστικό και εθιστικό, από εκείνα που δεν μπορούμε να κλείσουμε το βράδυ, ώστε να πάμε για ύπνο. Η διάρκειά του είναι ικανοποιητική και το περιεχόμενο επίσης. Οι ανανεώσεις που εισήγαγε η εταιρεία ανάπτυξης είναι ολόσωστες και καθιστούν το Trials Rising απαραίτητο για όσους δεν φοβούνται τα physics-based παιχνίδια και την αυξημένη δυσκολία, χωρίς να έχει καμία σημασία αν τους αρέσουν οι μηχανές ή όχι.

Βαθμολογία: 8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης